for access to reviews and discussion of the 2016 and 2017 Ford Explorer, Tech Tips, How to Articles, Off-Road Modification, Events, and more!

Register Today It's free! This box will disappear once registered!

Engine stalls when put in DRIVE!

Discussion in 'Under the Hood' started by Norton, October 8, 1999.

  • Searches ExplorerForum.com
    1. Norton

      Norton New Member

      Joined:
      October 7, 1999
      Messages:
      1
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      My '94 4WD XLT with OD/automatic tranny stalls immediately when put into DRIVE (or REVERSE). The engine starts and idles smoothly. The problem occured with very little warning ... one day it was absolutely fine and the next day it was driven 10 miles, shut off, started and driven another 2 miles when it suddenly ran very rough and then stalled as it was moving slowly (less than 10 MPH). After stalling, the engine was started and ran smoothly but stalled when put into DRIVE. This '94 just turned 100,000 miles.

      Any advice will be appreciated.

      [This message has been edited by Norton (edited 10-08-1999).]
       
    2. Support EF


      Join the Elite Explorers for $20 a year

      Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose and fix problems yourself, and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, add your own profile photo, upload photo attachments directly to your posts and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.



      to hide adverts.
    3. Maniak

      Maniak Moderator-Stock 91-94 Staff Member Moderator Elite Explorer

      Joined:
      February 9, 1999
      Messages:
      11,996
      Likes Received:
      7
      Trophy Points:
      58
      City, State:
      Vail, Arizona
      Year and Model:
      1992 XLT 4x4
      When you start it cold in the morining does it idle smooth? Also, Do the RPM's increase when you turn on the AC at idle? You idle is controled by the AIC (Air Idle Control). This is that part that is bolted to the drivers side of your intake (just behind the butterfly). The AIC's job is to give you no-touch starting, keep the idle up, and increase idle when you turn on the AC. If it isn't working it will start/stall even in park when its cold (60 degree's is cold here in Tucson, Az). You will also notice that the idle doesn't change when you turn on the AC (Wait 3-5 seconds after you start it befor e you turn on the AC). If it looks like it is not working another test you can do is to remove the connector from the AIC when it is running. If the idle changes then the AIC is working.. If it doesn't change the AIC, connection to it or signal from the computer is bad. As an emergency fix you can remove the AIC (2 8mm or 10mm bolts and the wires) and then take it apart by removing the two screws. Once it apart clean it out very very well. I used Carb cleaner and Brake cleaner to clean mine out. Once I cleaned it out it started and idled (sp?) fine. This is only a temporary fix so you will still need to buy a new AIC which is <$100.

      Good luck and let us know what you find out...

      Mark

      ------------------
      Mark
      mark@legendz.com
      http://mark.legendz.com
      Off-Road and Motorcycle Information, Pictures and Movies
       
    4. Diff Whack Daddy

      Diff Whack Daddy And the Roll Over Posse! Under the Hood Moderator Staff Member Moderator Elite Explorer

      Joined:
      February 19, 1999
      Messages:
      3,786
      Likes Received:
      2
      Trophy Points:
      48
      City, State:
      Mount Vernon, WA
      Year and Model:
      1st Gen XLT 4dr
      Callsign:
      KG7VTT
      Try cleaning the mass air flow sensor(MAF) as well. I had the same simptoms and by cleaning the MAF with some carb cleaner the problem was gone. There is a link off the home page on how to do this.

      ------------------
      93XLT-5.5" Super Runner, Super Runner Steering, 1.5" Body lift,33x12.5,
      Borla exhaust,KKM filter
       
    5. rocket01

      rocket01 New Member

      Joined:
      June 24, 1999
      Messages:
      2
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      I had the exact same problem. The problem may lie in your transmission. When my tranny got too hot it would stick in gear. I would let it sit and cool for about ten minutes and it would be fine. If you are in a bind and need to go somewhere, rev it up and jam it into gear and you can get going. I don't recommend this all the time but hey. Get your transmission fixed but don't let them sell you a replacement. Definitely fixable.
       
    6. backyardmech123

      backyardmech123 New Member

      Joined:
      January 13, 2008
      Messages:
      15
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      oneida ny
      Year and Model:
      00 ford explorer
      torque convertor lockup

      ok guys im new to this thread i need some help if you could
      i got a 00 explorer 4.0 4x4 with 120,000 miles i recently bought.

      my problem is when put in drive it will stall out violently but when put in reverse it will work, i got this truck to move in 4 low a few times after slamming it in drive with some rpms. I unpluged a few sensors on the tranny and got it to stall in reverse also. I just want to know how to determine if it is a sensor or if the tranmission is junk. i was told that the tcc could be the problem but im not really sure. when checking the sensor i could see i tested the transmission range sensor for continuity but only got one out of three to work (neutral) . i need some help already replaced my transfer case for no reason so anything would help
       
    7. 05warrior

      05warrior New Member

      Joined:
      January 2, 2008
      Messages:
      46
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Greenville NC
      Year and Model:
      '98 E V8 AWD
      holy Jesus talk about digging up the dead
       
    8. Willard

      Willard Well-Known Member

      Joined:
      March 16, 2007
      Messages:
      3,193
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Bloomington, Indiana
      Year and Model:
      04 Ranger Edge
      wow.....this one had some dust on it alright.....
       
