Serious Explorations Ford Explorer and Ranger Message Board
#1 Resource for Ford Explorer and Ranger Owners - By Enthusiasts, for Enthusiasts.


Ford Explorer Generation Guide

EF Swag Store 2015 Ford Explorer Forums Elite Membership Chat Room My Posts Reviews Explorer Photo Gallery
Go Back   Ford Explorer and Ranger Forums "Serious Explorations" > Ford Explorer Ranger Repair - Troubleshooting - Modifications & Detailing Forums > 2002 - 2005 Explorer Mountaineer 3rd Generation > Stock 2002 - 2005 Explorers

Notices

Stock 2002 - 2005 Explorers Questions related to non-modified 2002 - 2005 Explorers and Mountaineers. Problem solving, maintenance, TSB, service bulletins, owner reviews, specifications. Sport Trac and Sport use the 1995-2001 forum.

2003 ford explorer windows and radio not working?

Reply
 
Thread Tools
Old 11-20-2012, 12:46 AM   #1
mc143gj
California
2003
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 2

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Original Poster)
2003 ford explorer windows and radio not working?

I have a 2003 ford explorer XLT and I am not receiving any power to the windows or radio. I did electrical testing with voltmeter and nothing for both. All of the electrical items work on the truck except for these two items. What is the power correlation between the windows and radio? How can can the windows and radio simultaneously go out at the same time? PLEASE HELP!!!!
mc143gj is offline   Reply With Quote
( Join the Elite Explorers )

For only $20 per year you can become an Elite Explorer member. Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose and fix problems yourself, and learn which modifications really work without having to experiment on your own. Elite Explorer members can change the forum "styles" to eliminate most ads, including blue underlined links, and no ads on photos. Other benefits include the ability to store 1000 Private Messages, upload photo attachments directly to your posts and to our Photo Gallery and more. Join the Elite Explorers today.


Old 11-20-2012, 05:51 AM   #2
ronwc
Largo, FL
2004 XLT
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 79

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
no power

Probably the wires going to drivers side door broken, seems to be a common problem.




__________________
Ron - 2004 XLT - Largo, FL
ronwc is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2012, 07:33 AM   #3
D Hook
Elite Explorer
Omaha, NE
02 explorer
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 634

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 44 Post(s)
The only correlation I can think of is the fact that both those accessories continue to work after the key has been removed from the ignition but the door has not been opened.

I've been having just the opposite problem lately. I can remove the key from the ignition and the radio stays on even AFTER I open the door. It's intermittent and, usually, if I reinsert the key a couple time into the ignition lock and pull it back out, it will finally shut off the radio as it should.

So maybe something in the ignition lock that triggers a relay?

Keep us posted on what you might find.




__________________
2002 XLT 4.0 V-6--DD Purchased 10-'10 w/140K miles. YIKES!
2010 Expedition Limited LE --wife's DD & boat hauler
1998 Mark VIII LSC--AKA Barca lounge on wheels


*Registered Smart Ass in all 57 states
D Hook is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2012, 07:38 AM   #4
BigRondo
USMC 1371
Worcester, MA
 
BigRondo's Avatar
2002 XLT V6 4x4
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 8,045

Vehicle Specs

Mentioned: 9 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 83 Post(s)
Welcome aboard mc143gj!!


I had similar electrical issues with my '02 XLT. The dome lights would stay on until the battery saver feature turned them off, the accessory delay wasn't working, the driver side puddle light didn't work, the keypad on the door would set off the alarm when I pressed it, the door ajar light would flash and beep at highway speeds, the radio would shut off as soon as I turned the key off, the alarm would beep twice when I armed it. Recently all 4 windows stopped working. Most recently the driver door lock actuator stopped working.

A lot of electrical issues can be traced back to broken/damaged wire(s) in the boot between the body and the driver's door. I found 3 broken wires and repaired them. The thin black ground wire was broken and after repairing it all was back to normal. When the windows stopped working, I repaired the thick black ground wire and the windows now work like a champ. I had to repair the pink/black wire to fix the driver door lock actuator.

Here is the thread for removing the door panel: http://www.explorerforum.com/forums/...d.php?t=303524

Here is a great thread for checking for broken/damaged wires, thanks to synyster for this awesome write-up: http://www.explorerforum.com/forums/...d.php?t=270081

Be sure to take your time when looking for broken/damaged wire(s). Check all the wires for breaks/damage. When you think you're done looking, look again, and again, and again. A bright flashlight can be very helpful.




__________________
Rondo - USMC, Combat Engineer, 1983-1996
Click here for a list of my write-ups!

Quote:
Originally Posted by FIND on 4-22-13
Don't mess with Boston. They will drop everything, hunt you down, and then go on like you never existed once they are done cleaning up the mess.
BigRondo is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2012, 07:48 AM   #5
D Hook
Elite Explorer
Omaha, NE
02 explorer
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 634

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 44 Post(s)
Rondo:

So the broken wire in the door can also cause the issues with the window/radio feature? I wouldn't have suspected that since everything else you list continues to work fine.

