Dismiss Notice



Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

How to: AFE Bias - How to correct your MPG readout/display

Discussion in 'Stock 2011 - 2019 Ford Explorer Discussion' started by 15Limited, December 13, 2018.

^^Searches ExplorerForum.com^^





  1. 15Limited

    15Limited Elite Explorer

    Joined:
    February 28, 2015
    Messages:
    244
    Likes Received:
    32
    Trophy Points:
    38
    City, State:
    TN
    Year, Model & Trim Level:
    2015 Explorer Limited 4x4
    My search on this Forum provided no threads/results, so...

    Most of us have discovered the MPG displayed in our vehicle’s instrument cluster may be a few Miles Per Gallon off from our real-world hand calculated results...but you can make a simple change to correct this. The procedure below works on my 2018 Explorer, but should work on other MY’s as long as you can access the ET display in your instrument cluster (see below).

    First, some math is involved...take your hand calculated MPG and divide it by the displayed MPG.

    I hand calculated 16.6 mpg, and my display showed 17.5...so, 16.6 divided by 17.5 = .949 (I rounded up)...you will need this 949 number (ignore the decimal point) in the next step.

    Second, enter Engineering Test (ET) mode on your Explorer;

    Press and hold the left “OK” button on your steering wheel, start your vehicle, continue holding the OK button until Engineering Test is displayed on left side of your instrument cluster...then release OK button.

    Use the left up/down arrows to scroll thru the Engineer data until you see the “AFE bias: 1000” screen...use the left/right arrows to adjust the bias from 1000 to the number you calculated above...in my example I toggled the right arrow to decrease AFE Bias to 949.

    Shut off your vehicle...this exits ET mode and saves your inputs.

    The next time you startup your Explorer, look at the displayed MPG...you should be very close to your hand calculated numbers in a tank or two...or for most, almost immediately.
     
    • Useful Useful x 4
    • Like Like x 1
  2. Support EF

    Join the Elite Explorers for $20

    Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.



  3. peterk9

    peterk9 Staff Member Moderator Elite Explorer

    Joined:
    December 28, 2010
    Messages:
    24,978
    Likes Received:
    1,194
    Trophy Points:
    143
    City, State:
    Ottawa, Ontario area
    Year, Model & Trim Level:
    2020 Aviator Reserve
    Callsign:
    VE3
    :thumbsup: I tried that and set mine to 925. Average L/100km jumped from the previously displayed 16.9 to 18.1. The only thing different that I had to do was to press 'OK' after changing the numbers. When I just shut the vehicle OFF, everything returned to what it initially was.
    Now to get the digital display to match the correct analog speedo would be nice. I forgot to check at the time if there was a setting for that.

    Peter
     
    • Thanks Thanks x 1
  4. Mooton

    Mooton New Member

    Joined:
    July 26, 2017
    Messages:
    26
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    13
    City, State:
    San Francisco, CA
    Year, Model & Trim Level:
    2017 Explorer Platinum
    If you enter a number less than 1000, wouldn't that cause your displayed average to drop? Because you're dividing your lower, manually computed MPG by the higher displayed one, that gives you the bias factor in the 900 range, similar to @15Limited's example.
     
  5. peterk9

    peterk9 Staff Member Moderator Elite Explorer

    Joined:
    December 28, 2010
    Messages:
    24,978
    Likes Received:
    1,194
    Trophy Points:
    143
    City, State:
    Ottawa, Ontario area
    Year, Model & Trim Level:
    2020 Aviator Reserve
    Callsign:
    VE3
    It would if you were talking MPG but not when your using L/100km. L/100Km is equivalent to GPM.:)

    Peter
     
  6. Mooton

    Mooton New Member

    Joined:
    July 26, 2017
    Messages:
    26
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    13
    City, State:
    San Francisco, CA
    Year, Model & Trim Level:
    2017 Explorer Platinum
    D'oh! Thanks for pointing out my own MPG bias. ;)
     
    • Like Like x 1
  7. Odrapnew

    Odrapnew Active Member

    Joined:
    December 27, 2013
    Messages:
    791
    Likes Received:
    63
    Trophy Points:
    38
    City, State:
    MN
    Year, Model & Trim Level:
    2014 Explorer Sport
    How long after starting do you continue to hold the OK button?
    I tried this on my '14 Sport, but didn't get the Engineering Test to display after about 5-10 seconds of holding the button after starting.
    Yes, I was holding the button when I started the vehicle.

