1. for access to reviews and discussion of the 2016 and 2017 Ford Explorer, Tech Tips, How to Articles, Off-Road Modification, Events, and more!

    Register Today It's free! This box will disappear once registered!

A/C Works only on MAX-Air

Discussion in 'Explorer, Ranger, A/C & Heater systems HVAC' started by Badspell68, May 14, 2006.

  • Searches ExplorerForum.com
    1. Badspell68

      Badspell68 Active Member

      Joined:
      July 30, 2001
      Messages:
      302
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      NJ
      Year and Model:
      97 XLT 5.0 AWD 4-Door
      Hi all,
      My AC only works on Max-air, any other setting it blows hot and when I turn the know with the blue and red I do not hear the baffle move anymore. It also blows hot on vent. I was told this could cost $600 to fix as the whole unit may be bad.
      What do you guys think?
      Ford Explorer XLT $door all wheel drive 1997
       
    2. Support EF


      Join the Elite Explorers for $20 a year

      Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose and fix problems yourself, and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, add your own profile photo, upload photo attachments directly to your posts and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.



      to hide adverts.
    3. Brans Freestyle

      Brans Freestyle Active Member

      Joined:
      September 5, 2002
      Messages:
      467
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Northridge, CA
      Year and Model:
      '01 Ranger 4x4
      try searching for "blend door" sounds like that's your problem.
       
    4. robert Milner

      robert Milner New Member

      Joined:
      January 25, 2006
      Messages:
      7
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Sydney Australia
      Year and Model:
      2000 limited
      I have a 2000 Limited with the same problem and was told $1000Aust . Blend door actuater has bolts holding it not the clips (how do you get it off) no room for spanners.
      It will work on max only and cool air the rest of the settings. Does anyone know how to do a selftest on this climate control system.
       
    5. Badspell68

      Badspell68 Active Member

      Joined:
      July 30, 2001
      Messages:
      302
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      NJ
      Year and Model:
      97 XLT 5.0 AWD 4-Door
      FREE FIX for the AC problem

      I found a simple and free fix for the AC problem posted on the net! All you need is a small nail, drill and some time. I'll look for the link again and post it.

      :eek: :eek: :eek: :eek:
       
    6. Badspell68

      Badspell68 Active Member

      Joined:
      July 30, 2001
      Messages:
      302
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      NJ
      Year and Model:
      97 XLT 5.0 AWD 4-Door
    7. Teddd

      Teddd New Member

      Joined:
      August 21, 2014
      Messages:
      2
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      Year and Model:
      2006 Ranger
      A/C blows cold in max setting only.

      I know this is a very old post but I recently had the same problem on a 2006 Ranger. After some troubleshooting, the problem was with the blend door actuator motor module. The actuator quit with the blend door being partially open which was blowing warm out of the vents when in the a/c mode. It did blow cold air though in the max mode. I simply changed out the actuator motor module by going through the glove box door and all is well now. Once the problem was found, it was a ten minute fix.

      Ted Eaton.
       
    8. Badspell68

      Badspell68 Active Member

      Joined:
      July 30, 2001
      Messages:
      302
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      NJ
      Year and Model:
      97 XLT 5.0 AWD 4-Door
      The motor on my explorer's blend door worked, but...I discovered the gearing attached to the motor was all plastic and it had disintegrated. I was told the whole unit needed to be pulled and replaced for $1,200. So, I fixed the problem for free.

      Here is a link to the fix:
      http://www.explorerforum.com/forums/showthread.php?t=214163
       

    Share This Page








    We Support Our Troops!