Dismiss Notice



Register Today It's free! This box will disappear once registered!

No Sound - Sync

Discussion in '2011-2016 My Ford Touch / In Vehicle Technology' started by voltch, August 31, 2017.

  • Searches ExplorerForum.com
    1. voltch

      voltch New Member

      Joined:
      January 15, 2015
      Messages:
      35
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      6
      City, State:
      Atlanta, Ga
      Year, Model & Trim Level:
      2013 Ford Explorer XLT
      Trying to find out some info about an issue im having.
      My wife normally drives and she heard a pop one day, that sounds like a speaker pop.
      After that no sound coming from the speakers, no sound from radio , no sound from bluetooth calls , etc.

      Im thinking maybe there is some amp that drives the speakers that could have gone bad or is everything integrated into the sync touchscreen unit as one?

      I tried pressing the radio power button a few times and it gave the same loud "pop"
      Can someone can help point me to a thread or repair for this type problem before I go to the dealer?
       
    2. Support EF

      Join the Elite Explorers for $20

      Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself, and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.


      to hide adverts.
    3. peterk9

      peterk9 Staff Member Moderator Elite Explorer

      Joined:
      December 28, 2010
      Messages:
      18,734
      Likes Received:
      423
      Trophy Points:
      113
      City, State:
      Ottawa, Ontario area
      Year, Model & Trim Level:
      2017 Explorer Platinum
      Callsign:
      VE3
      It sounds like it could be the Audio Control Module (ACM) that has gone bad. If it is, then it likely has to be replaced.

      Peter
       
    4. voltch

      voltch New Member

      Joined:
      January 15, 2015
      Messages:
      35
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      6
      City, State:
      Atlanta, Ga
      Year, Model & Trim Level:
      2013 Ford Explorer XLT
      would you happen to know the part number? when I search on ebay it keeps coming up with something to do with an airbag.
       
    5. jmr061

      jmr061 Well-Known Member

      Joined:
      August 24, 2014
      Messages:
      1,520
      Likes Received:
      46
      Trophy Points:
      68
      City, State:
      Wisconsin
      Year, Model & Trim Level:
      16 Edge Sport
      If you provide me your VIN I can give you the exact part # of the ACM yours was built with.
       
    6. jmr061

      jmr061 Well-Known Member

      Joined:
      August 24, 2014
      Messages:
      1,520
      Likes Received:
      46
      Trophy Points:
      68
      City, State:
      Wisconsin
      Year, Model & Trim Level:
      16 Edge Sport
      I received your VIN and the ACM it was built with is part # DB5T-19C107-DD.
       
    7. voltch

      voltch New Member

      Joined:
      January 15, 2015
      Messages:
      35
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      6
      City, State:
      Atlanta, Ga
      Year, Model & Trim Level:
      2013 Ford Explorer XLT
      Great thank you. Do you know if there is any type of programming needed or can I just swap the part out and it would "work"
       
    8. peterk9

      peterk9 Staff Member Moderator Elite Explorer

      Joined:
      December 28, 2010
      Messages:
      18,734
      Likes Received:
      423
      Trophy Points:
      113
      City, State:
      Ottawa, Ontario area
      Year, Model & Trim Level:
      2017 Explorer Platinum
      Callsign:
      VE3
      Keep in mind that the thought it may be the ACM is just that. Can't say for sure. Not sure about any possible programming requirement. Perhaps Jason would know.

      Peter
       
    9. voltch

      voltch New Member

      Joined:
      January 15, 2015
      Messages:
      35
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      6
      City, State:
      Atlanta, Ga
      Year, Model & Trim Level:
      2013 Ford Explorer XLT
      Hi just an update, I went ahead and brought the truck in to the dealer for service because it was saying that there was an extended warranty for the my ford touch apim for my vin according to the ford owners website so ill wait and see what they say.
       
    10. voltch

      voltch New Member

      Joined:
      January 15, 2015
      Messages:
      35
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      6
      City, State:
      Atlanta, Ga
      Year, Model & Trim Level:
      2013 Ford Explorer XLT
      So Im back from the dealer, they want $1000+ to repair. They told me that the APIM needs to be replaced.
      I had an extended warranty on it , but it expired in april of this year.
      Is this something that I can source myself on ebay or elsewhere? ( I saw some kinda pricey on ebay for $699! Sheesh) Is there any programming needed?(if so is there a programming guide)

      I may be asking for a stretch but is there some common component in these that commonly fails that I may be able to make a simple repair my self (like bad solder joints or caps for example)
       
    11. peterk9

      peterk9 Staff Member Moderator Elite Explorer

      Joined:
      December 28, 2010
      Messages:
      18,734
      Likes Received:
      423
      Trophy Points:
      113
      City, State:
      Ottawa, Ontario area
      Year, Model & Trim Level:
      2017 Explorer Platinum
      Callsign:
      VE3
      You can try contacting Jason, jmr061 by PM and see if he can help.

      Peter
       
    12. voltch

      voltch New Member

      Joined:
      January 15, 2015
      Messages:
      35
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      6
      City, State:
      Atlanta, Ga
      Year, Model & Trim Level:
      2013 Ford Explorer XLT
      Everything is fixed on this issue now. The problem was a bad ACM.(The dealer was wrong) I replaced it with a used one.
      Thanks Jason and Peter for the help!
       

    Share This Page







    We Support Our Troops!