Dismiss Notice



Register Today It's free! This box will disappear once registered!

Shift to Park Warning

Discussion in 'Stock 2011 - 2019 Ford Explorer Discussion' started by jwsnell00, August 20, 2012.

  • Searches ExplorerForum.com
    1. peterk9

      peterk9 Staff Member Moderator Elite Explorer

      Joined:
      December 28, 2010
      Messages:
      18,734
      Likes Received:
      423
      Trophy Points:
      113
      City, State:
      Ottawa, Ontario area
      Year, Model & Trim Level:
      2017 Explorer Platinum
      Callsign:
      VE3
      Must be getting near the end of your factory warranty. Getting a lot of your issues fixed I see. :):thumbsup:

      Peter
       
    2. Support EF

      Join the Elite Explorers for $20

      Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself, and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.


      to hide adverts.
    3. LukerDooker

      LukerDooker Active Member

      Joined:
      March 25, 2013
      Messages:
      862
      Likes Received:
      4
      Trophy Points:
      28
      City, State:
      N.E.
      Year, Model & Trim Level:
      2013Limited 301A TuxBlack
      2 weeks left!:eek:
      ... and have to go back for stuff they forgot.
       
    4. steve04KU

      steve04KU Active Member

      Joined:
      March 4, 2013
      Messages:
      154
      Likes Received:
      2
      Trophy Points:
      18
      City, State:
      Dallas, TX
      Year, Model & Trim Level:
      2013 Ford Explorer Sport
      I recently had my shifter replaced. When the lights are on should the selected drive be lit up orange? Currently all of my lights are blue regardless of if its in park or drive. I honestly can't remember if your current drive is supposed to be lit differently.
       
    5. vig1116

      vig1116 Active Member

      Joined:
      May 26, 2011
      Messages:
      314
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      monmouth, NJ
      Year, Model & Trim Level:
      2015 sport
      Whatever gear you are in should be orange
       
    6. steve04KU

      steve04KU Active Member

      Joined:
      March 4, 2013
      Messages:
      154
      Likes Received:
      2
      Trophy Points:
      18
      City, State:
      Dallas, TX
      Year, Model & Trim Level:
      2013 Ford Explorer Sport
      Okay. Mine all stay blue on the center console. The dash is orange.

      I think they forgot to plug something back in.
       
    7. peterk9

      peterk9 Staff Member Moderator Elite Explorer

      Joined:
      December 28, 2010
      Messages:
      18,734
      Likes Received:
      423
      Trophy Points:
      113
      City, State:
      Ottawa, Ontario area
      Year, Model & Trim Level:
      2017 Explorer Platinum
      Callsign:
      VE3
      I don't believe the light changes on the centre console. Only in the dash.

      Peter
       
    8. LukerDooker

      LukerDooker Active Member

      Joined:
      March 25, 2013
      Messages:
      862
      Likes Received:
      4
      Trophy Points:
      28
      City, State:
      N.E.
      Year, Model & Trim Level:
      2013Limited 301A TuxBlack
      Orange lit gear position marker - only in the center drivers cluster display that shows the current gear.
      When mine was acting up, no orange in the gear display until shifter button jabbed 3 or 4 times.
       
    9. vig1116

      vig1116 Active Member

      Joined:
      May 26, 2011
      Messages:
      314
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      monmouth, NJ
      Year, Model & Trim Level:
      2015 sport
      I'm so sorry I didn't see this sooner. I thought u meant the dash. The center console has no lights I think. Just the dash lights orange with what gear it's in
       
    10. peterk9

      peterk9 Staff Member Moderator Elite Explorer

      Joined:
      December 28, 2010
      Messages:
      18,734
      Likes Received:
      423
      Trophy Points:
      113
      City, State:
      Ottawa, Ontario area
      Year, Model & Trim Level:
      2017 Explorer Platinum
      Callsign:
      VE3
      My console shows the gear selections in a WHITE light. I believe my previous Explorer did as well.

