Dismiss Notice



Register Today It's free! This box will disappear once registered!

4R55E Transmission loose parts in the pan

Discussion in 'Stock 1995 - 2001 Explorers' started by derickl, June 30, 2011.

  • Searches ExplorerForum.com
    1. derickl

      derickl New Member

      Joined:
      March 9, 2006
      Messages:
      12
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      milwaukee
      Year, Model & Trim Level:
      '92 xploder
      Hi. Working on my wifes 1996 explorer xlt 4.0 4x4 daily driver with shifting issue. I dropped the trans oil pan to change the fluid and filter. These parts were loose in there. I can't figure out where they go, can't find on the diagram. I swapped the seperator plate gaskets and filter, closed it up and added 3 qts mercon v. Now it won't shift out of park. Must be a shift fork. Anybody know where it came from/how to fix it? Thanks.
      [​IMG]
       
    2. Support EF

      Join the Elite Explorers for $20

      Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.


      to hide adverts.
    3. swetrid

      swetrid Well-Known Member

      Joined:
      September 30, 2010
      Messages:
      1,896
      Likes Received:
      2
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Reading Pa
      Year, Model & Trim Level:
      1999 Eddie Bauer
      That is part of the band and the apply strut rod. You have major internal repairs coming.
      What gear is missing?
       
    4. 2000StreetRod

      2000StreetRod Staff Member Moderator Elite Explorer

      Joined:
      May 26, 2009
      Messages:
      10,549
      Likes Received:
      193
      Trophy Points:
      93
      City, State:
      Greenville, SC
      Year, Model & Trim Level:
      00 Sport FI, 03 Ltd V8
      anchor strut

      I'm not familiar with the 4R55E but the piece on the right looks like the intermediate or front band anchor strut in my 5R55E. I assume the piece on the left is broken off the intermediate or front band.

      If it won't shift out of Park you may not have engaged the manual control lever inner pin with the detent on the manual valve rod.
      Cog.jpg
      It must be engaged while raising the valve body into position prior to tightening any valve body bolts.
       
    5. derickl

      derickl New Member

      Joined:
      March 9, 2006
      Messages:
      12
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      milwaukee
      Year, Model & Trim Level:
      '92 xploder
      Second gear is missing but it has been like that for as long as I have owned it. I did make sure the shift pin is in the slot. Is it possible the reverse servo is stuck? I heard it shift into reverse one time when I ran through the gears.
       
    6. derickl

      derickl New Member

      Joined:
      March 9, 2006
      Messages:
      12
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      milwaukee
      Year, Model & Trim Level:
      '92 xploder
      Fluid capacity is 9.9 qts. I topped it off and it runs again. The broken parts are from the od band. Thanks for the help guys.
       

    Share This Page







    We Support Our Troops!