Serious Explorations Ford Explorer and Ranger Message Board
#1 Resource for Ford Explorer and Ranger Owners - By Enthusiasts, for Enthusiasts.


Ford Explorer Generation Guide

EF Swag Store 2015 Ford Explorer Forums Elite Membership Chat Room My Posts Reviews Explorer Photo Gallery
Go Back   Ford Explorer and Ranger Forums "Serious Explorations" > Ford Explorer Ranger Repair - Troubleshooting - Modifications & Detailing Forums > 2002 - 2005 Explorer Mountaineer 3rd Generation > Stock 2002 - 2005 Explorers

Notices

Stock 2002 - 2005 Explorers Questions related to non-modified 2002 - 2005 Explorers and Mountaineers. Problem solving, maintenance, TSB, service bulletins, owner reviews, specifications. Sport Trac and Sport use the 1995-2001 forum.

2003 Ford Explorer with a check engine light.

Reply
 
Thread Tools
Old 03-28-2010, 12:21 PM   #1
babygurl04tn
Greeneville,TN
2003 XLT
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 1

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Original Poster)
Angry 2003 Ford Explorer with a check engine light.

Hey everyone. I am new to this site. I stumbled upon it while trying to get some ideas as to what could be wrong with my Explorer. One thing it was doing, although it ran fine, was when we went to put gas in. The pump would shut off like the gas tank was full, even if it was nowhere near full. This is not a primary concern of mine at the moment because it still ran with this problem. When it first started messing up we were just driving down the rd and the overdrive light started flashing and the rpms went to like 4000. The temp gauge also sunk all the way to cold. That problem went away somehow on its on. It just happened that one time. The next time it messed up I had turned it off to get gas. When I went to crank it, it would not start. I noticed that the oil gauge was all the way to empty and the gas gauge said I had a full tank, when I know that I should have only had around 1/2 tank. I pumped the gas pedal a cpl of times while trying to start it and it started right up. The 4x4 high and low light started flashing at that time. That method of starting it worked for a few days. The last time it ran we kept it running when we stopped for something to eat so we wouldnt have to fight with it to start. It died. It hasnt ran since. Please help me out!! I would appreciate it so much.
babygurl04tn is offline   Reply With Quote
( Join the Elite Explorers )

For only $20 per year you can become an Elite Explorer member. Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose and fix problems yourself, and learn which modifications really work without having to experiment on your own. Elite Explorer members can change the forum "styles" to eliminate most ads, including blue underlined links, and no ads on photos. Other benefits include the ability to store 1000 Private Messages, upload photo attachments directly to your posts and to our Photo Gallery and more. Join the Elite Explorers today.


Old 03-28-2010, 01:31 PM   #2
BrooklynBay
Brooklyn, NY
 
BrooklynBay's Avatar
88 89 93 95 96 Aerostars
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 47,807

Vehicle Specs

Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 193 Post(s)
Welcome to this forum! I've moved your thread into the stock 2002-2005 section. Find out what the codes are.
BrooklynBay is offline   Reply With Quote
Old 03-29-2010, 09:40 AM   #3
jrford
Birmingham, MI
'10 Sport Trac
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 2,520

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
with all those lights, it should or hopefully posted a CEL. Gas gage can be slow to react it the nature of the thing, pumping the pedal really doesn't do anything with fuel injection by the way.


starting sounds like - maybe a fuel problem, might be overflow EVAP, fuel filter, fuel pump???? should have a CEL if so. I look for a fuel pressure test.

O/D light 4x4, slipping gear, maybe a transmission issue it should have a CEL.

good luck, i never really ever suggest it, but this one sounds like a stealership fix. . .or a good mechanic. Post back what they find. ..




__________________
Jim
2010 Mercury Mountaineer Premier, V8 AWD, 15k
2010 Sport Trac Limited, V8 4WD, 55k
2004 EB Quad Buckets V8 AWD, 105k
jrford is offline   Reply With Quote
Reply



Suggest this thread to friends:


Tags
2003 ford explorer, explorer, explorer 2003, ford, ford explorer


Join the "Elite Explorers" Today!



Search Explorer Forum


Top of Page

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:17 PM.



US Flag
We Support Our Troops!

Explore the site!


Copyright 2014 - 1996 Rick Horwitz Photography



Ford Motor Company is not involved in the management of this site in any way.



All tips on this site are for use at your own risk and discretion.

Modifying the suspension on any vehicle will cause changes to its handling characteristics.



Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.