1. Tip...
    If you hold most smartphones sideways
    you can bring up a more full featured version of the forum.
    Dismiss Notice
Dismiss Notice



Register Today It's free! This box will disappear once registered!

94 Explorer died in traffic

Discussion in 'Stock 1991 - 1994 Explorers' started by caddisbluyak, June 23, 2011.

^^Searches ExplorerForum.com^^





  1. caddisbluyak

    caddisbluyak New Member

    Joined:
    April 30, 2008
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Flora Vista NM
    Year, Model & Trim Level:
    1994 xlt
    Hi I have a 94 explorer, 205k miles on it.I had driven about 40 miles today and it just died in traffic.It would start and die.Police officer pushed me out of traffic. It would not start up again. About 1 hour later it started,ran for a couple min died.2 hours later went to tow it home it started right up.I was able to drive it about 25 miles home without hitch. I did have head gaskets replaced last summer.blown gasket on back end driver side.Any help on where to start checking?
     
  2. Support EF

    Join the Elite Explorers for $20

    Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.


  3. 03whtexpsprt

    03whtexpsprt New Member

    Joined:
    May 10, 2011
    Messages:
    34
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Year, Model & Trim Level:
    03 sport
    Do you get a whine noise from the tank when you click it to the "on" position? That is your fuel pump motor sending fuel to the motor. If no noise then 1st check the inertia switch to see it hasnt tripped...see the link below...Then if that doesnt do it, then you could have a bad fuel pump...also it could be a really clogged fuel filter. Try replacing the filter before the pump(unless there is no noise coming from the pump)
    http://www.explorerforum.com/forums/showthread.php?t=242889
     
  4. something9000

    something9000 Active Member

    Joined:
    June 17, 2011
    Messages:
    120
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    naples fl
    Year, Model & Trim Level:
    1994 navajo
    also check the fuel pump relay it could have gotten loose or the internals are becoming out of spec for proper operation. Did it suddenly loose all power for a second of 2 before it died or running strong them nothing? If its fuel related (pump, relay) then it would sputter for a few then die (like running out of gas). if the other then it might be ecu or sensor related cut that should throw a check engine light.
     
  5. Albino 94LTD

    Albino 94LTD Recovering from Moab 2016 Elite Explorer

    Joined:
    June 24, 2003
    Messages:
    3,894
    Media:
    1
    Likes Received:
    93
    Trophy Points:
    68
    City, State:
    Newcastle Wa
    Year, Model & Trim Level:
    White 94 Limited
    Callsign:
    KG7PKQ
    My bet is on the fuel pump relay in the power distribution box under the hood.

    Replace with a genuine Ford part not aftermarket, even though they cost more. The first one lasted 205,000 miles and aftermarket one might last 60,000 (been there tried that)
     
  6. caddisbluyak

    caddisbluyak New Member

    Joined:
    April 30, 2008
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Flora Vista NM
    Year, Model & Trim Level:
    1994 xlt
    Thanks for suggestions

    Due to work Have not had time to check ,But I wanted to say thank you for the help.Will start check tomorrow. Will post any findings.
    Thanks again:usa:
     
  7. caddisbluyak

    caddisbluyak New Member

    Joined:
    April 30, 2008
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Flora Vista NM
    Year, Model & Trim Level:
    1994 xlt
    Mech pulled codes

    Hi -Took my vacation.
    Now back to reality I took ride to my mech he pulled computer scan codes
    111- system pass
    214- cylinder ID circ failure
    ?- egr .
    CE Light comes on in few seconds after start, stays on
    He believes it is the PCM.
    My Questions are #1-now that i need a PCM, where is a good place to buy one and #2- does it need to be programed for my vehicle vin # and mileage? Ford no longer carries this year. Looking on internet becomes confusing some places say it needs programing others say nothing about it.
    any Help
    Rob
     






We Support Our Troops!