and gain access to Reviews and Discussion of the 2016 and 2017 Ford Explorer Tech Tips, How to Articles, Off-Road Modifications and Events, Street Truck Mods and Events, and much more! Since 1996 our community has covered every aspect of the Ford Explorer, Ford Ranger and all vehicles based on this platform.

Register Today It's free! This box will disappear once registered!

Rough idle / FLASHING check engine light?!? PLEASE HELP

Discussion in 'Under the Hood' started by Hpnotiq, April 4, 2005.

  • Searches ExplorerForum.com
    1. Hpnotiq

      Hpnotiq New Member

      Joined:
      December 6, 2002
      Messages:
      27
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      teaneck, nj
      Year and Model:
      99 xlt
      **** sorry for the long story, just want to give as much detail is possible, thank you ****

      Hey i have a 99 explorer and this morning i work up and my car was idling and running REALLY rough (prior to this i have had the check engine light on as long as i could rememer... code said my car is running 2 rich or sumthing, never got the time to check it out and recently it sounds like a small hole has developed on my headers) So i wake up go 2 turn the car on and like i said its running really rough. Drove away and at like 2000-2500 rpm the engine sputters alot, after that it runs really sluggish and with lots of noise coming from the engine (the hole in the header sound got ALOT louder and the engine sounds like its sputtering just not as much) and i could also smell fuel. while driving to work i try and see if i can accletate the car hard to see what would happen and my check engine light started flashing for the first time. when i got 2 my job i checked out the engine to see if i could see anything and i realized that a black rubber jose has come off on the right side of the engine (dont know what it does but its a short line, there are 2 of them that run from a black small plastic sensor looking thing to a small metal pipe where the 2 hoses go, looks like a fuel line i guess) i put that hose back on and drove the car around, still sputters just not as much and the car is VERY sluggish when u step on it (its sounds like its being restricted) plleeaasssee help im lost as to what it could be... i know nothing about cars but its sounds like a spark plug / spark plug wire falfunction.
       
    2. Support EF


      Join the Elite Explorers for $20 a year

      Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose and fix problems yourself, and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, add your own profile photo, upload photo attachments directly to your posts and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.



      to hide adverts.
    3. section525

      section525 sextion525 Staff Member Moderator Elite Explorer

      Joined:
      February 11, 2001
      Messages:
      14,786
      Likes Received:
      1
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Red Bluff, Ca
      Year and Model:
      1975 Ford Bronco 4x4
      That's what I was going to say. Sounds like a plug or wire is bad. Maybe even a coil pack. Is this a V6 or V8?
       
    4. Hpnotiq

      Hpnotiq New Member

      Joined:
      December 6, 2002
      Messages:
      27
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      teaneck, nj
      Year and Model:
      99 xlt
    5. monkeydude3

      monkeydude3 Active Member

      Joined:
      May 8, 2004
      Messages:
      477
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Millbrook, Illinois
      Year and Model:
      2001 Explorer Sport Trac
      which v6? OHV or OHC?
       
    6. Hpnotiq

      Hpnotiq New Member

      Joined:
      December 6, 2002
      Messages:
      27
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      teaneck, nj
      Year and Model:
      99 xlt
      dont exactly know i think its the worst of the 2
       
    7. snoborder42

      snoborder42 Active Member

      Joined:
      January 24, 2005
      Messages:
      782
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Maple Valley/Downtown Seattle, Washington
      Year and Model:
      92 XLT 4x4
      it could be a bunch of things, i am leaning towards a bad oxygen sensor especially if you are getting error codes that said it was running rich. Could also be plugs and wires too like section525 said.
       
    8. section525

      section525 sextion525 Staff Member Moderator Elite Explorer

      Joined:
      February 11, 2001
      Messages:
      14,786
      Likes Received:
      1
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Red Bluff, Ca
      Year and Model:
      1975 Ford Bronco 4x4
      My check engine light just came on. It ended up being plugs 5,6,7 & 8 were nearly blown out of the head. :eek: Too much hot-roddin'. Check to make sure all the plugs are in tight and that all the wires are securely on the plugs. It could be an easy, cheap fix. Or, it could be an o2 sensor. Had that happen too. :p
       
    9. TPLYNCH

      TPLYNCH Well-Known Member

      Joined:
      November 19, 1999
      Messages:
      3,196
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Brewster, NY
      Year and Model:
      1999 XLS
      The hose that was disconnected sounds like the DPFE and EGR hose. If you are having trouble with the DPFE your truck will run like S**t. Run search for DPFE....
       