Guess I'll check the door wiring next.

Thanks!




__________________
2002 XLT 4.0 V-6--DD Purchased 10-'10 w/140K miles. YIKES!
2010 Expedition Limited LE --wife's DD & boat hauler
1998 Mark VIII LSC--AKA Barca lounge on wheels


*Registered Smart Ass in all 57 states
D Hook is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2012, 08:21 AM   #6
blueoval9erlifer
OAK HILL, KANSAS
04 explorer XLT
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 160

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
I agree with Rondo that door wiring controls a lot of stuff, when i took mine apart i found 6 broken wires and dont know what they all controlled but everything is working great after fixing it.
blueoval9erlifer is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2012, 04:13 PM   #7
Exproblems
Elite Explorer
Orchard Park, N.Y.
 
Exproblems's Avatar
'05 Explorer XLT 4.0L
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 1,479

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 46 Post(s)
Quote:
Originally Posted by D Hook View Post
Rondo:

So the broken wire in the door can also cause the issues with the window/radio feature? I wouldn't have suspected that since everything else you list continues to work fine.

Guess I'll check the door wiring next.

Thanks!
I know when you shut off the vehicle but still have the key in the ignition and radio on, the radio should go off when you open the door. So, I would think there is some kind of sensor in the door area that signals the radio to turn off once the door is opened. Mine still works.
I just repaired a broken wire in my drivers door rubber boot today, that caused me to lose power to my front passenger window. Neither front driver side or passenger side buttons would open this window, but now after the fix, they both work again. I found a larger diameter, white/yellow striped wire had broke right in the middle section of the driver side door jam boot. This wire connected into the middle "Blue Colored" wire harness (window buttons) on the driver side arm rest control pad. To do the repair all I had to do was unplug the door wiring harnesses, remove the door panel and take out the door speaker. Using the speaker opening as an access port, I was able to pull on the window harness wires going into the door jam boot, until the broken wire end pulled back into the door. I then pryed off the rubber boot at the door jam area and found the other end of the broken wire. You can either repair the broken wire by soldering it together and use a weatherproof shrink tube or use a Butt wire connector as I did. I wraped electrical tape around the connectors when I was done. Make sure you get a good crimp on the connectors. You will need a short section of 12 gauge wire to make up for the gap in the broken wire ends and give it a little extra length for wiggle room in the future. I would test the repair out first, before you put the speaker and door panel back together. Hope it helps! BTW, I got a lot of helpful info from "BigRondo" prior to doing this repair, thanks Rondo!
Exproblems is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2012, 05:41 PM   #8
BigRondo
USMC 1371
Worcester, MA
 
BigRondo's Avatar
2002 XLT V6 4x4
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 8,045

Vehicle Specs

Mentioned: 9 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 83 Post(s)
Quote:
Originally Posted by D Hook View Post
Rondo:

So the broken wire in the door can also cause the issues with the window/radio feature? I wouldn't have suspected that since everything else you list continues to work fine.

Guess I'll check the door wiring next.

Thanks!
I believe the windows and the radio are powered through the Accessory Delay Relay. I will check my manuals and post up some info.




__________________
Rondo - USMC, Combat Engineer, 1983-1996
Click here for a list of my write-ups!

Quote:
Originally Posted by FIND on 4-22-13
Don't mess with Boston. They will drop everything, hunt you down, and then go on like you never existed once they are done cleaning up the mess.
BigRondo is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2012, 11:44 AM   #9
mc143gj
California
2003
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 2

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Original Poster)
Thank you again guys for your quick response. I will attempt to to do what you guys have mentioned above and I will let you guys know if it worked...wish me luck!!! Thanks again.
mc143gj is offline   Reply With Quote
Old 11-22-2012, 01:07 PM   #10
BigRondo
USMC 1371
Worcester, MA
 
BigRondo's Avatar
2002 XLT V6 4x4
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 8,045

Vehicle Specs

Mentioned: 9 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 83 Post(s)
Quote:
Originally Posted by D Hook View Post
Rondo:

So the broken wire in the door can also cause the issues with the window/radio feature? I wouldn't have suspected that since everything else you list continues to work fine.

Guess I'll check the door wiring next.

Thanks!
Quote:
Originally Posted by mc143gj View Post
Thank you again guys for your quick response. I will attempt to to do what you guys have mentioned above and I will let you guys know if it worked...wish me luck!!! Thanks again.
I am going to PM you guys the troubleshooting steps for the radio not working & all power windows not working.

I have put some good info together that should be helpful in tracking down your issues.




__________________
Rondo - USMC, Combat Engineer, 1983-1996
Click here for a list of my write-ups!

Quote:
Originally Posted by FIND on 4-22-13
Don't mess with Boston. They will drop everything, hunt you down, and then go on like you never existed once they are done cleaning up the mess.
BigRondo is offline   Reply With Quote
Old 11-22-2012, 02:05 PM   #11
BigRondo
USMC 1371
Worcester, MA
 
BigRondo's Avatar
2002 XLT V6 4x4
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 8,045

Vehicle Specs

Mentioned: 9 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 83 Post(s)
D Hook & mc143gj

Check your PM.




