Serious Explorations Ford Explorer and Ranger Message Board
#1 Resource for Ford Explorer and Ranger Owners - By Enthusiasts, for Enthusiasts.


Ford Explorer Generation Guide

EF Swag Store 2015 Ford Explorer Forums Elite Membership Chat Room My Posts Reviews Explorer Photo Gallery
Go Back   Ford Explorer and Ranger Forums "Serious Explorations" > Ford Explorer Ranger Repair - Troubleshooting - Modifications & Detailing Forums > 2002 - 2005 Explorer Mountaineer 3rd Generation > Stock 2002 - 2005 Explorers

Notices

Stock 2002 - 2005 Explorers Questions related to non-modified 2002 - 2005 Explorers and Mountaineers. Problem solving, maintenance, TSB, service bulletins, owner reviews, specifications. Sport Trac and Sport use the 1995-2001 forum.

Check Engine light flashing!!!

Reply
 
Thread Tools
Old 11-22-2010, 12:18 PM   #1
Heeman12
Palm Harbor, FL
'04 xls
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 2

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Original Poster)
US Check Engine light flashing!!!

I have an 04 Explorer and the check engine light has been going on and off for a few months. Had it checked a while ago and it was the egr valve, no big deal. Today the light started flashing and the car started shaking pretty good. Had the car towed to ford. Waiting to hear from them. Any ideas? Bad Coils?
Heeman12 is offline   Reply With Quote
( Join the Elite Explorers )

For only $20 per year you can become an Elite Explorer member. Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose and fix problems yourself, and learn which modifications really work without having to experiment on your own. Elite Explorer members can change the forum "styles" to eliminate most ads, including blue underlined links, and no ads on photos. Other benefits include the ability to store 1000 Private Messages, upload photo attachments directly to your posts and to our Photo Gallery and more. Join the Elite Explorers today.


Old 11-22-2010, 02:51 PM   #2
Dan Whitaker
One fast putty tat
Raytown MO (Kansas City suburb)
 
Dan Whitaker's Avatar
No Mounty no more.
 
Join Date: Dec 2001
Posts: 7,013

Vehicle Specs

Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 9 Post(s)
Most likely a bad plug or bad plug wire.




__________________
P r i c k me, do I not bleed Ford Blue.
Dan Whitaker is offline   Reply With Quote
Old 11-22-2010, 05:57 PM   #3
Lebowski
Crestwood, KY
2005 Explorer 4x4
 
Join Date: May 2010
Posts: 31

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
You should post your problem here BEFORE taking it to the dealer. You could fix that problem for less than $10 and the dealer will probably charge you at least ten times that amount....
Lebowski is offline   Reply With Quote
Old 11-22-2010, 08:51 PM   #4
Heeman12
Palm Harbor, FL
'04 xls
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 2

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Original Poster)
I asked about possible coil problems and he said definetly not the issue. He says that there is no compression in 2 cylinders. Now only option is for them to do a complete pressure check and just the test will cost $300. How much trouble am i in?
Heeman12 is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2010, 07:01 AM   #5
matt0248
Chicago
02 XLT V8
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 762

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Get a second opinion. Have it towed somewhere else. However the 4.0 liters do have timing chain issues. so it is possible that the chain sliped and bent valves.
matt0248 is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2012, 02:59 PM   #6
TK@96789
Ford Explorer XLT
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 2

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
I have a 2002 Ford Explorer XLT with 170,000 miles. Yesterday car lost power and began to shake and check engine light began to flash. Someone behind me said my vehicle had a strong gas smell. Picked up a diagnostci tool and told misfire detected on startup and cylinders 1,2,and 3 misfired (P0316,P0301,P0302 and P0302). Changed out my ignition coil and everything seems fine (power back, no check engine light and car not shaking). Hope this helps anyone who has this problem.
TK@96789 is offline   Reply With Quote
Reply



Suggest this thread to friends:



Join the "Elite Explorers" Today!



Search Explorer Forum


Top of Page

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:49 AM.



US Flag
We Support Our Troops!

Explore the site!


Copyright 2014 - 1996 Rick Horwitz Photography



Ford Motor Company is not involved in the management of this site in any way.



All tips on this site are for use at your own risk and discretion.

Modifying the suspension on any vehicle will cause changes to its handling characteristics.



Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.