Serious Explorations Ford Explorer and Ranger Message Board
#1 Resource for Ford Explorer and Ranger Owners - By Enthusiasts, for Enthusiasts.


Ford Explorer Generation Guide

EF Swag Store 2015 Ford Explorer Forums Elite Membership Chat Room My Posts Reviews Explorer Photo Gallery
Go Back   Ford Explorer and Ranger Forums "Serious Explorations" > Ford Explorer Ranger Repair - Troubleshooting - Modifications & Detailing Forums > 2002 - 2005 Explorer Mountaineer 3rd Generation > Stock 2002 - 2005 Explorers

Notices

Stock 2002 - 2005 Explorers Questions related to non-modified 2002 - 2005 Explorers and Mountaineers. Problem solving, maintenance, TSB, service bulletins, owner reviews, specifications. Sport Trac and Sport use the 1995-2001 forum.

Fan Speed 1 and 2 not working????

Reply
 
Thread Tools
Old 06-11-2007, 07:18 AM   #1
xvprflyboivx
Tobyhanna, PA
'03 XLS Sport
 
Join Date: May 2007
Posts: 48

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Original Poster)
Fan Speed 1 and 2 not working????

I have the manual HVAC and the other day fan speeds 1 and 2 stopped working!!! 3 and 4 work fine...WHAT HAPPENED? anybody have any insight? thanks...
xvprflyboivx is offline   Reply With Quote
( Join the Elite Explorers )

For only $20 per year you can become an Elite Explorer member. Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose and fix problems yourself, and learn which modifications really work without having to experiment on your own. Elite Explorer members can change the forum "styles" to eliminate most ads, including blue underlined links, and no ads on photos. Other benefits include the ability to store 1000 Private Messages, upload photo attachments directly to your posts and to our Photo Gallery and more. Join the Elite Explorers today.


Old 06-11-2007, 08:49 AM   #2
gijoecam
Village Idiot
Trenton, MI
98 ExSport, '00 F-150
 
Join Date: May 1999
Posts: 8,351

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4 Post(s)
Blower motor resistor would be my guess. $13 part and 20 minutes to change it.




__________________
-98 Explorer Sport, 4.0 SOHC, K&N drop-in, LEMON in progress!
-'00 F-150, mucho mods

"We need to allow Darwinism take it's course and let the idiots weed themselves out of existance." ~ Rick Horwitz
We must believe in free will we have no choice.
~ Isaac Bashevis Singer
I'm not smart, just a resourceful idiot. ~ Me
gijoecam is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2007, 10:21 AM   #3
xvprflyboivx
Tobyhanna, PA
'03 XLS Sport
 
Join Date: May 2007
Posts: 48

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Original Poster)
where would this part be located in my X? can i get the part from any auto parts store? it wierd how my X is only 4 years old and the blower motor is already out...
xvprflyboivx is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2007, 06:55 AM   #4
xvprflyboivx
Tobyhanna, PA
'03 XLS Sport
 
Join Date: May 2007
Posts: 48

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Original Poster)
**bump** i would greatly appreciate some advice on where this part is located on my X so I can replace it and save myself a $$$$$ trip to the Ford dealer. Thank you...

Last edited by xvprflyboivx; 06-12-2007 at 07:25 AM.
xvprflyboivx is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2007, 07:25 AM   #5
gijoecam
Village Idiot
Trenton, MI
98 ExSport, '00 F-150
 
Join Date: May 1999
Posts: 8,351

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4 Post(s)
Sorry for the sluggish reply....

The service manual lists its location as 'behind dash panel, center', but doesn't show a picture. I've never personally put my hands on one out of an '03, but my guess is that it'll be in the dash near the blower motor. You'll probably need to remove the stereo and trim from the center stack to access it.

Typically they're placed in the plenum somewhere near the blower motor so the air passing through the system can cool the resistors as they tend to get hot while the system is running. That may or may not be the case for yours. Once you have the new part in-hand, it shouldn't be too difficult to track down. You should be able to find it at just about any auto parts store, or www.fastpartsnetwork.com

The other possibility is that your switch went bad. The switch provides the ground path for the motor through the resistor pack. If the switch was bad, you'd have an open circuit in positions 1 and 2, and a closed circuit in positions 3 and 4. If you're looking at the back of the switch, you'll want to check for continuity between pin 15 and the four other pins. If the circuit is complete between pins 9,10,11 or 12 and pin 15, then you know the switch is good.

Hope that helps! Let me know if I can be any more help!