__________________
Rondo - USMC, Combat Engineer, 1983-1996
Click here for a list of my write-ups!

Quote:
Originally Posted by FIND on 4-22-13
Don't mess with Boston. They will drop everything, hunt you down, and then go on like you never existed once they are done cleaning up the mess.
BigRondo is offline   Reply With Quote
Old 11-22-2012, 04:56 PM   #12
D Hook
Elite Explorer
Omaha, NE
02 explorer
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 634

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 44 Post(s)
Got the pm and some great info. Thanks a bunch Rondo. I'll be checking this out on Saturday. Mine is an intermittent problem and hasn't shown up again for about 5 days or so.

Thanks again.




__________________
2002 XLT 4.0 V-6--DD Purchased 10-'10 w/140K miles. YIKES!
2010 Expedition Limited LE --wife's DD & boat hauler
1998 Mark VIII LSC--AKA Barca lounge on wheels


*Registered Smart Ass in all 57 states
D Hook is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2012, 05:29 PM   #13
BigRondo
USMC 1371
Worcester, MA
 
BigRondo's Avatar
2002 XLT V6 4x4
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 8,045

Vehicle Specs

Mentioned: 9 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 83 Post(s)
Quote:
Originally Posted by D Hook View Post
Got the pm and some great info. Thanks a bunch Rondo. I'll be checking this out on Saturday. Mine is an intermittent problem and hasn't shown up again for about 5 days or so.

Thanks again.
Good luck getting it sorted. Let me know if there is anything else you need.




__________________
Rondo - USMC, Combat Engineer, 1983-1996
Click here for a list of my write-ups!

Quote:
Originally Posted by FIND on 4-22-13
Don't mess with Boston. They will drop everything, hunt you down, and then go on like you never existed once they are done cleaning up the mess.
BigRondo is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2013, 04:19 PM   #14
04bluetan
Lebanon, TN
2004 XLT
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 1

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Did you solve the problem? My wife came home and said all the windows were stuck down and the radio doesnt work. Neither seems to be getting power. The 30 amp fuse for the windows checks ok. Was wondering if its most likely the the relay mentioned above or the door wiring...
04bluetan is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2013, 05:27 PM   #15
Exproblems
Elite Explorer
Orchard Park, N.Y.
 
Exproblems's Avatar
'05 Explorer XLT 4.0L
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 1,479

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 46 Post(s)
Quote:
Originally Posted by 04bluetan View Post
My wife came home and said all the windows were stuck down and the radio doesnt work. Neither seems to be getting power. The 30 amp fuse for the windows checks ok. Was wondering if its most likely the the relay mentioned above or the door wiring...
It's common for the wiring in the door boot to break. I would start checking there, drivers door first. It easy to take the button control and door panel off, then remove the door speaker, use it as an access port and start searching the wire bundle going thru the rubber door boot. Pull each wire back towards the inside of the door. If one or more are broken, they'll pull right out of the bundle.
Exproblems is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2013, 08:46 PM   #16
RicketyExplorer
Novi, MI
02 Explorer
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 37

Vehicle Specs

Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
I had the same issue turn the key to the accessory position and shake the wiring a little in the door jam it will probably work intermittingly and you may hear a popping sound all you can do is go through the wires and splice and solder at that point.
RicketyExplorer is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2013, 08:44 AM   #17
missourishawn
Kansas City
2003 Exp
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 1

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
US Help needed

Quote:
Originally Posted by BigRondo View Post
I am going to PM you guys the troubleshooting steps for the radio not working & all power windows not working.

I have put some good info together that should be helpful in tracking down your issues.
Any chance of getting the info on this? My exp is having the same issues...fuse is fine, so wanted to check this out before trying to replace the relay.
Thanks
missourishawn is offline   Reply With Quote
Reply



Suggest this thread to friends:

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Windows, gas gauge, radio not working gdurso Stock 2002 - 2005 Explorers 19 12-03-2013 02:01 AM
windows and radio 02 explorer jokeme Stock 2002 - 2005 Explorers 0 04-17-2012 07:14 PM
Radio, power windows, and the sunroof are not working. Frank Vargas Stock 2002 - 2005 Explorers 3 08-20-2011 04:00 PM
2003 Ford Explorer electrical issues - please help! kmgoralczyk Stock 2002 - 2005 Explorers 0 05-26-2010 04:11 PM
2008 Ford Explorer Features Rick Auto Industry News 22 08-23-2007 11:49 AM



Join the "Elite Explorers" Today!



Search Explorer Forum


Top of Page

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 05:23 PM.



US Flag
We Support Our Troops!

Explore the site!


Copyright 2014 - 1996 Rick Horwitz Photography



Ford Motor Company is not involved in the management of this site in any way.



All tips on this site are for use at your own risk and discretion.

Modifying the suspension on any vehicle will cause changes to its handling characteristics.



Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.