      Peter
       
    11. Flying68

      Flying68 Member

      Joined:
      September 7, 2011
      Messages:
      91
      Likes Received:
      4
      Trophy Points:
      8
      City, State:
      Wichita, KS
      Year, Model & Trim Level:
      68 F-100, 12 Explorer Ltd
      I received my new shifter assembly today. I haven't had time to swap it in, but did get a chance to look it over really well. Assuming that the new assembly is similar in design to the old one I can definitely say the problem lies in the assembly base. On the new assembly, the button on the shifter knob actuates a spring loaded mechanical lever, that is it, it has no electrical function. The only wires go to the select shift +/- button. However that lever is connected to a spring loaded plunger that has two wings on it that engage the detents for each position. The park position is guarded by a solenoid actuated gate. I assume it requires the brake signal to actuate the solenoid to release the guard allowing you to move out of park. On the opposite side in the park position, the plunger wing engages a metal flat spring. Above that flat spring there is a tiny push switch. When the shifter button is released, the plunger moves into the detents and in the process pushes that flat spring up which engages the push switch. I am assuming that completes the circuit that powers the dash light as well as the shift to park message.

      When I get the other one out I will be able to make a comparison and figure out the root failure that is causing the issue.
       
    12. Flying68

      Flying68 Member

      Joined:
      September 7, 2011
      Messages:
      91
      Likes Received:
      4
      Trophy Points:
      8
      City, State:
      Wichita, KS
      Year, Model & Trim Level:
      68 F-100, 12 Explorer Ltd
      Finished putting the new shifter assembly in today. Took a little less than two hours. The hardest part was getting the console top assembly back into place as the wire bundle in back gets in the way.

      I looked at the old part and the only noticeable difference between the two is that the new one has an extra bit of plastic under the metal spring lever for the park switch. It keeps the spring lever from sagging. Not sure if that is the only change, but it is the only one I saw.
       
    13. Flying68

      Flying68 Member

      Joined:
      September 7, 2011
      Messages:
      91
      Likes Received:
      4
      Trophy Points:
      8
      City, State:
      Wichita, KS
      Year, Model & Trim Level:
      68 F-100, 12 Explorer Ltd
      You can see the change in this set of pictures.

      Old shifter
      [​IMG]

      New shifter
      [​IMG]
       
    14. gday

      gday New Member

      Joined:
      June 27, 2015
      Messages:
      19
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      1
      City, State:
      Loomis, California
      Year, Model & Trim Level:
      2013 Explorer Sport +402A
      So I broke down today and did the same repair. I concur with all you said. Nothing but a mechanical linkage from the knob to the electrical switch that's mounted to the larger assembly. Hard to believe that the little Omron switch is the culprit but I can't see how its anything else. After I adjusted the cable, the problem did go away - nearly - but not totally. And I know that the switch is mechanically "switching" as I could use the knob button and hear the switch "click" and still see the STP display. If I could give a tip for this repair it would be that you don't have to fully remove the console side covers - just unclip most of the clips. And that's only so you can get to two screws holding down the cigarette (12v) outlet bracket in place.

      But I do have a glitch / question. I found a 2 inch plastic "clip" lodged under a cable located in the area under the front cup holder. I'm not convinced that I had anything to do with it or if it was the dealer who got into this space a few months ago.... regardless, anyone have any clue as to what this red plastic clip could be used for??

      http://www.gday.com/misc/fclip.jpg

      -mick
       
      Last edited: March 19, 2016
    15. TMack2300

      TMack2300 Active Member

      Joined:
      January 19, 2014
      Messages:
      251
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      16
      City, State:
      Livonia, Michigan
      Year, Model & Trim Level:
      2014 Explorer Sport
      "Not in Park"

      been getting this message every once in awhile when i park and put the shifter in park. "not in park" so it wont let me turn the car off. I shift it back to drive then back to park and it goes away.
      I did a search and came up with nothing...
      anyone else experiencing this issue??? if so what was the fix?
      Thank You
      Richard
       
    16. Lewisra

      Lewisra Active Member

      Joined:
      December 14, 2013
      Messages:
      653
      Likes Received:
      7
      Trophy Points:
      28
      City, State:
      Howell, mi
      Year, Model & Trim Level:
      2017 explorer limited
      There's a TSB to fix that. Don't recall the details. It's been discussed on here, search for it. Take it to your dealer.
       
    17. TMack2300

      TMack2300 Active Member

      Joined:
      January 19, 2014
      Messages:
      251
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      16
      City, State:
      Livonia, Michigan
      Year, Model & Trim Level:
      2014 Explorer Sport
      Gonna look now for that TSB. I did do a search, i said that in my post.
       
