and gain access to Reviews and Discussion of the 2016 and 2017 Ford Explorer Tech Tips, How to Articles, Off-Road Modifications and Events, Street Truck Mods and Events, and much more! Since 1996 our community has covered every aspect of the Ford Explorer, Ford Ranger and all vehicles based on this platform.

Register Today It's free! This box will disappear once registered!

Anyone experiencing intermittent flooding on startup?

Discussion in 'Stock 2002 - 2005 Explorers' started by shelbydog25, March 25, 2009.

  • Searches ExplorerForum.com
    1. shelbydog25

      shelbydog25 New Member

      Joined:
      January 5, 2008
      Messages:
      44
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Winchester, VA
      Year and Model:
      2004 Eddie Bauer
      On occassion, my 04 is having trouble starting (new battery installed). The engine (4.0L) cranks but the X won't start. After a few attempts, I push the gas pedal to the floor, holding it there, while attempting to start. It does sputter then starts.

      Anyone eles experiencing this or suggestions on what may cause this smiliarity to a "flooded" on startup?
       
    2. Support EF


      Join the Elite Explorers for $20 a year

      Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose and fix problems yourself, and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, add your own profile photo, upload photo attachments directly to your posts and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.



      to hide adverts.
    3. grabill68

      grabill68 New Member

      Joined:
      October 11, 2008
      Messages:
      37
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      Year and Model:
      2003 XLT
      Have had same problem with 03 XLT 4.0. Have no idea why this happens.
       
    4. shelbydog25

      shelbydog25 New Member

      Joined:
      January 5, 2008
      Messages:
      44
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Winchester, VA
      Year and Model:
      2004 Eddie Bauer
      how are you dealing with it? just pushing the pedal to the floor until it starts... it's random, so its not like its a continual problem....
       
    5. unclemeat

      unclemeat Elite Explorer

      Joined:
      October 20, 2002
      Messages:
      3,081
      Likes Received:
      2
      Trophy Points:
      48
      City, State:
      Richmond, VA
      Year and Model:
      91 sport
      My 05 does the same thing.
       
    6. aldive

      aldive Elite In Memoriam

      Joined:
      January 17, 2001
      Messages:
      24,727
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      Year and Model:
      1999 XLT
      Have you checked the fuel pressure?
       
    7. shelbydog25

      shelbydog25 New Member

      Joined:
      January 5, 2008
      Messages:
      44
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Winchester, VA
      Year and Model:
      2004 Eddie Bauer
      already checked by dealership, apparently ok... they claim the battery had lost 1/2 it's CCA's, been doing ok so far (3 weeks), but did have this "flooding reoccurance" 1x. lLooks as though most are just mashing the pedal to the floor when it flairs ups... until the next time
       
    8. bigblockgt

      bigblockgt New Member

      Joined:
      February 9, 2004
      Messages:
      10
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Jeffersonville In
      Year and Model:
      2002 Eddie Bauer
      I have an 02 and over the past 2 years, on 3 occassions it has failed to start -it turns over and acts like it wants to start, but it doesn't. After it sits for 30 min or so it fires right up -

      I have tried to hold the pedal down, but maybe not long enough.
       
    9. jwright4

      jwright4 Member

      Joined:
      October 28, 2006
      Messages:
      95
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      6
      City, State:
      Albany, NY
      Year and Model:
      2015 Explorer XLT
      i have an 03 and i get this problem intermittently, but it only happens when it has stalled after putting it in reverse. anyone notice the stalling thing happen? i think it's fuel pump related because if i turn the key to acc. a couple times then start it after it's stalled it starts right up. very very intermittently though..no rhyme or reason. lol eh
       
    10. shelbydog25

      shelbydog25 New Member

      Joined:
      January 5, 2008
      Messages:
      44
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Winchester, VA
      Year and Model:
      2004 Eddie Bauer
      both sound like flooding issue. what has worked for me is to mash the pedal to the floor, let it crank several times until spits then it starts and does fine for a period of time... wacky
       

    Share This Page




    Click Here

    We Support Our Troops!