1. for access to reviews and discussion of the 2016 and 2017 Ford Explorer, Tech Tips, How to Articles, Off-Road Modification, Events, and more!

    Register Today It's free! This box will disappear once registered!

Heater not working/making clicking sound when heat is on

Discussion in 'Stock 2002 - 2005 Explorers' started by DirtySanchito, October 19, 2011.

  • Searches ExplorerForum.com
    1. DirtySanchito

      DirtySanchito New Member

      Joined:
      July 8, 2011
      Messages:
      8
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      San Diego, California
      Year and Model:
      '04 Ford Explorer
      Hey guys, I know my truck has a lot of problems, but thanks for sticking with me and giving me great advice! now, that being said, I have a big problem with the heater. I got the t-stat fixed, and now that i finally need to use my heat because i'm in illinois and its extremely cold right now, i noticed that it is not working! when i turn the dial to heat, it makes a weird clicking noise and wont turn hot, and the defroster doesn't seem to heat up either. now, i talked to a family friend who happens to be a mechanic and he had said that a gear that switches the cold to heat is stripped out and that is what is causing the clicking noise. But i figured that i would get on here and ask advice from the people who always seem to have great advice about everything imaginable! So, anyone know if this is the true problem? And if it is not, does anyone know what the true problem is? And how an inexperienced DIY can do it himself? And a second question, the vents for the second row of seating (located on the center console above the cup holders) doesn't blow out any air at all. so i was wondering if anyone knew how to fix that as well.. i appreciate any help that can be given! thanks guys! :D
       
    2. Support EF


      Join the Elite Explorers for $20 a year

      Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose and fix problems yourself, and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, add your own profile photo, upload photo attachments directly to your posts and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.



      to hide adverts.
    3. lcars

      lcars New Member

      Joined:
      August 21, 2005
      Messages:
      2
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Mid-Michigan
      Year and Model:
      '02 XLT
      No heat and clicking

      "i talked to a family friend who happens to be a mechanic and he had said that a gear that switches the cold to heat is stripped out and that is what is causing the clicking noise. But i figured that i would get on here and ask advice from the people who always seem to have great advice about everything imaginable! So, anyone know if this is the true problem?"

      He is correct mine did the same thing, you will need to follow this procedure by BigRondo and remove the air blend actuator - I didn't cut the panel (there are pictures on Page 8 that shows the teeth sheared off of the gear that is turned by the worm gear (brass gear) motor:

      http://www.explorerforum.com/forums/showthread.php?t=294140&highlight=heat

      Once removed, look at the code similar to this code (my code on my '02 Explorer) 2L2Z-19E616-CB (no longer produced). Go to:

      http://www.dormanproducts.com/gsear...:parttype=Air%20Door%20Actuator&type=parttype

      If you have manual controls, compare the picture and ensure the stems and connector match. I bought mine for $49.99 at O'Reilly as they priced matched Autozone. Unless you want the Ford part for about double the price.
       
    4. Exproblems

      Exproblems Well-Known Member

      Joined:
      April 17, 2011
      Messages:
      1,687
      Likes Received:
      3
      Trophy Points:
      48
      City, State:
      Orchard Park, N.Y.
      Year and Model:
      '05 Explorer XLT 4.0L
      >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

      Sounds like you have a bad "blend door actuator". A cheaply made, small plastic gear inside of this actuator breaks off a few teeth and stops rotating the blend door when you switch from cold to hot temp settings. Do you hear a thumping or clunking noise coming from behind the dashboard when you switch from cold to hot with the defroster on? If you do, it's the actuator. Below is a link to a great post and photo's by "BigRondo" on how to replace the blend door actuator. The part/ blend door actuator cost around $80- $90 at a Ford dealership. BTW, this actuator tends to fail while set to the cold side temp setting, thats why you don't notice it till you switch over to the hot side for heat. Also, I recommend you buy a Ford actuator, not many good reports on the aftermarket ones, and use your VIN number when purchasing it from a Ford dealership. Your VIN ensures you get the right part for your vehicle.

      http://www.explorerforum.com/forums/...d.php?t=294140



      Try this link below for the blower vent problem you have.

      http://www.explorerforum.com/forums/showthread.php?t=284042
       
    5. BigRondo

      BigRondo USMC 1371 Staff Member Moderator Elite Explorer

      Joined:
      February 15, 2010
      Messages:
      8,068
      Likes Received:
      1
      Trophy Points:
      38
      City, State:
      Worcester, MA
      Year and Model:
      2002 XLT V6 4x4
      I concur with Exproblems! ;)
       

    Share This Page








    We Support Our Troops!