    18. Lewisra

      Lewisra Active Member

      Joined:
      December 14, 2013
      Messages:
      653
      Likes Received:
      7
      Trophy Points:
      28
      City, State:
      Howell, mi
      Year, Model & Trim Level:
      2017 explorer limited
    19. peterk9

      peterk9 Staff Member Moderator Elite Explorer

      Joined:
      December 28, 2010
      Messages:
      18,734
      Likes Received:
      423
      Trophy Points:
      113
      City, State:
      Ottawa, Ontario area
      Year, Model & Trim Level:
      2017 Explorer Platinum
      Callsign:
      VE3
      I've merged your thread with this existing one. The only fix seems to be to replaced the shifter. For TSB info see;
      http://www.explorerforum.com/forums/showpost.php?p=3364343&postcount=145

      Peter
       
    20. blwnsmoke

      blwnsmoke Staff Member Moderator Elite Explorer

      Joined:
      February 25, 2011
      Messages:
      2,896
      Likes Received:
      120
      Trophy Points:
      83
      City, State:
      Moderator
      Year, Model & Trim Level:
      2011 Explorer Limited
      The message says "shift to park", not "not in park".. that is why you didn't find the thread when you searched.

      If outside ofbwarranty, about a $130 part. Read through the thread, I listed exactly how to duplicate it to the dealer if they need to see it for themselves but most should know about the problem now
       
    21. bluelinebrotha

      bluelinebrotha Member

      Joined:
      February 22, 2015
      Messages:
      53
      Likes Received:
      5
      Trophy Points:
      8
      City, State:
      Portland, ME
      Year, Model & Trim Level:
      2013 Police Interceptor
      I have a 2013 Interceptor Utility. Getting this shift to park issue but its coupled with door ajar (for the driver door)

      Sometimes when I slam the door hard enough it will go away. Other times it won't. Thinking this is more of a door sensor issue than a shifter issue. Thoughts?
       
    22. peterk9

      peterk9 Staff Member Moderator Elite Explorer

      Joined:
      December 28, 2010
      Messages:
      18,734
      Likes Received:
      423
      Trophy Points:
      113
      City, State:
      Ottawa, Ontario area
      Year, Model & Trim Level:
      2017 Explorer Platinum
      Callsign:
      VE3
      There is a TSB for the door issue. See the following thread that I found using the Forum's 'Search' program;
      http://www.explorerforum.com/forums/showthread.php?t=414809&highlight=door+ajar
      The thread also talks about the Interceptor having this issue. Post 11 indicates the TSB.

      Peter
       
    23. blwnsmoke

      blwnsmoke Staff Member Moderator Elite Explorer

      Joined:
      February 25, 2011
      Messages:
      2,896
      Likes Received:
      120
      Trophy Points:
      83
      City, State:
      Moderator
      Year, Model & Trim Level:
      2011 Explorer Limited
      Yup, it would be your door sensor. The vehicle will tell you to shift to park if the door is open and it is in D or R etc (not in park).

      Haven't had this issue with my Explorer but recently had it on my 2015 F350. It would randomly say my door was open while driving and it would be very brief.
       
    24. bluelinebrotha

      bluelinebrotha Member

      Joined:
      February 22, 2015
      Messages:
      53
      Likes Received:
      5
      Trophy Points:
      8
      City, State:
      Portland, ME
      Year, Model & Trim Level:
      2013 Police Interceptor
      I actually commented on that a while back. I must have missed it.

      The TSB I found didn't include the Utility, and since they are two seperate vehicles I figured it would not apply to me.

      Thank You.
       
    25. jmr061

      jmr061 Well-Known Member

      Joined:
      August 24, 2014
      Messages:
      1,520
      Likes Received:
      46
      Trophy Points:
      68
      City, State:
      Wisconsin
      Year, Model & Trim Level:
      16 Edge Sport
      Even Ford lumps them together sometimes which is wrong. The TSB comes up when entering OASIS as a Utility, so it applies.
       
    26. bluelinebrotha

      bluelinebrotha Member

      Joined:
      February 22, 2015
      Messages:
      53
      Likes Received:
      5
      Trophy Points:
      8
      City, State:
      Portland, ME
      Year, Model & Trim Level:
      2013 Police Interceptor
      Thanks. If it's something I can fix I'm going to do it an save myself the heartache. The last time I had my car in for service, it was doing the door ajar thing, but of course, the day I brought it in, that morning it had stopped and they were not able to diagnose. With my luck it would happen again.
       

    Share This Page







    We Support Our Troops!