Dismiss Notice



Register Today It's free! This box will disappear once registered!

5.0 problem need help fast!

Discussion in 'Under the Hood' started by rangerwheelinmik, July 30, 2011.

^^Searches ExplorerForum.com^^
  1. rangerwheelinmik

    rangerwheelinmik New Member

    Joined:
    June 18, 2011
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    flint mi
    Year, Model & Trim Level:
    2000 ranger
    i swaped a 1997 explorer 5.0 in to my 2000 ranger been runing good drove it daily for 3 months now and today i started it up backed out of the drive way took off and it started chugging and poping out the intake it has no power sounds like a tractor so far i changed the coil packs did no good pulled all the plugs thay all look good im geting codes for cam sencer shift slonide A and t/c lock up clutch i never had tranny codes before and the tranny is rebuilt and shifts good any help would be nice. thanks mike
     
  2. Support EF

    Join the Elite Explorers for $20

    Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.

  3. rangerwheelinmik

    rangerwheelinmik New Member

    Joined:
    June 18, 2011
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    flint mi
    Year, Model & Trim Level:
    2000 ranger
    changed the cam sencer dident do any good anyideas?
     
  4. jlsparky7

    jlsparky7 Well-Known Member

    Joined:
    April 4, 2009
    Messages:
    1,508
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Woodhaven, Mi
    Year, Model & Trim Level:
    1996 5.0 XLT AWD
    Hows the exhaust pressure? Getting any codes? Electrical get wet somehow?
     
  5. rangerwheelinmik

    rangerwheelinmik New Member

    Joined:
    June 18, 2011
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    flint mi
    Year, Model & Trim Level:
    2000 ranger
    exhaust is good got codes for cam sensor and then trans codes ss1 ss2 and epc if i unplug the trans it runs good i changed the camsensor to and it did no good
     
  6. rickybobby

    rickybobby Well-Known Member

    Joined:
    June 26, 2010
    Messages:
    1,275
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    48
    City, State:
    Battle Creek, mi
    Year, Model & Trim Level:
    '97 XLT
    what are the code numbers? if the trans is stuck in a higher gear due to faulty electronics it could cause it to run very poorly in gear. Does it run better/rev well in park?
     
  7. rangerwheelinmik

    rangerwheelinmik New Member

    Joined:
    June 18, 2011
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    flint mi
    Year, Model & Trim Level:
    2000 ranger
    i have codes p0750,p0755,p0743,p034 dont wanna rev up in park eather but if i unplug trans it revs up fine and drives fine just dont shift becouse its unpluged and od light blinks
     
  8. rickybobby

    rickybobby Well-Known Member

    Joined:
    June 26, 2010
    Messages:
    1,275
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    48
    City, State:
    Battle Creek, mi
    Year, Model & Trim Level:
    '97 XLT
    it definitly sounds like you have a transmission problem. im not too familiar with the 5.0 trans, but a search of those code numbers will give you more information about the symptoms and possible causes
     
  9. rangerwheelinmik

    rangerwheelinmik New Member

    Joined:
    June 18, 2011
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    flint mi
    Year, Model & Trim Level:
    2000 ranger
    no i put the 5.0 and this tranny in the ranger 3 months ago idk when it was rebuilt just know it was
     






We Support Our Troops!