1. It's time for our yearly 2 for 1 Elite Explorer sale! Last day is November 30!

    Right now you can purchase an Elite Explorer membership for $20 and receive a full two year membership!

    Click Here to start your membership!

    If you would like to extend an existing membership for two more years please contact "Rick" through a conversation/private message as I will have to set up existing memberships manually. Thank you and happy holidays!!!
    Dismiss Notice



Register Today It's free! This box will disappear once registered!

2001 4.0 skips, sputters under acceleration

Discussion in 'Stock 1995 - 2001 Explorers' started by GaTrucker, November 13, 2017.

  • Searches ExplorerForum.com
    1. GaTrucker

      GaTrucker New Member

      Joined:
      November 12, 2017
      Messages:
      4
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      1
      Location:
      Macon, Ga
      City, State:
      Macon, Ga
      Year, Model & Trim Level:
      2001 exployer sport
      My exployer has been running fine, went to store come out it started rite up but when i put it in gear and went to accelerate it just skips,sputters and finally cuts off. Revs up in pary but real slow and onlly about 3 to 4k rpm's. Engine lite is also on I ckeck map and it was clean and all cylinders are firing(pulled each wire off). Does anyone know what I should check. I made it home by barely giving it any throttle it ran about 70 coming home but if i tried to accelerate normally it skips and sputters.seams to be getting worse. Thanks in.advance for any help i have handicap wife and we really need it fixed.
       
    2. Support EF

      Holiday Special through Nov 30! Join the Elite Explorers for $20 for 2 years!

      Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself, and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments directly to your posts and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.


      to hide adverts.
    3. swshawaii

      swshawaii Explorer Addict

      Joined:
      April 3, 2009
      Messages:
      8,536
      Likes Received:
      150
      Trophy Points:
      73
      City, State:
      Kailua-Oahu, Hawaii
      Year, Model & Trim Level:
      '05 Sport Trac XLS (RWD)
    4. GaTrucker

      GaTrucker New Member

      Joined:
      November 12, 2017
      Messages:
      4
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      1
      Location:
      Macon, Ga
      City, State:
      Macon, Ga
      Year, Model & Trim Level:
      2001 exployer sport
      It won't run good enough to take to parts store for them to scan when I try to accelerate it skips, sputters and cuts off i was lucky to make it home. I checked it today same thing except after it idles for a minute or so it shuts off.
       
    5. swshawaii

      swshawaii Explorer Addict

      Joined:
      April 3, 2009
      Messages:
      8,536
      Likes Received:
      150
      Trophy Points:
      73
      City, State:
      Kailua-Oahu, Hawaii
      Year, Model & Trim Level:
      '05 Sport Trac XLS (RWD)
    6. GaTrucker

      GaTrucker New Member

      Joined:
      November 12, 2017
      Messages:
      4
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      1
      Location:
      Macon, Ga
      City, State:
      Macon, Ga
      Year, Model & Trim Level:
      2001 exployer sport
      I bought a fuel pressure gauge and it holds 65 lbs. Changed fuel filter, cleaned map again, checked firing on each cylinder by pulling wires one at a time nothing helped. Gone try to get scanner tomorrow. Now it won't idle long before it shuts off. Unplugged map sensor still runs the same could it be bad.
       
    7. Centaurus5.0

      Centaurus5.0 Elite 5.0L Fiddler

      Joined:
      April 15, 2016
      Messages:
      551
      Media:
      41
      Albums:
      1
      Likes Received:
      107
      Trophy Points:
      53
      Year, Model & Trim Level:
      1996 5.0L 2wd
      SOHCs always end bad. :(
       
      • Thanks Thanks x 1
    8. RandomNerd2000

      RandomNerd2000 Active Member

      Joined:
      March 26, 2015
      Messages:
      674
      Likes Received:
      47
      Trophy Points:
      38
      City, State:
      South Carolina
      Year, Model & Trim Level:
      00 5.0, 01 4.0.
      This is beginning to sound bad, is it making a rattling noise? Like marbles in a steel can?
       
    9. GaTrucker

      GaTrucker New Member

      Joined:
      November 12, 2017
      Messages:
      4
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      1
      Location:
      Macon, Ga
      City, State:
      Macon, Ga
      Year, Model & Trim Level:
      2001 exployer sport
      Turned out to be blown fuse under hood #13 go figure that.
       
      • Useful Useful x 1
    10. swshawaii

      swshawaii Explorer Addict

      Joined:
      April 3, 2009
      Messages:
      8,536
      Likes Received:
      150
      Trophy Points:
      73
      City, State:
      Kailua-Oahu, Hawaii
      Year, Model & Trim Level:
      '05 Sport Trac XLS (RWD)
      4X4 Motor fuse? Power Distribution Box #13 (20A)
       
      Last edited: November 14, 2017
    11. J_C

      J_C Well-Known Member

      Joined:
      July 30, 2009
      Messages:
      1,718
      Likes Received:
      74
      Trophy Points:
      68
      City, State:
      Florence, KY
      Year, Model & Trim Level:
      '98 XLT 4WD V6SOHC
      ^ I'm seeing pwr dist box fuse 13 is 15A
      Heated Oxygen Sensor, EGR Vacuum
      Regulator, EVR Solenoid, Camshaft Position
      (CMP) Sensor, Canister Vent Solenoid

      Question is, why did it blow? Maybe an intermittent short in the wiring somewhere...
       
    12. swshawaii

      swshawaii Explorer Addict

      Joined:
      April 3, 2009
      Messages:
      8,536
      Likes Received:
      150
      Trophy Points:
      73
      City, State:
      Kailua-Oahu, Hawaii
      Year, Model & Trim Level:
      '05 Sport Trac XLS (RWD)
      Last edited: November 15, 2017
    13. J_C

      J_C Well-Known Member

      Joined:
      July 30, 2009
      Messages:
      1,718
      Likes Received:
      74
      Trophy Points:
      68
      City, State:
      Florence, KY
      Year, Model & Trim Level:
      '98 XLT 4WD V6SOHC
      Oh, sport. I just didn't see how the 4x4 fuse would cause this, though let's wait and see if it continues to run well after the fuse swap. It'll be great if that's all it took.
       

    Share This Page







    We Support Our Troops!