Serious Explorations Ford Explorer and Ranger Message Board
#1 Resource for Ford Explorer and Ranger Owners - By Enthusiasts, for Enthusiasts.


Ford Explorer Generation Guide

EF Swag Store 2016 Ford Explorer Forums Elite Membership Chat Room My Posts Reviews Explorer Photo Gallery
Go Back   Ford Explorer and Ranger Forums "Serious Explorations" > Ford Explorer Ranger Repair - Troubleshooting - Modifications & Detailing Forums > 2006 - 2010 Explorer Mountaineer 4th Generation > Stock 2006 -2010 Explorers

Notices

Stock 2006 -2010 Explorers Stock 2006 -2010 Ford Explorer Forum. Problem solving, maintenance, TSB, service bulletins, owner reviews, specifications.

Engine Ticking Noise 2006 4.6 EB

Reply
 
Thread Tools
Old 09-24-2011, 01:19 PM   #1
scubat
west palm beach, fl
 
scubat's Avatar
2006 Eddie Bauer V8
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 23

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Original Poster)
Engine Ticking Noise 2006 4.6 EB

My 2006 V8 EB started the annoying engine ticking noise at start up about 3-4 months ago or ~65k miles. It definetly sounds like lifters or an exhaust leak mainly coming from the passenger side wheel well. It increases with engine RPM and lasts until the engine is warm (a few minutes). I have had the truck since new and have had every conceivable maintanence done on the truck using Motorcraft parts. I read some old posts and it looks like it could be a cracked manifold, Lash Lifters or VCT?

The truck is under Premier Care so I brought it in to my Local Ford dealer, let them keep it over night and they could not figure out what was causing the noise. They said the Factory told them it was normal. I called the Factory to complain and the representative basically told me I should not call and complain about a dealer and that the noise was normal. I told him I have owned the truck since new and know every sound the truck makes and that this was not a normal noise! Anyway, it has been a few months since then and it is still ticking and seems to be lasting longer now.

My question is, should I take it back to that dealer or try another one? Should I get Ford Corporate back involved? Anyone with similar noises who have had it fixed at a Ford Dealer and can offer advice? I love this truck and want to keep it for a long time but this sucks! Thank you all.
scubat is offline   Reply With Quote
( Join the Elite Explorers )

For only $20 per year you can become an Elite Explorer member. Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose and fix problems yourself, and learn which modifications really work without having to experiment on your own. Elite Explorer members can change the forum "styles" to eliminate most ads, including blue underlined links, and no ads on photos. Other benefits include the ability to store 1000 Private Messages, upload photo attachments directly to your posts and to our Photo Gallery and more. Join the Elite Explorers today.


Old 09-24-2011, 01:49 PM   #2
wiz929
brooklyn, new york
2003 Eddie
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 19

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
I also have the same problem also does my neighbor on his mercury so I am guessing its normal.
wiz929 is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2011, 10:06 AM   #3
scubat
west palm beach, fl
 
scubat's Avatar
2006 Eddie Bauer V8
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 23

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Original Poster)
Quote:
Originally Posted by wiz929 View Post
I also have the same problem also does my neighbor on his mercury so I am guessing its normal.

Did your noises occur out of no where or have it always made the noise? Mine is pretty loud also. It echoes off the houses when you accelerate down the street! This can't be normal.
scubat is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2011, 11:25 AM   #4
waskly
Crooklyn NY!
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 2,190

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
there is a tsb over this....


ISSUE:
Some vehicles equipped with 4.6L, 5.4L, and 6.8L 3-valve engines built between 1/11/2006 and 2/14/2006 may exhibit a loud ticking noise in the valve train area. This may be caused by a stuck/collapsed lash adjuster.

ACTION:
Verify engine build date, isolate, and replace any stuck/collapsed lash adjuster by following the Service Procedure.

SERVICE PROCEDURE

Check date code on the engine, located on the engine timing cover.
Date code between 1/11/2006 and 2/14/2006, proceed to Step 2.
Date code NOT between 1/11/2006 and 2/14/2006, this TSB does not apply, perform normal diagnostics.
Isolate the source of the noise to the cam cover on either Bank 1 or Bank 2. If the noise is not isolated to either cam cover, this TSB does not apply. Follow normal Workshop Manual (WSM) procedures for additional diagnostics.
Remove the appropriate cam cover.
Check for stuck/collapsed lash adjuster(s) by placing the cam lobe on the base circle and inspecting for loose cam followers as a result of the lash adjuster plunger being bottomed out.
NOTE: A COLLAPSED LASH ADJUSTER WILL RESULT IN EXCESSIVE CLEARANCE BETWEEN THE LASH ADJUSTER AND THE CAM FOLLOWER.



NOTE: WHEN CHECKING "3V" LASH ADJUSTERS - A "SPONGY" LASH ADJUSTER IS NORMAL WHEN OIL PRESSURE IS "NOT" APPLIED.



Replace only the affected lash adjuster(s) on the affected bank(s) following the procedures outlined in the appropriate WSM, Section 303.




__________________
Quote:
Originally Posted by imp View Post
How do you get someone's "quote" to become your "signature"? imp
waskly is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2011, 09:56 AM   #5
Explorer_PL
Rockland County, NY
2006EB,V8, Fisher plow
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 913

Vehicle Specs

Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 73 Post(s)
I have same problem on my 06 v8. I got 121k miles and for the past 20k miles or so I have the noise, I know it was not there before. It sounds like an exhaust leak, or injector (but too loud) or valvetrain noise. It's annoying, but not planning to do anything yet.
Explorer_PL is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2011, 12:05 PM   #6
scubat
west palm beach, fl
 
scubat's Avatar
2006 Eddie Bauer V8
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 23

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Original Poster)
I was curious about the TSB above but need to check my engine build date. I am assuming the dealer would have checked if this TSB when the truck was in?
scubat is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2011, 03:04 PM   #7
jackstraw78
Neenah, WI
2007 xlt v8
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 9

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
I have an '07 with the V8 and they just looked at this noise. They called up Ford and they said it was normal. I don't know....it does not sound normal. By the way, I only hear it at idle or park.
jackstraw78 is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2011, 03:36 PM   #8
EX-SV
northern California
owned a 07 EBV8 4x4
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 664

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
I think I get a little of that noise on my 07 V8, only when cold (and only noticeable outside).




