and gain access to Reviews and Discussion of the 2016 and 2017 Ford Explorer Tech Tips, How to Articles, Off-Road Modifications and Events, Street Truck Mods and Events, and much more! Since 1996 our community has covered every aspect of the Ford Explorer, Ford Ranger and all vehicles based on this platform.

Register Today It's free! This box will disappear once registered!

How to: Replace Rear Wiper Motor?

Discussion in 'Stock 2002 - 2005 Explorers' started by alexk, March 16, 2009.

  • Searches ExplorerForum.com
    1. alexk

      alexk Elite Explorer

      Joined:
      February 22, 2009
      Messages:
      810
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      16
      City, State:
      New Jersey
      Year and Model:
      15 Sport
      I did a search on here and found nothing. I also cannot find anything on google. Its a 2002 manufactured in 2001 if that helps. Also does anyone know where I can buy a new motor? I looked but they all say manufactured after may (I think) of 2002.

      Thanks for any help
       
    2. Support EF


      Join the Elite Explorers for $20 a year

      Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose and fix problems yourself, and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, add your own profile photo, upload photo attachments directly to your posts and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.



      to hide adverts.
    3. MOExplorer95

      MOExplorer95 New Member

      Joined:
      March 17, 2009
      Messages:
      2
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Potosi, MO
      Year and Model:
      '95 Sport
      Did you ever find out how to do this? I have a '95 and I got mine out but, I'm trying to figure out why its not working because I put another one in and the same result. NOTHING..:mad:
       
    4. alexk

      alexk Elite Explorer

      Joined:
      February 22, 2009
      Messages:
      810
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      16
      City, State:
      New Jersey
      Year and Model:
      15 Sport
      No I never did, I am still hoping someone on here knows how and can help
       
    5. solitary ogre

      solitary ogre Active Member

      Joined:
      October 13, 2008
      Messages:
      184
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Surrey, B.C.
      Year and Model:
      '91 explorer, '88 bll
      check the ground wire. jump straight off the battery and see if it runs.
       
    6. alexk

      alexk Elite Explorer

      Joined:
      February 22, 2009
      Messages:
      810
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      16
      City, State:
      New Jersey
      Year and Model:
      15 Sport
      thanks, is there anytrick to getting off the real panel? I dont see any screws on the upper section where the motor would be, but I dont wanna pull it off and break something.
       
    7. nygbrad

      nygbrad Active Member

      Joined:
      August 22, 2008
      Messages:
      236
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      16
      City, State:
      Longwood, FL
      Year and Model:
      2005 Explorer XLT
      Just grab the end of it and pull. There are 5 or 6 metal clips holding it in. i just had mine of today to see if I could fix the wiper motor but had no luck. Looking for a new motor now!!
       
    8. RickMar

      RickMar Active Member

      Joined:
      April 11, 2009
      Messages:
      157
      Likes Received:
      1
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      N. Andover Massachusetts
      Year and Model:
      99 Mercury Mountaineer
    9. cyress

      cyress Member

      Joined:
      March 28, 2009
      Messages:
      54
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Sudbury, Ontario
      Year and Model:
      04 Explorer LTD V8 4x4
      Hey Guys, I have an issue regarding my rear wiper motor being constantly on. I turn it off and it continues to keep going. I pull my fuse under the dash and it still continues to go.....very weird. So I went to the front of my 2004 Explorer Limited 4x4 4.6L and removed the high current fuse for the rear wiper. I have to take it out for a couple days and then put it back in, and sometimes its still on. What you think the problem is?
       
    10. sethmorgan

      sethmorgan Active Member

      Joined:
      January 11, 2008
      Messages:
      206
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Hanahan, SC
      Year and Model:
      2002 XLT 4.0
      Are you sure it's the motor that's bad? I went down that road only to discover that the splines on the rear wiper arm were stripped out. Replacement arm fixed it.

      Also keep in mind when troubleshooting the motor, that it will not run if the lift glass is open.
       
    11. alexk

      alexk Elite Explorer

      Joined:
      February 22, 2009
      Messages:
      810
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      16
      City, State:
      New Jersey
      Year and Model:
      15 Sport
      It wasnt the motor, some wire was broken and I had the dealer fix it for $40.
       

    Share This Page






    We Support Our Troops!