Dismiss Notice



Register Today It's free! This box will disappear once registered!

Active Park Assist Malfunction

Discussion in 'Stock 2011 - 2019 Ford Explorer Discussion' started by peterk9, June 20, 2011.

  • Searches ExplorerForum.com
    1. peterk9

      peterk9 Staff Member Moderator Elite Explorer

      Joined:
      December 28, 2010
      Messages:
      22,712
      Likes Received:
      786
      Trophy Points:
      143
      City, State:
      Ottawa, Ontario area
      Year, Model & Trim Level:
      2017 Explorer Platinum
      Callsign:
      VE3
      Went to use the Park Assist for the first time since picking up the Ex in March only to have a message pop up saying there is a malfunction and to call the dealer. Taking it in Thursday. All sensors appear to be clear of debris. This will be my first visit to the dealer for a problem with the vehicle.:(
       
    2. Support EF

      Join the Elite Explorers for $20

      Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.



    3. uniquename

      uniquename Active Member

      Joined:
      March 24, 2008
      Messages:
      545
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Twin Cities, MN
      Year, Model & Trim Level:
      '11 XLT
      The bright side, it warned you instead of a malfunction causing damage :)
       
    4. jrmexplorer

      jrmexplorer Well-Known Member

      Joined:
      April 19, 2011
      Messages:
      1,109
      Likes Received:
      1
      Trophy Points:
      0
      Year, Model & Trim Level:
      2011 Limited
      That's strange.
      Did you retry after shutting off your vehicle? Did you try resetting MFT?

      Probably good to have it looked at though - I know the Park Sensors are the same ones the EX uses for BLIS and the collision warning and parking - so if the sensors are not working, it would be good to have those fixed.

      Mine works flawlessly and it's definitely a neat feature. My dad thought it was the coolest thing when he saw my new car this weekend.

      -J
       
    5. FordService

      FordService Official Ford Rep

      Joined:
      October 25, 2010
      Messages:
      5,367
      Likes Received:
      11
      Trophy Points:
      48
      City, State:
      Dearborn, MI
      Year, Model & Trim Level:
      2014
      It’s too bad you have an issue with your Park Assist. Please keep us in the loop with what happens when you go in on Thursday. You can also call the Ford of Canada Customer Relationship Center at 1-800-565-3673 if you need additional help.

      Cory
       
    6. peterk9

      peterk9 Staff Member Moderator Elite Explorer

      Joined:
      December 28, 2010
      Messages:
      22,712
      Likes Received:
      786
      Trophy Points:
      143
      City, State:
      Ottawa, Ontario area
      Year, Model & Trim Level:
      2017 Explorer Platinum
      Callsign:
      VE3
      Thanks Cory. I'll update after the dealer visit. Have also confirmed the BLIS is not working as well. Both mirror lights come on/off at startup but do not function otherwise.

      Peter
       
    7. FordService

      FordService Official Ford Rep

      Joined:
      October 25, 2010
      Messages:
      5,367
      Likes Received:
      11
      Trophy Points:
      48
      City, State:
      Dearborn, MI
      Year, Model & Trim Level:
      2014
      OK, I hope everything goes well at the dealer.

      Cory
       
    8. cg13

      cg13 Member

      Joined:
      February 17, 2011
      Messages:
      76
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      Year, Model & Trim Level:
      2011 ford explorer lim
      so weird i tried this for the first time last week ( park assist) and it said same thing. i need to get mine into dealer to fix the a pillar rattle too-

      and whenever my iphone is plugged in - it acts possessed - buttons dont work - radio switches to FM then back to bluetooth on its own... i cant even dial on the keypad if its plugged in via USB
       
    9. peterk9

      peterk9 Staff Member Moderator Elite Explorer

      Joined:
      December 28, 2010
      Messages:
      22,712
      Likes Received:
      786
      Trophy Points:
      143
      City, State:
      Ottawa, Ontario area
      Year, Model & Trim Level:
      2017 Explorer Platinum
      Callsign:
      VE3
      Dealer diagnosed a bad right front sensor. Apparently the sensors all interact and that is why the BLIS also isn't working. Sensor has been ordered.

      Peter
       
    10. peterk9

      peterk9 Staff Member Moderator Elite Explorer

      Joined:
      December 28, 2010
      Messages:
      22,712
      Likes Received:
      786
      Trophy Points:
      143
      City, State:
      Ottawa, Ontario area
      Year, Model & Trim Level:
      2017 Explorer Platinum
      Callsign:
      VE3
      Right front sensor was replaced and everything is working again. Cost of repair was $366 CDN and was covered under the warranty. Part of the cost was for having the body shop paint the sensor to match the vehicle (Platinum White).
       

    Share This Page







    We Support Our Troops!