__________________
-98 Explorer Sport, 4.0 SOHC, K&N drop-in, LEMON in progress!
-'00 F-150, mucho mods

"We need to allow Darwinism take it's course and let the idiots weed themselves out of existance." ~ Rick Horwitz
We must believe in free will we have no choice.
~ Isaac Bashevis Singer
I'm not smart, just a resourceful idiot. ~ Me
gijoecam is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2007, 07:32 AM   #6
xvprflyboivx
Tobyhanna, PA
'03 XLS Sport
 
Join Date: May 2007
Posts: 48

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Original Poster)
great thank you! i also wanted to add that when in switch 1 or 2 nothing works and no air comes out of the 2-row vents...so it maybe the switch...ill take a look this weekend...at least i have 3 or 4 to work with. i just want my 1 and 2 back...having 3 on w/ A/C you tend to get a little cold...
xvprflyboivx is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2008, 08:36 PM   #7
MI2002EB
Eastpointe MI
'02 EB 4x4
 
Join Date: Jun 2002
Posts: 14

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Unhappy Automatic Climate Control problem?

My HVAC sysetm seems to have a ghost... blower speeds randomly change or don't work at all... I think I have the same problem. However, I have the automatic climate control system, do I have the same resistor, or is a different part needed on mine?




__________________
2002 Estate Green Edie Bauer Explorer, purchased in May 2002. Still stock.
MI2002EB is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2008, 07:50 AM   #8
gijoecam
Village Idiot
Trenton, MI
98 ExSport, '00 F-150
 
Join Date: May 1999
Posts: 8,351

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4 Post(s)
With the EATC, you have a blowe speed control module. It's different than the resistor pack.

-Joe




__________________
-98 Explorer Sport, 4.0 SOHC, K&N drop-in, LEMON in progress!
-'00 F-150, mucho mods

"We need to allow Darwinism take it's course and let the idiots weed themselves out of existance." ~ Rick Horwitz
We must believe in free will we have no choice.
~ Isaac Bashevis Singer
I'm not smart, just a resourceful idiot. ~ Me
gijoecam is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2008, 11:22 PM   #9
MI2002EB
Eastpointe MI
'02 EB 4x4
 
Join Date: Jun 2002
Posts: 14

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks Joe,

I visited the dealer today... he mentioned a similar part... is the location about the same? The dealer gave me a part number of 19E624... will have to figure that out. Of course the part is more too, 55 bucks instead of 15 bucks.

The dealer printed me off an exploded view of the system, but that doesn't help too much locate the part.




__________________
2002 Estate Green Edie Bauer Explorer, purchased in May 2002. Still stock.
MI2002EB is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2008, 11:37 PM   #10
MI2002EB
Eastpointe MI
'02 EB 4x4
 
Join Date: Jun 2002
Posts: 14

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
nevermind

Got my answer from this posting:
http://www.explorerforum.com/forums/...control+module

Thanks Joe




__________________
2002 Estate Green Edie Bauer Explorer, purchased in May 2002. Still stock.
MI2002EB is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2008, 11:15 PM   #11
PIexplorer
Davao
03 Sport Trac
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 6

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
I have a similar problem with my 02 Sport Trac. The fan speed only works on position 1 and 4, in position 2 and 3 the fan speed remains at speed 1.
I changed the blower switch (I guess I should have read a bit on the problem here on this forum first) and the problem persists. I then checked the blower resistor and it looks rather corroded. Its part no. F57H-19A706-BA. Its located near the blower motor with the resistor inside the ducting (for cooling). I will try to replace the resistor and hopefully it will resolve the problem. Often here in the Philippines speed 1 is too little and 4 is too much aircon.




__________________
2003 Explorer Sport Trac
PIexplorer is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2008, 12:00 AM   #12
PIexplorer
Davao
03 Sport Trac
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 6

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Fiddled at bit with the resistor and also got fanspeed 3 working, problem is definitely in the resistor. Will see if its easy to come by a new one here in the Philippines.




__________________
2003 Explorer Sport Trac
PIexplorer is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2008, 07:01 AM   #13
gijoecam
Village Idiot
Trenton, MI
98 ExSport, '00 F-150
 
Join Date: May 1999
Posts: 8,351

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4 Post(s)
Quote:
Originally Posted by PIexplorer View Post
Fiddled at bit with the resistor and also got fanspeed 3 working, problem is definitely in the resistor. Will see if its easy to come by a new one here in the Philippines.
It shouldn't be difficult to get... Ford uses that same resistor in 90% or more of the vehicles with manual HVAC controls. It should be a pretty common part.

Good luck!




__________________
-98 Explorer Sport, 4.0 SOHC, K&N drop-in, LEMON in progress!
-'00 F-150, mucho mods

"We need to allow Darwinism take it's course and let the idiots weed themselves out of existance." ~ Rick Horwitz
We must believe in free will we have no choice.
~ Isaac Bashevis Singer
I'm not smart, just a resourceful idiot. ~ Me
gijoecam is offline   Reply With Quote
Reply



Suggest this thread to friends:



Join the "Elite Explorers" Today!



Search Explorer Forum


Top of Page

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:49 PM.



US Flag
We Support Our Troops!

Explore the site!


Copyright 2014 - 1996 Rick Horwitz Photography



Ford Motor Company is not involved in the management of this site in any way.



All tips on this site are for use at your own risk and discretion.

Modifying the suspension on any vehicle will cause changes to its handling characteristics.



Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.