Dismiss Notice



Register Today It's free! This box will disappear once registered!

2003 4WD Problem

Discussion in 'Stock 2002 - 2005 Explorers' started by jjh1001, December 3, 2009.

  • Searches ExplorerForum.com
    1. jjh1001

      jjh1001 New Member

      Joined:
      December 3, 2009
      Messages:
      4
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Michigan
      Year, Model & Trim Level:
      03 XLS
      Alright just to start out I have read hours worth of information on this site.

      My problem is with a 2003 explorer xls. When I start the vehicle both 4x4 lights go on and off as they should. Within a couple minutes i start to get the 4x4 high light flashing. It flashes 10 times every couple minutes.

      4x4 high will not engage (i dont hear clicks or anything)
      4x4 low will engage as it should (hear clicks, feel 4x4 low on)

      After reading about the 2002's having problems with the 4x4CM I decided to try changing that, no help. I have checked my fuses 17,18 and 12 in the passenger compartment.

      I am not sure what to check next, my thought is the problem could be the transfer case shift motor but I dont understand why low would work and not high.

      Any help would be appreciated.
       
    2. Support EF

      Join the Elite Explorers for $20

      Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.



    3. Limited02

      Limited02 Well-Known Member

      Joined:
      November 1, 2006
      Messages:
      3,593
      Likes Received:
      5
      Trophy Points:
      48
      City, State:
      Gardner, KS
      Year, Model & Trim Level:
      '02 Limited V8
      Maybe the 4x4 High button is bad? If you could take the button panel off and see if it's possible to plug the 4x4 High to the 4x4 Low, then when you push it, it may work? If so then you need a new switch, otherwise it seems you have covered most of the bases.
       
    4. 2003vstrom

      2003vstrom Active Member

      Joined:
      August 14, 2009
      Messages:
      165
      Likes Received:
      1
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      coldwater,michigan
      Year, Model & Trim Level:
      2014 Explorer Limited 4X4
      yeah you need to get the codes pulled from the 4x4 cm and go from there.:thumbsup:
       
    5. jjh1001

      jjh1001 New Member

      Joined:
      December 3, 2009
      Messages:
      4
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Michigan
      Year, Model & Trim Level:
      03 XLS
      Where can i get the codes pulled at? Is this something that I have to goto the dealer for??
       
    6. Limited02

      Limited02 Well-Known Member

      Joined:
      November 1, 2006
      Messages:
      3,593
      Likes Received:
      5
      Trophy Points:
      48
      City, State:
      Gardner, KS
      Year, Model & Trim Level:
      '02 Limited V8
      Most local autopart stores will pull codes for free.
       
    7. 2003vstrom

      2003vstrom Active Member

      Joined:
      August 14, 2009
      Messages:
      165
      Likes Received:
      1
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      coldwater,michigan
      Year, Model & Trim Level:
      2014 Explorer Limited 4X4
      if they can pull the codes from the 4x4 cm, most can`t they have just the standard hand held ones, I have the laptop software that can, so its the dealer or you know someone that has the software.sorry
       
    8. jjh1001

      jjh1001 New Member

      Joined:
      December 3, 2009
      Messages:
      4
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Michigan
      Year, Model & Trim Level:
      03 XLS
      Finally took care of the problem, when I was going to replace the 4x4 shift motor found out that the ground cable was no longer connected... After fixing that 4x4 works like a charm again.
       

    Share This Page







    We Support Our Troops!