Dismiss Notice



Register Today It's free! This box will disappear once registered!

AC only blowing out defrosters

Discussion in 'Stock 2006 -2010 Explorers' started by Vic710, July 29, 2011.

  • Searches ExplorerForum.com
    1. Vic710

      Vic710 New Member

      Joined:
      July 29, 2011
      Messages:
      3
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Orange County NY
      Year, Model & Trim Level:
      2006 Eddie Bauer
      AC is only blowing out defrosters in the front. Rear AC works fine.
      Temperature control is working, I have both hot and cold air with no thumping noise when I turn the control knob. So it doesn't sound like the blend door. I checked the vacuum lines behind the vent control knob and behind the glove box and all connections seem ok. I can push the door open that blocks the front vents but they won't open on their own. Not sure if this is connected but 4x4 low won't engage. I'd appreciate any suggestions.
       
    2. Support EF

      Join the Elite Explorers for $20

      Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.



    3. Vic710

      Vic710 New Member

      Joined:
      July 29, 2011
      Messages:
      3
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Orange County NY
      Year, Model & Trim Level:
      2006 Eddie Bauer
      Found the problem, it was a vacuum line under the hood.
       
    4. Davidm53

      Davidm53 Active Member

      Joined:
      May 6, 2011
      Messages:
      159
      Likes Received:
      4
      Trophy Points:
      28
      Year, Model & Trim Level:
      2006 Eddie Bauer V6
      General location of the line? Incase we have the same issue.
       
    5. rpack82

      rpack82 New Member

      Joined:
      July 31, 2011
      Messages:
      1
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      TN
      Year, Model & Trim Level:
      2008 Explorer & 1974 F100
      I have the same issue. I checked some vac lines behind the glovebox and did not see any issues.

      @Vic Where under the hood did you find the line?

      Thanks.
       
    6. BrooklynBay

      BrooklynBay Moderator & long time member. Staff Member Moderator Elite Explorer

      Joined:
      November 11, 2005
      Messages:
      52,850
      Likes Received:
      299
      Trophy Points:
      113
      City, State:
      Brooklyn, NY
      Year, Model & Trim Level:
      88 89 93 95 96 Aerostars
      Welcome to this forum! Follow the vacuum lines off of the main vacuum tree. One of them goes into the hard plastic color coded line with a rubber boot on the end.
       
    7. Vic710

      Vic710 New Member

      Joined:
      July 29, 2011
      Messages:
      3
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Orange County NY
      Year, Model & Trim Level:
      2006 Eddie Bauer
      Follow the two lines that go out under the glove box just above the floor on the passenger side. Mine were a black and grey line. You'll see them on the back fire wall under the hood. A few feet out there was an accordian type of rubber connector, that's where the leak was.
       
    8. jabberwocky47

      jabberwocky47 New Member

      Joined:
      September 12, 2011
      Messages:
      5
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Cape Coral, FL
      Year, Model & Trim Level:
      2006 Ford Explorer
      How were you able to check the vacuum lines behind the vent control knob? Did you have to remove the dash?
       

    Share This Page







    We Support Our Troops!