Serious Explorations Ford Explorer and Ranger Message Board
#1 Resource for Ford Explorer and Ranger Owners - By Enthusiasts, for Enthusiasts.


Ford Explorer Generation Guide

EF Swag Store 2015 Ford Explorer Forums Elite Membership Chat Room My Posts Reviews Explorer Photo Gallery
Go Back   Ford Explorer and Ranger Forums "Serious Explorations" > Ford Explorer Ranger Repair - Troubleshooting - Modifications & Detailing Forums > Explorer & Ranger Transmissions, Transfer Cases, & Differentials

Notices

Explorer & Ranger Transmissions, Transfer Cases, & Differentials Transmissions, Transfer Cases. A4LD, 4R70W, 4R44E, 4R55E, 5R44E, 5R55E, M5OD, BW 1354, Control Trac, GEM, AWD. Ford 8.8", Dana 35

Automatic trans wont go into any gear :(

Reply
 
Thread Tools
Old 09-18-2011, 10:42 PM   #1
semipsycho
CA
1991 explorer
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 6

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Original Poster)
Automatic trans wont go into any gear :(

Hey guys, VERY GLAD i found your forums , I could really use some input here as i really dont know much about transmissions..I have a 91 ford explorer automatic that i just bought (just couldnt pass the deal up) I bought it knowing that when you put it into ANY gear it wouldnt go anywhere, essentially just acting like its out of fluid, No Drive, No Reverse, nothing happens when you hit the gas no matter what gear its in, at first i thought it might be something to do with the transfer case so i pulled it off and it seems to be fine, then got under the truck while a friend went through all the gears and watched the transmission output to see if it spun at all, nothing , the tranny doesnt make any weird noises or anything, and when you shift through the gears while its idling the engine idle changes as if it went into gear but nothing happens when you hit the gas..i looked at the trans fluid and its not burnt, the guy i bought it from had a few vehicles and was honest about everything , he said he had gotten stuck and was trying to rock the truck out and it simply stopped going into gear, I'm wondering if it could be the torque converter or maybe something else thats not too big of a deal, the linkage is all fine but one of my friends suggested maybe its just a fuse somewhere? I would really appreciate any help..to be honest my Fiancee is getting pretty pissed at me and itd be nice as hell to tell her i fixed the truck lol, so any ideas? Is there something other then the torque converter that would explain no power coming from the tranny no matter what gear its in?
semipsycho is offline   Reply With Quote
( Join the Elite Explorers )

For only $20 per year you can become an Elite Explorer member. Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose and fix problems yourself, and learn which modifications really work without having to experiment on your own. Elite Explorer members can change the forum "styles" to eliminate most ads, including blue underlined links, and no ads on photos. Other benefits include the ability to store 1000 Private Messages, upload photo attachments directly to your posts and to our Photo Gallery and more. Join the Elite Explorers today.


Old 09-19-2011, 08:31 AM   #2
PopRichie77
Quakertown, PA
1999 Explorer XLT 4X4
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 1,193

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 24 Post(s)
It could be the TC but not likely, and not a fuse, if the TC is bad the trans is bad also from contamination, there are many things that it could be, governor stuck, bad modulator, blown valve body gaskets, bad hydraulic pump, broken linkage. A pressure test would be one of the first things to check.
PopRichie77 is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2011, 07:12 PM   #3
semipsycho
CA
1991 explorer
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 6

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Original Poster)
Alright, well i took off the trans pan today and replaced the filter, i found a substantial amount of metal dust/paste on the magnet in the trans pan and one very thin metal shaving about 1/2 inch long, and the filter didnt look like itd ever been changed so i'm hoping that was the problem, tomorrow i'm going to put the transfer case back on and refill the trans with fluid ( it all drained out when i took off the TC ), is that normal? i thought the transfer case had its own fill and drain plugs so it could be taken off without draining the trans but maybe i was wrong? anyways the plan is to put the transfer case back on tomorrow and fill the trans back up with fluid so i can do a pressure test, one thing i noticed that i cant figure out is while i was under there looking for any leaks in the cooler lines etc , i noticed a decent gauge wire with a round connector on the end that looks as if it should have a bolt through it connecting it to something but it is just completely unplugged, its ran right by a wire that has a plastic cover on it and goes into the trans with i believe 2 wires inside the plastic cover, on the front passenger side towards the front of the transmission, possibly a ground wire or something? I tried to find it in my haynes manual but they seem to be content saying "disconnect the electrical connections from various components" rather then showing what the hell this wire is for
semipsycho is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2011, 09:18 PM   #4
drdoom
VA
1997 XLT 4.0 SOHC 4WD
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 2,183

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 94 Post(s)
If you have the front end raised, it is normal for a good bit of fluid to run out of the extension housing. That entire area is lubricated by ATF routed through the valve body extension housing lube orifice. So make sure you seal it up good when you re-install the T-Case. Get a new paper gasket if you can, or if your old one is not shredded, just give it a light skim of RTV.
Also, I do recall on some Explorer transmissions, there was a front sensor that was recalled, in a manner of speaking, to be disconnected as per a Ford service notice.

Last edited by drdoom; 09-21-2011 at 09:19 PM. Reason: spelling
drdoom is online now   Reply With Quote
Old 09-21-2011, 10:45 PM   #5
semipsycho
CA
1991 explorer
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 6

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Original Poster)
Roll

ok, it is up on ramps in the front so thats a little bit of a relief lol...If replacing the filter and fluid doesnt do the job the auto dismantlers here will let a trans go for $85 bux..I'm just debating on whether or not to take the chance to rebuild the tranny myself since the kits on ebay are only like 150 bux, I'm going to do as much troubleshooting as i can and take some pics in the morning and try to get a more definitive explanation for the wire .
semipsycho is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2011, 04:44 PM   #6
semipsycho
CA
1991 explorer
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 6

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Original Poster)
checked the pressure and it seems to be fine, the wire i was talking about seems to be a ground coming off the battery so i dont think that has anything to do with it...almost done dropping the tranny now but dont really know what i'm looking for at this point lol
semipsycho is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2011, 09:28 PM   #7
semipsycho
CA
1991 explorer
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 6

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Original Poster)
if the torque converter was broken would the trans fluid still have pressure?
semipsycho is offline   Reply With Quote
Reply



Suggest this thread to friends:

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
5r55s Code P0733, no reverse gear, OD Flashing, Check Trans light- at dealer now jrford Explorer & Ranger Transmissions, Transfer Cases, & Differentials 2 07-31-2013 02:28 AM
95 automatic trans issue gluciano Stock 1995 - 2001 Explorers 9 08-05-2009 07:23 PM
1998 Explorer 4X4 Automatic Only 1 Gear - 4th bo2573 Explorer & Ranger Transmissions, Transfer Cases, & Differentials 16 09-21-2007 12:01 PM
I goofed, trans. stuck in gear. briwayjones Elite Explorer 911! 2 07-28-2007 04:15 PM
Put in new trans and wont shift into gear.... Black Goblin Explorer & Ranger Transmissions, Transfer Cases, & Differentials 19 07-07-2007 02:30 AM



Join the "Elite Explorers" Today!



Search Explorer Forum


Top of Page

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:04 PM.



US Flag
We Support Our Troops!

Explore the site!


Copyright 2014 - 1996 Rick Horwitz Photography



Ford Motor Company is not involved in the management of this site in any way.



All tips on this site are for use at your own risk and discretion.

Modifying the suspension on any vehicle will cause changes to its handling characteristics.



Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.