Dismiss Notice



Register Today It's free! This box will disappear once registered!

Acceleration Pinging Until Warmed Up

Discussion in 'Under the Hood' started by John Tisdale, December 17, 2004.

^^Searches ExplorerForum.com^^
  1. John Tisdale

    John Tisdale New Member

    Joined:
    December 17, 2004
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Ocean Grove, NJ
    Year, Model & Trim Level:
    97 Sport
    My 97 Ford Explorer Sport experiences valve pinging if I accelerate too hard until the vehicle is completely warmed up. This problem is much more present in warmer weather conditions (the truck accelerates great without any pinging if the weather is really cold). Once warmed up fully, the problem totally goes way.

    I've had the dealer try to fix it to no avail several times, including full blown tune ups, and a de-carbonizing procedure. My personal suspect is it is more a sensor or chip issue, but I don't know what to test or isolate to try to resolve it. Any tips or suggestions?

    Thanks!

    John T.
     
  2. Support EF

    Join the Elite Explorers for $20

    Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.



  3. Rhett

    Rhett Let Them Eat Cake Elite Explorer

    Joined:
    May 13, 2000
    Messages:
    4,660
    Likes Received:
    83
    Trophy Points:
    68
    City, State:
    Cape Girardeau, MO
    Year, Model & Trim Level:
    94 Sport 4x4
    What weight oil do you run?
     






We Support Our Troops!