Dismiss Notice



Register Today It's free! This box will disappear once registered!

Two vacuum hoses keep blowing off !

Discussion in 'Stock 1991 - 1994 Explorers' started by westfield, October 14, 2009.


  • Searches ExplorerForum.com
    1. westfield

      westfield Active Member

      Joined:
      September 18, 2009
      Messages:
      171
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      San Antonio, TX
      Year, Model & Trim Level:
      94 Eddie Bauer
      Okay...How do I fix this...this has happened twice over the past two weeks. At start up...the ex blow two lines off the vacuum tree and it runs crappy till i reattach the vacuum lines...what should I look for to correct the problem..
      Thanks!

      ps..the car has 150,000 miles on it and it runs great (till the lines blow)
       
    2. Support EF

      Join the Elite Explorers for $20

      Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself, and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments directly to your posts and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.


      to hide adverts.
    3. BrooklynBay

      BrooklynBay Moderator & long time member. Staff Member Moderator Elite Explorer

      Joined:
      November 11, 2005
      Messages:
      51,582
      Likes Received:
      77
      Trophy Points:
      78
      City, State:
      Brooklyn, NY
      Year, Model & Trim Level:
      88 89 93 95 96 Aerostars
    4. geoph1986

      geoph1986 Guest

      I would say that you should replace those lines as they are probably old and stretched. I had the exact same problem, and once I replaced the lines, they never blew off again.
       
    5. mrboyle

      mrboyle I Drive By Brail Moderator Emeritus

      Joined:
      February 18, 1999
      Messages:
      4,143
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      48
      City, State:
      Montrose, CO
      Year, Model & Trim Level:
      '95 Bronco '80 Toy
      X2

      The if tranny modulator fails it will allow vacuum to pull fluid up to the intake and soak the other vacuum lines with tranny fluid. Once soaked they expand and fall off. Check modulator (pull line off modulator @ tranny and if fluid runs out its bad), replace if bad, replace vacuum hoses that got soaked and return to service.
       
    6. westfield

      westfield Active Member

      Joined:
      September 18, 2009
      Messages:
      171
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      San Antonio, TX
      Year, Model & Trim Level:
      94 Eddie Bauer
      Thanks all...i'll check the mod and see if the vac lines are old to
       
    7. camsdad

      camsdad New Member

      Joined:
      October 6, 2009
      Messages:
      3
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Atwater, Ca
      Year, Model & Trim Level:
      1994
      Transmission modulator. Check your fluid level.
      Been there and done that.
      Swapped it out and never had the problem again.
      Be very glad you are here asking.
      When it was happening to our 94 explorer, my wife took it to a transmission shop and they said the transmission was shot.
      They quoted $1200.
      I spent $12.00 for the modulator.
      Had my niece's boyfriend do the job since you could not just reach in there and remove it without removing some of the exhaust to gain access. I think he had to use some metric sockets too.
       
    8. ExploringNC

      ExploringNC Well-Known Member

      Joined:
      October 5, 2006
      Messages:
      1,060
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Hickory, NC
      Year, Model & Trim Level:
      '98 XLT, '91 EB
      I'm confussed? How can a vacuum line (negative pressure) blow off? You would have to have a positive pressure in the line to blow it off.
       
    9. BrooklynBay

      BrooklynBay Moderator & long time member. Staff Member Moderator Elite Explorer

      Joined:
      November 11, 2005
      Messages:
      51,582
      Likes Received:
      77
      Trophy Points:
      78
      City, State:
      Brooklyn, NY
      Year, Model & Trim Level:
      88 89 93 95 96 Aerostars
    10. Maniak

      Maniak Moderator-Stock 91-94 Staff Member Moderator Elite Explorer

      Joined:
      February 9, 1999
      Messages:
      12,080
      Media:
      1
      Likes Received:
      30
      Trophy Points:
      68
      City, State:
      Vail, Arizona
      Year, Model & Trim Level:
      1992 XLT 4x4
      I've had a couple hoses slip off over the years.

      Each time, The lines were soft, one from just age, the other had Trans fluid in it.

      They never came off "while driving". They both came off while starting.. And both times it was when I started the X, but didn't let it turn over long enough to actually start. I'm guessing that when the motor stopped spinning the motor may have spun backwards a bit and causes positive pressure in the upper intake, blowing off the hose.

      Once the hoses were fixed (not soft/squishy) they were fine.

      ~Mark
       
    11. clearwtrbeach

      clearwtrbeach New Member

      Joined:
      September 29, 2009
      Messages:
      15
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      washington
      Year, Model & Trim Level:
      1992 eb, 1994 limited
      I just replaced a vacum modulator through the hump inside, there was a small hose maybe 3-4" from the modulator to a metal tube. Is there another hose that I may have missed.
       
    12. BrooklynBay

      BrooklynBay Moderator & long time member. Staff Member Moderator Elite Explorer

      Joined:
      November 11, 2005
      Messages:
      51,582
      Likes Received:
      77
      Trophy Points:
      78
      City, State:
      Brooklyn, NY
      Year, Model & Trim Level:
      88 89 93 95 96 Aerostars
    13. Itchybruno47

      Itchybruno47 Elite Explorer

      Joined:
      November 13, 2012
      Messages:
      52
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      Year, Model & Trim Level:
      93 EXPLODER XLT 4.0 OHV
      X2. Has happened a few times to me. New hoses and keep key turned when starting till she fires. No more problema!
       

    Share This Page








    We Support Our Troops!