Serious Explorations Ford Explorer and Ranger Message Board
#1 Resource for Ford Explorer and Ranger Owners - By Enthusiasts, for Enthusiasts.


Ford Explorer Generation Guide

EF Swag Store 2015 Ford Explorer Forums Elite Membership Chat Room My Posts Reviews Explorer Photo Gallery
Go Back   Ford Explorer and Ranger Forums "Serious Explorations" > Ford Explorer Ranger Repair - Troubleshooting - Modifications & Detailing Forums > 2006 - 2010 Explorer Mountaineer 4th Generation > Stock 2006 -2010 Explorers

Notices

Stock 2006 -2010 Explorers Stock 2006 -2010 Ford Explorer Forum. Problem solving, maintenance, TSB, service bulletins, owner reviews, specifications.

Key FOBs program but won't work

Reply
 
Thread Tools
Old 03-20-2013, 05:10 PM   #1
thoyer
Warminster, PA
2008 Explorer
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 6

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Original Poster)
Key FOBs program but won't work

2008 Explorer. Two key fobs both stopped working at the same time. Reprogrammed the remotes as a pair, they both work during reprogramming. Cycle key 8 times, locks cycle, press remote button, locks cycle, turn ignition off, locks cycle. Press button on either remote, nothing happens. Repeat above sequence, same result.

It appears like the FOBs are being recognized during programming, but do not work after programming.

I'm open for ideas?????

Thanks,

Tom
thoyer is offline   Reply With Quote
( Join the Elite Explorers )

For only $20 per year you can become an Elite Explorer member. Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose and fix problems yourself, and learn which modifications really work without having to experiment on your own. Elite Explorer members can change the forum "styles" to eliminate most ads, including blue underlined links, and no ads on photos. Other benefits include the ability to store 1000 Private Messages, upload photo attachments directly to your posts and to our Photo Gallery and more. Join the Elite Explorers today.


Old 03-20-2013, 05:21 PM   #2
FROADER
Moderator
Huntington Beach, CA
 
FROADER's Avatar
2010
 
Join Date: Jan 2000
Posts: 19,768

Vehicle Specs

Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 40 Post(s)
The same thing happened to me (2010) last week. I even ordered new FOBs from Amazon. Before you do that, try this. I disconnected my batter for 30 seconds, reconnected and the FOBs work... Weird I know, but it's worth a try.

Last edited by FROADER; 03-21-2013 at 06:46 PM.
FROADER is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2013, 07:26 PM   #3
thoyer
Warminster, PA
2008 Explorer
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 6

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Original Poster)
Quote:
Originally Posted by FROADER View Post
The same thing happened to me (2010) last week. I even ordered new FOBs from Amazon. Before you do that, try this. I disconnected my batter for 30 seconds, reconnected and the FOBs work... Weird I know, but it's worth a try.
Good idea. I'll give it a shot and report back.

Thanks

Last edited by FROADER; 03-21-2013 at 06:46 PM.
thoyer is offline   Reply With Quote
Old 03-21-2013, 03:10 PM   #4
FordService
Official Ford Rep
Dearborn, MI
 
FordService's Avatar
2014
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 4,652

Vehicle Specs

Mentioned: 8 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quoted: 140 Post(s)
Quote:
Originally Posted by thoyer View Post
Good idea. I'll give it a shot and report back.

Thanks
Hi thoyer,

I wanted to touch base with you and see how your key fobs are doing. Any updates?

Crystal




__________________
FORD SERVICE

p: 800.392.FORD
t: @FordService @Ford
f: facebook.com/FordExplorer facebook.com/Ford
FordService is offline   Reply With Quote
Old 03-23-2013, 02:05 PM   #5
thoyer
Warminster, PA
2008 Explorer
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 6

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Original Poster)
Quote:
Originally Posted by FordCustSrvc View Post
Hi thoyer,

I wanted to touch base with you and see how your key fobs are doing. Any updates?

Crystal
I finally got some free time today so I disconnected the battery for a minute or so. I took the opportunity to clean the battery terminals. Reconnected and the FOBs now work.

Thanks for the suggestion FROADER.

Tom
thoyer is offline   Reply With Quote
Old 03-23-2013, 11:28 PM   #6
FROADER
Moderator
Huntington Beach, CA
 
FROADER's Avatar
2010
 
Join Date: Jan 2000
Posts: 19,768

Vehicle Specs

Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 40 Post(s)
Awesome! Glad it worked for you too.
FROADER is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2013, 06:37 PM   #7
thoyer
Warminster, PA
2008 Explorer
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 6

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Original Poster)
Well, it worked for ONE day. This morning I went to get in the vehicle and neither FOB worked............... again...............

So, looks lie disconnecting the battery was a Band-Aid. Any more ideas on how to fix this for good?