__________________
S.

previously owned a 07 X EB -->13 CX-5
07 IS350
08 C300
EX-SV is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2011, 03:48 PM   #9
scubat
west palm beach, fl
 
scubat's Avatar
2006 Eddie Bauer V8
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 23

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Original Poster)
Can someone help me find the engine date code and decipher it to? I see a metal plate with numbers on the valve cover drivers side. Is this right? Thanks.
scubat is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2011, 07:54 PM   #10
Davidm53
2006 Eddie Bauer V6
 
Join Date: May 2011
Posts: 105

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
I have a 4.6 in another vehicle, and they say to use the Motorcraft oil filter. It helps with the ticking at start up. They have a better valve that keeps the oil pressure up at start up.
Davidm53 is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2011, 10:15 PM   #11
scubat
west palm beach, fl
 
scubat's Avatar
2006 Eddie Bauer V8
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 23

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Original Poster)
I use nothing but Motorcraft parts on my truck.
scubat is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2011, 11:45 PM   #12
fmlman
2005 EB
 
Join Date: May 2010
Posts: 6

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
I had the same noise on my 2006 EB 4.6. Could hear it in the passenger wheel well for about 40 seconds after startup. Took it to one dealer and they said they could not hear the noise. Took it to a different dealer and they said the exhaust manifold gasket needed to be replaced. They replaced it and the noise went away.
fmlman is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2011, 09:38 AM   #13
scubat
west palm beach, fl
 
scubat's Avatar
2006 Eddie Bauer V8
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 23

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Original Poster)
Quote:
Originally Posted by fmlman View Post
I had the same noise on my 2006 EB 4.6. Could hear it in the passenger wheel well for about 40 seconds after startup. Took it to one dealer and they said they could not hear the noise. Took it to a different dealer and they said the exhaust manifold gasket needed to be replaced. They replaced it and the noise went away.
It sure sounds like an exhaust leak on my Explorer also but the dealer said it was not the manifold. I am not convinced though. Frustrating!
scubat is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2011, 09:46 AM   #14
Explorer_PL
Rockland County, NY
2006EB,V8, Fisher plow
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 913

Vehicle Specs

Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 73 Post(s)
fmlman -

did they replace the gasket under warranty, or you had to pay, and how much.
Explorer_PL is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2011, 09:46 PM   #15
fmlman
2005 EB
 
Join Date: May 2010
Posts: 6

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by Explorer_PL View Post
fmlman -

did they replace the gasket under warranty, or you had to pay, and how much.
I have the premium care warranty so they replaced it under warranty. They broke a couple of studs and had to drill them out and replace them. Being a warranty repair I'm sure they lost money on it which probably why the first dealer didn't want to touch it.
fmlman is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2011, 06:11 AM   #16
Explorer_PL
Rockland County, NY
2006EB,V8, Fisher plow
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 913

Vehicle Specs

Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 73 Post(s)
Thanks, I was concerned about the studs, I might just drive my "diesel" little longer

Some say to pull the engine out to do the job.
Explorer_PL is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2011, 02:30 PM   #17
Bill MacLeod
Hamilton, Ontario
06 Ltd & 99 E/B
 
Join Date: Nov 2000
Posts: 423

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 8 Post(s)
Is there a TSB for the exhaust manifold gasket replacement?




__________________
06 Ltd, V8, blk/blk, nav, dvd, quads, mich ms2 265/60/18
99 E/Bauer sohc, 4.10, k&n, kenwood kiv-700, E/S s/b bushings, autometer pod & gauges, kyb mono-tube. ( Gone, but still in the family)
95 Mustang 5.0 GTS - aode,supercooler, 3.55 frpp, cobra intake, 1.7 r/r, bbk ceramic shorties, alum pullies,sub-frames, k&n, taylor 409, autometer gauges, bullit suspension w/03 cobra bilstein struts, UHP 245/275 on 2000 GT 5 spokes, 99 pbr calipers.
Bill MacLeod is offline   Reply With Quote
Reply



Suggest this thread to friends:

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Helpful thread, for squeak, squeal, chirp noise from under hood, engine compartment Turdle Stock 1995 - 2001 Explorers 188 10-06-2014 09:40 PM
General Maintenance Question stiffaknee Stock 2002 - 2005 Explorers 7 05-14-2014 03:02 PM
Help me please. 89 ranger Explorer & Ranger Transmissions, Transfer Cases, & Differentials 32 02-21-2013 04:51 PM
Noise In Engine Compartment At Cold Start. lazyinvt Stock 1995 - 2001 Explorers 5 09-12-2007 05:31 PM
Engine Noise Problem Please Help !!!!! wingrg Under the Hood 0 06-26-2006 04:17 PM



Join the "Elite Explorers" Today!



Search Explorer Forum


Top of Page

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 09:05 PM.



US Flag
We Support Our Troops!

Explore the site!


Copyright 2014 - 1996 Rick Horwitz Photography



Ford Motor Company is not involved in the management of this site in any way.



All tips on this site are for use at your own risk and discretion.

Modifying the suspension on any vehicle will cause changes to its handling characteristics.



Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.