Dismiss Notice



Register Today It's free! This box will disappear once registered!

2005 Ford Explorer Loud Noise in 4x4 High

Discussion in 'Stock 2002 - 2005 Explorers' started by Funkyafro, October 27, 2012.

^^Searches ExplorerForum.com^^





  1. Funkyafro

    Funkyafro New Member

    Joined:
    October 27, 2012
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Cheyenne
    Year, Model & Trim Level:
    2005 Ford Explorer
    Hello everyone, I am new to these forums and recently purchased a 2005 ford explorer. I am having several problems with the car.

    Problem number 1: Advance Trac warning light is on. System says Advance trac is offline.

    Problem number 2: Abs light is on. I have checked the fuses and unplugged the battery but the light remains on.

    Problem number 3: 4x4 is VERY loud. The car clunks into 4x4, like the tranny is shifting hard. When it is in 4x4 High, the car is more than loud enough to be noticeable. I have driven many 4x4 but none have been this loud. Possible CV joint failure?

    Other than these problems the car drives very well.

    Thanks for your responses,
    Danny Brown.
     
  2. Support EF

    Special! - 2 Year Elite membership now through July 24 $20!

    Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.



  3. Am3gross

    Am3gross Member

    Joined:
    October 8, 2012
    Messages:
    52
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Hampton virginia
    Year, Model & Trim Level:
    2003 explorer xlt
    Abs light sounds like it may be the hub bearings, I would jack it up and see if you get any movement in your tires... If you do a search you will see where there is a sensor hooked to the hub and when the hub goes bad it turns your abs light on because that is what that sensor is...


    As far as the 4x4 being loud, have you changed/checked the fluid in it lately? Maybe all you need there is a quality fluid in there..

    How many miles are on your x by the way?
     
  4. Ted22

    Ted22 Active Member

    Joined:
    November 24, 2011
    Messages:
    109
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    City, State:
    Virginia beach
    Year, Model & Trim Level:
    05 explorer 4x4 6cyl
    I had some strange noises comming from the 4x4... Put in good synthetic fluid, and after 300-600 miles after noises went away. I actually gave up, then it got better...

    Small tip, instead of taking off the front differential plate, I vacuumed out the fluid wig some old copper tubing, drove for a bit, then did again. Figure I got 99% of it, and didn't have to go through all that pain.
     
  5. Funkyafro

    Funkyafro New Member

    Joined:
    October 27, 2012
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Cheyenne
    Year, Model & Trim Level:
    2005 Ford Explorer
    There are about 160k miles on the car.
     
  6. Ted22

    Ted22 Active Member

    Joined:
    November 24, 2011
    Messages:
    109
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    City, State:
    Virginia beach
    Year, Model & Trim Level:
    05 explorer 4x4 6cyl
    Mine only had 70k at the time... Mechanic wanted to rebuild the trans, since I didn't have the money, I tried the fluid first...
     

Share This Page







We Support Our Troops!