Tom
thoyer is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2013, 07:04 PM   #8
FROADER
Moderator
Huntington Beach, CA
 
FROADER's Avatar
2010
 
Join Date: Jan 2000
Posts: 19,768

Vehicle Specs

Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 40 Post(s)
Interesting. Mine still works and its been 2 weeks. Hopefully you can figure something out.
FROADER is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2013, 07:19 PM   #9
thoyer
Warminster, PA
2008 Explorer
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 6

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Original Poster)
Quote:
Originally Posted by FordCustSrvc View Post
Hi thoyer,

I wanted to touch base with you and see how your key fobs are doing. Any updates?

Crystal
I had some time today to work on this a bit more. Tried disconnecting the battery but this time it made no difference. Reprogrammed the FOBs after reconnecting the battery. Each programmed just fine, but still would not lock/unlock the car after exiting program mode.

I have all three factory service manuals for this Explorer but could not find any references to the key FOBs and how to troubleshoot them. I did check for codes with my scanner and there were non.

What module controls the interface with the key FOBs?

Tom
thoyer is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2013, 01:29 PM   #10
FordService
Official Ford Rep
Dearborn, MI
 
FordService's Avatar
2014
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 4,652

Vehicle Specs

Mentioned: 8 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quoted: 140 Post(s)
Quote:
Originally Posted by thoyer View Post
I had some time today to work on this a bit more. Tried disconnecting the battery but this time it made no difference. Reprogrammed the FOBs after reconnecting the battery. Each programmed just fine, but still would not lock/unlock the car after exiting program mode.

I have all three factory service manuals for this Explorer but could not find any references to the key FOBs and how to troubleshoot them. I did check for codes with my scanner and there were non.

What module controls the interface with the key FOBs?

Tom
Hi Tom,

Since I'm not a mechanic, I'm not the best resource for technical advice. If you're still running into issues, I recommend making an appointment at your dealership; they'll be happy to help!

Crystal




__________________
FORD SERVICE

p: 800.392.FORD
t: @FordService @Ford
f: facebook.com/FordExplorer facebook.com/Ford
FordService is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2014, 01:28 PM   #11
show13
Atlanta, GA
2010 Explorer - XLT 2WD
 
Join Date: Aug 2014
Posts: 6

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Had the same problem. Disconnected the battery, waited for 30 seconds, programmed the remote and it's been working ever since. It's been 3 weeks.
show13 is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2014, 03:05 PM   #12
FROADER
Moderator
Huntington Beach, CA
 
FROADER's Avatar
2010
 
Join Date: Jan 2000
Posts: 19,768

Vehicle Specs

Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 40 Post(s)
It happened to me again. Not really sure why it's happening so often, but disconnecting the battery worked again.
FROADER is offline   Reply With Quote
Old 08-13-2014, 09:47 AM   #13
Flag Gibby
Flagstaff, AZ
2006 Mountaineer AWD
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 1,123

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 90 Post(s)
Sounds like it has to do with the receiver on the vehicle getting locked up or something since the FOBs work once you do a hard reset on the system.

Oh, and what's up with all the scripting going on with this site lately... it keeps locking up my browser and making it run so slow here???
Flag Gibby is online now   Reply With Quote
Old 08-13-2014, 11:33 AM   #14
wsar10
Central, PA
several JEEPS
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 30

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4 Post(s)
Quote:
Originally Posted by Flag Gibby View Post
Sounds like it has to do with the receiver on the vehicle getting locked up or something since the FOBs work once you do a hard reset on the system.

Oh, and what's up with all the scripting going on with this site lately... it keeps locking up my browser and making it run so slow here???


X2...
this is by far the worst forum for scripting and ads.....




__________________
06' XLT
good old German engineered 4.0
90k mi
wsar10 is offline   Reply With Quote
Old 08-13-2014, 02:41 PM   #15
Tech By Trade
Martensville, Saskatchewan
07 Sport Trac
 
Join Date: May 2012
Posts: 459

Vehicle Specs

Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 51 Post(s)
If you are running firefox throw on adblock plus. Kills em all.
Tech By Trade is offline   Reply With Quote
Reply



Suggest this thread to friends:

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Key doesn't work on either of my explorer hatches Shylock Stock 1995 - 2001 Explorers 8 10-27-2013 03:38 PM
Key won't work in door lock!?!?!? exploration1997 Stock 1995 - 2001 Explorers 18 11-09-2012 09:07 AM
2002 Explorer XLT. Problems with programming key fobs. ianweb Stock 2002 - 2005 Explorers 2 06-30-2011 09:29 PM



Join the "Elite Explorers" Today!



Search Explorer Forum


Top of Page

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 10:16 AM.



US Flag
We Support Our Troops!

Explore the site!


Copyright 2014 - 1996 Rick Horwitz Photography



Ford Motor Company is not involved in the management of this site in any way.



All tips on this site are for use at your own risk and discretion.

Modifying the suspension on any vehicle will cause changes to its handling characteristics.



Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.