Dismiss Notice



Register Today It's free! This box will disappear once registered!

171 and 174. ...stupified on this one.

Discussion in 'Stock 1995 - 2001 Explorers' started by droolmonkey, July 19, 2011.

  • Searches ExplorerForum.com
    1. droolmonkey

      droolmonkey New Member

      Joined:
      February 16, 2005
      Messages:
      40
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      socal
      Year, Model & Trim Level:
      97 sport
      so ive rebuilt the top end 3 times and itg hasnt fixed anything, but i know its not the gaskets or seals! it had a loss of power and a rough idle for about 2 years, and now it wont start for more than a bout a second and a half.

      it has loss of power, 171 and 174 codes (thats lean bank left and right), jumpy idle, wont start and stay on anymore, and drinks gas like its only .99 a gal.

      i know i have to replace the fuel pump now becasue i dont hear it, but whats with the previous loss of power and drinking gas?? any thoughts? could the fuel pump cause all of that?
       
    2. Support EF

      Join the Elite Explorers for $20

      Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.


      to hide adverts.
    3. Tbars4

      Tbars4 Moderator Emeritus Elite In Memoriam

      Joined:
      March 4, 2007
      Messages:
      26,526
      Media:
      4
      Likes Received:
      51
      Trophy Points:
      78
      City, State:
      anaheim hills,california
      Year, Model & Trim Level:
      95 ranger 4x4/ 91 X 4x4
      ...Common problems when having both of these codes are:

      A) Not the o2 sensors

      1) Probably Vacuum leak
      2) Clean/replace the MAF
      3) EGR tube leak
      4) Plugs and wires

      OR 5) Intake manifold gaskets..
       
    4. Scout3

      Scout3 Active Member

      Joined:
      August 19, 2010
      Messages:
      107
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Orange Park. Fl
      Year, Model & Trim Level:
      97
      Two things can cause 171 and 174. Too much air or not enough gas. You have pretty much ruled out vacuum leaks and you suspect your fuel pump. Check your fuel pressure or change your pump and filter.

      Ed
       
    5. Blee1099

      Blee1099 Evil Asian EF Vendor Moderator Emeritus

      Joined:
      March 3, 2002
      Messages:
      14,037
      Likes Received:
      4
      Trophy Points:
      58
      City, State:
      Elkridge, MD
      Year, Model & Trim Level:
      91
      Some more details would be helpful like which motor?
       
    6. droolmonkey

      droolmonkey New Member

      Joined:
      February 16, 2005
      Messages:
      40
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      socal
      Year, Model & Trim Level:
      97 sport
      right.. 97 ohv 4.0.

      just changed the fuel pump today, filter as well

      i rebuilt the top end 3 times, vacuum is fine. ...the pump smoothed out the roughness, and the codes have not come back but there is still loss of power. im going to replace the maf in the next few weeks, and check out the egr as well.

      how do i check for an egr leak?
       
    7. briwayjones

      briwayjones Manual Master

      Joined:
      December 11, 2003
      Messages:
      4,478
      Likes Received:
      2
      Trophy Points:
      48
      Location:
      Maryland, USA
      City, State:
      Eldersburg, MD
      Year, Model & Trim Level:
      2000 Ford Explorer XLS
      Did you check the vacuum lines themselves for leaks?
       
    8. zukman

      zukman "Home of Misfit Crawlers" Elite Explorer

      Joined:
      August 1, 2005
      Messages:
      1,813
      Likes Received:
      43
      Trophy Points:
      68
      City, State:
      arcadia calif.
      Year, Model & Trim Level:
      '91EB, '86Sami, '85Ranger
      since I just fixed a similar issue...
      check the vaccum line between the egr and the pcv, take particular note at the egr. there is a rubber elbow that over time goes away simple fix if that is the issue
       
    9. G-96XLT

      G-96XLT Active Member

      Joined:
      June 11, 2003
      Messages:
      345
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Toronto, ONT
      Year, Model & Trim Level:
      '96 XLT , '00 Sport
      Isn't the 170 ish codes the DPFE ? The little sensor where the 2 vacuum lines go. Mine was replaced and it shaved 1200 points off my NOX output. I replaced my EGR and other bits and it was a waste of time, my DPFE was bad all alone. I could be wrong, it's been a while but worth a shot since the part takes 5 minutes to change and can be found at wreckers for $5 or in store for $40
       
    10. snoranger

      snoranger Well-Known Member

      Joined:
      February 28, 2007
      Messages:
      2,368
      Likes Received:
      4
      Trophy Points:
      48
      City, State:
      Jackson, NJ
      Year, Model & Trim Level:
      94 limited on 35's
      171 and 174 are lean bank 1 and lean bank 2.
       
    11. droolmonkey

      droolmonkey New Member

      Joined:
      February 16, 2005
      Messages:
      40
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      socal
      Year, Model & Trim Level:
      97 sport
      question. ..if i take the vacuum off the egr valve, what should the engine do? ...it didnt do anything upon removal of the vacuum line from egr
       
    12. Scout3

      Scout3 Active Member

      Joined:
      August 19, 2010
      Messages:
      107
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Orange Park. Fl
      Year, Model & Trim Level:
      97
      Drool,

      It won't do much of anything. If you don't have a hand vacuum pump, take a piece of hose and connect it to the egr valve. Suck on the hose( I don't like to do this). If your egr is good the motor should almost stall out.

      Ed
       

    Share This Page







    We Support Our Troops!