for access to Reviews and Discussion of the 2016 and 2017 Ford Explorer Tech Tips, How to Articles, Off-Road Modification, Events, and more!

Register Today It's free! This box will disappear once registered!

Help with engine cutting out while driving

Discussion in 'Stock 1995 - 2001 Explorers' started by WillyKonick, January 4, 2010.

  • Searches ExplorerForum.com
    1. WillyKonick

      WillyKonick New Member

      Joined:
      December 30, 2009
      Messages:
      4
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      George, Western Cape
      Year and Model:
      1998XLT
      Hi all- this is the closest place I can find to seek advice for a problem. Please let me know if there is a better place to post - thanks. I have a 1998 XLT which has the following problem: while driving, the engine light starts flickering on, then the engine starts losing power until it cuts out all together. This is obviously very dangerous as you lose power steering! It seems to get worse when the weather gets hotter and also happens more often when turning left! (Right-hand drive vehicle here in South Africa). I found an owner of a similar model here locally who also had a similar problem and he advised us to clean the crank angle sensor which we did. It got the vehicle starting again, but after a couple of days the problem returned. If you let the vehicle stand for a couple of minutes, it starts up again, goes for a few kms and then repeats the process. The local dealer is not really interested in helping me as the "vehicle is too old!" and we would need to carry the diagnostics computer around with us in the car to wait for when the problem might occur again. Please if someone could help to diagnose the problem I would much appreciate it. Thanks!
       
    2. Support EF


      Join the Elite Explorers for $20 a year

      Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose and fix problems yourself, and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, add your own profile photo, upload photo attachments directly to your posts and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.



      to hide adverts.
    3. jb84

      jb84 New Member

      Joined:
      October 15, 2009
      Messages:
      46
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Cullman Alabama
      Year and Model:
      93 Eddie B.
      My car is doing the exact same thing execpt it wont crank at all now plz plz plz someone help him. and me of coarse
       
    4. jb84

      jb84 New Member

      Joined:
      October 15, 2009
      Messages:
      46
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Cullman Alabama
      Year and Model:
      93 Eddie B.
      bumpo for this man
       
    5. bluestream1

      bluestream1 Active Member

      Joined:
      November 9, 2005
      Messages:
      897
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      16
      City, State:
      Waterloo Ontario
      Year and Model:
      2000 XLT 4.0 SOHC 4X4
      Get the codes read, and report back
       
    6. WillyKonick

      WillyKonick New Member

      Joined:
      December 30, 2009
      Messages:
      4
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      George, Western Cape
      Year and Model:
      1998XLT
      Thanks - we'll do so and report back
       
    7. 2000StreetRod

      2000StreetRod Staff Member Moderator Elite Explorer

      Joined:
      May 26, 2009
      Messages:
      9,943
      Likes Received:
      5
      Trophy Points:
      58
      City, State:
      Greenville, SC
      Year and Model:
      00 Sport FI,03 Limited V8
      DTCs?

      If the CEL illuminated you should have diagnostic trouble codes set. Do you know what they are?

      It could be a crankshaft position (CKP) sensor since the CEL illuminates. It could also be a fuel pressure problem. If its been more than 30,000 miles since you changed your fuel filter I suggest that you replace it. Why change fuel filter?
      Then I suggest that you perform the Fuel pressure test procedure
       
    8. budwich

      budwich Well-Known Member

      Joined:
      May 4, 2005
      Messages:
      3,246
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Ottawa, Ont
      Year and Model:
      96 XL
      as suggested, try changing the fuel filter. Odds are the "check engine" light coming on is more of a sign that the engine died than a failure (just like turning your key to "on" and leaving it there).
       
    9. WillyKonick

      WillyKonick New Member

      Joined:
      December 30, 2009
      Messages:
      4
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      George, Western Cape
      Year and Model:
      1998XLT
      Thanks

      Thank-you all for your advice. We will try these procedures and report back on outcome. Kind regards!
       
    10. kschlege

      kschlege New Member

      Joined:
      December 30, 2010
      Messages:
      26
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      Year and Model:
      '02
      my 2002 4.0 stalls while driving. were you able to fix your stalling problem?
       
    11. kschlege

      kschlege New Member

      Joined:
      December 30, 2010
      Messages:
      26
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      Year and Model:
      '02
      I think I found my issue. The connector to my inertia switch is melted. I checked it before, but never pulled out the connector. No idea why it would have melted.

      So until I get a new plug and inertia switch, I just shorted the connection with a wire. Hopefully I won't roll it over or get into an accident in the meantime.

      So a 50cent part has cost about $700. I've taken it to ford dealer twice, midas once, replaced the fuel pump and a ton of sensors, etc... Some stuff needed to be replaced anyways, but I spent about $300 at ford and midas having them trying to diagnose the problem.

      Before I had just pulled the cover off and checked the connection, but never removed it ... stupid me ...

      [​IMG]
       

    Share This Page









    We Support Our Troops!