    9. Donner

      Donner Explorer Addict

      Joined:
      October 21, 2007
      Messages:
      6,820
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Natomas/Irvine
      Year and Model:
      01 Sp 03 XLT 4x4s, Scion
      Mine was a solenoid... but can you elaborate on "violently?" What exactly happens? Thanks.
       
    10. backyardmech123

      backyardmech123 New Member

      Joined:
      January 13, 2008
      Messages:
      15
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      oneida ny
      Year and Model:
      00 ford explorer
      well pretty much you gota give it a lot of gas and slam it in drive i only can get it to acually move in 4x4 when it does get going its ok but when you get down to about 5 mph the whole truck will shutter very bad and if you stop it will stall.

      but the truck will only move in 2x4 in reverse
       
    11. Donner

      Donner Explorer Addict

      Joined:
      October 21, 2007
      Messages:
      6,820
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Natomas/Irvine
      Year and Model:
      01 Sp 03 XLT 4x4s, Scion
      I recall a vehicle that had the same issue, but that turned out to be worn out seals. I don't know if your vehicle has seals, you might know, but same thing... in order to get in gear, 4k or so rpm and then it slammed into gear. And worse, while you're waiting for a light to change green, hit the gas and the vehicle wouldn't move - and then suddenly grab into gear.
       
    12. backyardmech123

      backyardmech123 New Member

      Joined:
      January 13, 2008
      Messages:
      15
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      oneida ny
      Year and Model:
      00 ford explorer
      worn seals on what? it doesnt leak anything i am going to check the solenoid for the tcc and the mass air sensor what i really need is a code reader to tell me whats going on but no chance of that, the vechile isnt registered so ..
       
    13. backyardmech123

      backyardmech123 New Member

      Joined:
      January 13, 2008
      Messages:
      15
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      oneida ny
      Year and Model:
      00 ford explorer
      help

      can some one tell me the function of the torque convertor soleniod and its location ???? any idea :(
       
    14. backyardmech123

      backyardmech123 New Member

      Joined:
      January 13, 2008
      Messages:
      15
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      oneida ny
      Year and Model:
      00 ford explorer
      engine stalls in drive

      ok i got some codes off my truck i need some help guys
      po708 trans. range sensor input high
      po743 torque convertor circut malfuntion
      po755 shift solenoid b, c , d malfunction


      please help guys ..
       
    15. Donner

      Donner Explorer Addict

      Joined:
      October 21, 2007
      Messages:
      6,820
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Natomas/Irvine
      Year and Model:
      01 Sp 03 XLT 4x4s, Scion
      No prob...

      Solenoid, that's always a pain... let's check out those codes.
       
    16. Donner

      Donner Explorer Addict

      Joined:
      October 21, 2007
      Messages:
      6,820
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Natomas/Irvine
      Year and Model:
      01 Sp 03 XLT 4x4s, Scion
      Good research!

      a lotta research done... bump?:thumbsup:
       
    17. backyardmech123

      backyardmech123 New Member

      Joined:
      January 13, 2008
      Messages:
      15
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      oneida ny
      Year and Model:
      00 ford explorer
      change solenoid ?

      should i change all solenoids going bad ijn the tranny ,
      isnt that all the sensors in the tranny?

      should i check relays i got 15 days to get this sucker on the road
      thanks .

      i cleared the codes got it to drive and got this code po320 ignition / dist engine speed input circut malfunction


      help..
       
      Last edited: January 17, 2008
    18. backyardmech123

      backyardmech123 New Member

      Joined:
      January 13, 2008
      Messages:
      15
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      oneida ny
      Year and Model:
      00 ford explorer
    19. Donner

      Donner Explorer Addict

      Joined:
      October 21, 2007
      Messages:
      6,820
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Natomas/Irvine
      Year and Model:
      01 Sp 03 XLT 4x4s, Scion
      Anyone have advice here?

      The problems appear to have been isolated, but :help::help:
       
    20. backyardmech123

      backyardmech123 New Member

      Joined:
      January 13, 2008
      Messages:
      15
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      oneida ny
      Year and Model:
      00 ford explorer
      isolated hmm my only idea is to replace the solenoids i took them out and tesed for a circut they were good and read pretty close on ohms..
      i put them back in new fluid and filter and nothing same thing



      thanks for your help .
       
    21. Donner

      Donner Explorer Addict

      Joined:
      October 21, 2007
      Messages:
      6,820
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Natomas/Irvine
      Year and Model:
      01 Sp 03 XLT 4x4s, Scion
      We'll get an answer... it's a little tough right now because

      so many people are off the boards and out of town. but they'll answer.:)
       
    22. backyardmech123

      backyardmech123 New Member

      Joined:
      January 13, 2008
      Messages:
      15
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      oneida ny
      Year and Model:
      00 ford explorer
    23. airboatoutlaw

      airboatoutlaw New Member

      Joined:
      March 2, 2011
      Messages:
      1
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      florida
      Year and Model:
      1994 ford bronco
      can u tell me what u fund to be your problem i have the same issue my bronco stalls when put into drive i have changed the soleniod block and still doing the same thing (when i put into drive it clanks and stalls the engine ) i can drive it from starting in low 3rd geat and manually shifting but i have to downshift to 3rd at a stop i have read 100s of post and cant find a fix please help
       

    Share This Page









    We Support Our Troops!