Dismiss Notice



Register Today It's free! This box will disappear once registered!

2003 Explorer blend door actuator.

Discussion in 'A/C & Heater systems - HVAC' started by p.swiderski, October 1, 2010.

  • Searches ExplorerForum.com
    1. p.swiderski

      p.swiderski New Member

      Joined:
      October 1, 2010
      Messages:
      2
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Rogers, MN
      Year, Model & Trim Level:
      2003 XLT
      Jumped into my Explorer yesterday and didn't have any heat. AC works great but when I put the dial to heat it blows cold air. I don't have any clicking noises so I'm not sure if it's the Actuator or not. Any ideas? I've done some more diagnosis and the heater line going into the fire wall is hot but the one coming out is cold. I'm leaning toward the blend door actuator but I'm still not positive that is the problem.
       
      Last edited: October 5, 2010
    2. Support EF

      Join the Elite Explorers for $20

      Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.


      to hide adverts.
    3. BrooklynBay

      BrooklynBay Moderator & long time member. Staff Member Moderator Elite Explorer

      Joined:
      November 11, 2005
      Messages:
      52,821
      Likes Received:
      296
      Trophy Points:
      113
      City, State:
      Brooklyn, NY
      Year, Model & Trim Level:
      88 89 93 95 96 Aerostars
      Welcome to this forum! I've moved your thread into the A/C & heater section.
       
    4. Donsnoozer

      Donsnoozer New Member

      Joined:
      December 15, 2009
      Messages:
      3
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      quakertown, pa
      Year, Model & Trim Level:
      1997XLT
      I have the same problem,A/C not real cold no heat the blend door seems like its closed all the time.Does not seem to be any variation in the temp.ANY IDEAS OUT THERE. Donsnoozer
       
    5. p.swiderski

      p.swiderski New Member

      Joined:
      October 1, 2010
      Messages:
      2
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Rogers, MN
      Year, Model & Trim Level:
      2003 XLT
      I solved my heater problem. It was the vacume valve from the heater hose to the heater core. It looked like it was still working and moving when the A/C was on and off but is was stuck shut so no water was going to the core.
       
    6. BrooklynBay

      BrooklynBay Moderator & long time member. Staff Member Moderator Elite Explorer

      Joined:
      November 11, 2005
      Messages:
      52,821
      Likes Received:
      296
      Trophy Points:
      113
      City, State:
      Brooklyn, NY
      Year, Model & Trim Level:
      88 89 93 95 96 Aerostars
      Thanks for the update!
       
    7. thebraves

      thebraves New Member

      Joined:
      December 2, 2011
      Messages:
      3
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Virginia
      Year, Model & Trim Level:
      2003 Ford Explorer
      I have a 2003 Explorer and I have an issue where the door that is right behind the two main vents (below the radio) does not close when the defroster is selected. This keeps all the hot air from being directed to the defroster. I see lots of talk about fixing the blend door but I don't think that is what this door is called. Also, I don't know if the actuator for this door is on the left or right. I hope someone can help me. I need to know the door name so I can see if I can find help to fix it.

      Thanks!!
       
    8. pimph80

      pimph80 New Member

      Joined:
      October 25, 2011
      Messages:
      3
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      Year, Model & Trim Level:
      1999 Explorer
      Heater not working

      I have a 99 Ford Explorer and the heater is not working. The AC works just fine. I was told that the vent is probably not opening and to look under the dash behind the radio. I also heard it could be the vacuum hose. Any ideas?
       
    9. FordDerk

      FordDerk New Member

      Joined:
      December 5, 2011
      Messages:
      1
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Sacto
      Year, Model & Trim Level:
      2004, XLT Explorer
      Dear thebraves, Look at this post. My 04 exp did same thing.

      http://www.explorerforum.com/forums/showthread.php?t=249624

      I fixed mine by drilling a hole in the black plastic part that the silver arm attaches to. After drilling the hole, I just connected to silver arm to the plastic part with a zip tie. Works fine now. Access, repair work and viewing can be done by opening the glove box all the way. Shine a light up towards the top center of the dash. It should look like the photos in the link I provided.
       

    Share This Page







    We Support Our Troops!