    Maybe not accessible on my year?
     
  8. 15Limited

    15Limited Elite Explorer

    Joined:
    February 28, 2015
    Messages:
    244
    Likes Received:
    32
    Trophy Points:
    38
    City, State:
    TN
    Year, Model & Trim Level:
    2015 Explorer Limited 4x4
    I’m not sure on your year...if it doesn’t come up in 20 seconds, then it’s probably a different way to access ET
     
  9. KayGee

    KayGee Well-Known Member

    Joined:
    March 27, 2017
    Messages:
    1,277
    Likes Received:
    289
    Trophy Points:
    103
    City, State:
    Farmington, MI
    Year, Model & Trim Level:
    '16 & '17 PIU
    Engineering test mode has been posted about on other Ford forums for ~5 years or more.

    Below are the 2 procedures for F150 depending on key or push button start. I never saw instructions that said to hold the OK button and start the vehicle like OP indicated, so maybe that is why it didn't work for you. I have always followed the below instructions and they worked on all 2014-2017 Fords I have tried them on (Fusion/Escape/Taurus/Explorer at least).

    For XLT 4.2 inch Display:
    Engine off. Press and hold OK Button on the left side of the steering Wheel. Turn the ignition on Accessory mode only. Do not turn The Engine on. Hold for about 5 sec until "Engineering Test Mode" appears. Turn the Engine on and go through the menu pressing and releasing OK Button. When "AFE Bias 1000" appears press and release Down. Using Left and Right change 1000 to the Number You calculated. Press OK. Actually the steps how to correct the Numbers appears on the screen once You reach AFE Bias. To leave Engineering Mode after You are done just turn the engine off.

    For Lariat and up 8 inch Display:
    Engine off. Press and hold OK Button on the left side of the steering Wheel. Press push start Button only (Not Brake Pedal) to turn to Accessory Mode. Once Message “Accessory Mode” appears press the Brake Pedal and turn the Engine on. Engineering Test Mode appears instantly. Release OK Button immediately. Then the same Procedure like XLT.
     
    • Thanks Thanks x 1
  10. peterk9

    peterk9 Staff Member Moderator Elite Explorer

    Joined:
    December 28, 2010
    Messages:
    24,978
    Likes Received:
    1,194
    Trophy Points:
    143
    City, State:
    Ottawa, Ontario area
    Year, Model & Trim Level:
    2020 Aviator Reserve
    Callsign:
    VE3
    It takes mine about 5 seconds to come up. One thing I found out is that it won't come up unless the doors are closed.

    Peter
     
  11. peterk9

    peterk9 Staff Member Moderator Elite Explorer

    Joined:
    December 28, 2010
    Messages:
    24,978
    Likes Received:
    1,194
    Trophy Points:
    143
    City, State:
    Ottawa, Ontario area
    Year, Model & Trim Level:
    2020 Aviator Reserve
    Callsign:
    VE3
    First fill up since I carried out the correction in this thread and the difference between the dash readout and actual varied by only 0.1 L/100km. Prior to that it was off by about 1.1 L/100km. Thanks again for the tip 15Limited.:thumbsup:

    Peter
     
    • Like Like x 1
  12. 15Limited

    15Limited Elite Explorer

    Joined:
    February 28, 2015
    Messages:
    244
    Likes Received:
    32
    Trophy Points:
    38
    City, State:
    TN
    Year, Model & Trim Level:
    2015 Explorer Limited 4x4
    Glad I could help
     
  13. Jon M

    Jon M Elite Explorer

    Joined:
    January 12, 2017
    Messages:
    732
    Media:
    22
    Albums:
    1
    Likes Received:
    134
    Trophy Points:
    53
    City, State:
    Mount Pleasant, SC
    Year, Model & Trim Level:
    2015 Explorer XLT
    It's not working on mine either. I can get one with the right OK button, but it doesn't allow any changes. With the left button, literally nothing happens, and I haven't been able to find anything on another way to do it.
     
  14. Ferretkingdom

    Ferretkingdom New Member

    Joined:
    August 26, 2019
    Messages:
    49
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    8
    City, State:
    LEHIGH ACRES
    Year, Model & Trim Level:
    2018 Explorer Limited
    I need to try this on mine. I'm regularly about 1-1.5 mpg less than what the car thinks.
     

Share This Page







We Support Our Troops!