    10. TheJMan

      TheJMan Active Member

      Joined:
      April 5, 2003
      Messages:
      546
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Scottsdale, AZ
      Year and Model:
      2009 Mazda 3 Hatchback
      If I remember correctly, my owner's manual states that a flashing check engine light is caused by an engine misfire, potentially resulting in excessive exhaust temperature. I recommend changing all of the spark plugs and wires to see if that solves the problem. It could be something as simple as a plug wire touching the exhaust manifold and burned through. Good luck.
       
    11. KPT

      KPT Well-Known Member

      Joined:
      February 5, 2003
      Messages:
      1,560
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      NC
      Year and Model:
      '95 XL 4x4
      The only time I've seen a check engine light flash is for a misfire code. Get the codes pulled ASAP..........
       
    12. Hpnotiq

      Hpnotiq New Member

      Joined:
      December 6, 2002
      Messages:
      27
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      teaneck, nj
      Year and Model:
      99 xlt
      i got it fixed thanx, it was a combo of the bad hose and a spark plug that had about a 1/4 inch gap between the to parts that spark (dunno exactly wut they are called) its running ALOT better and best of all, for the first time, i dont have a check engine light on =P thanx everybody
       
    13. Eneurb

      Eneurb Active Member

      Joined:
      December 19, 2004
      Messages:
      707
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Ajax, Ontario, Canada
      Year and Model:
      1998 Limited
      A flashing check engine light means that there is a misfire that has the potential to cause raw fuel to enter the convertors causing them to fail. In most cases you can drive with a check engine light on solid, but disregarding a flashing one can cost lots of money down the road.
       
    14. Hpnotiq

      Hpnotiq New Member

      Joined:
      December 6, 2002
      Messages:
      27
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      teaneck, nj
      Year and Model:
      99 xlt
      thanx, ok so now everything is good..... but today i just noticed my 4x4 hi and 4x4 low lights flash on the dash... anybody know wuts up with that? (i know that if the switched isent plugged in that it will do that... the switch is plugged in)
       
    15. nascar_intimid

      nascar_intimid Active Member

      Joined:
      January 2, 2005
      Messages:
      478
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      st.catharines,ontario
      Year and Model:
      '94 eddie ..'02 limited
      try the search option first you will get lots of ideas and fixes...take the time to SEARCH...good luck
       
    16. Hpnotiq

      Hpnotiq New Member

      Joined:
      December 6, 2002
      Messages:
      27
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      teaneck, nj
      Year and Model:
      99 xlt
      Or u cant just not b a dick since we were already on the topic and help me out, thanx
       
    17. tmh6202

      tmh6202 Active Member

      Joined:
      January 20, 2005
      Messages:
      132
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Lincoln Park MI
      Year and Model:
      1998 Explorer Sport 2dr.
      Dude,

      It is way uncool to dis someone trying to help you out. If you are like that, good luck getting help from anyone on this board.
       
    18. buckeyebob

      buckeyebob New Member

      Joined:
      April 21, 2005
      Messages:
      2
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Palm Bay Florida
      Year and Model:
      1994 Lt
      Can any one help me? problem with under hood light, tach, idiot lights and 4x4 buttons dont work either just bought it cant tell if they ever worked
       
    19. buckeyebob

      buckeyebob New Member

      Joined:
      April 21, 2005
      Messages:
      2
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Palm Bay Florida
      Year and Model:
      1994 Lt
      Can any one help me? problem with under hood light, tach, idiot lights and 4x4 buttons dont work either just bought it cant tell if they ever worked fuses ok nothing lights with key on key switch seem a little loose alarm stays on after keys removed and lights are off............
       
    20. xploded

      xploded New Member

      Joined:
      September 14, 2003
      Messages:
      12
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Grapevine, TX
      Year and Model:
      93xlt 2wd
      maybe your guage cluster isn't plugged in?? Does the cluster light up when you turn on the headlights? If it does, then scrap my idea...
       

    Share This Page




    Click Here

    We Support Our Troops!