Dismiss Notice



Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

Bluetooth - "Pairing Fail"

Discussion in '2011-2016 My Ford Touch / In Vehicle Technology' started by jcerrion, August 1, 2012.

^^Searches ExplorerForum.com^^





  1. jcerrion

    jcerrion Active Member

    Joined:
    August 10, 2011
    Messages:
    134
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Memphis
    Year, Model & Trim Level:
    2011 Explorer XLT
    Anyone else had "issues with pairing your device via bluetooth?

    I have had ZERO trouble in the past pairing all these devices. Phones, Ipods.

    One day i get in my truck and try to use my ipod via bluetooth like i always do (easier to navigate to the songs you want) and it doesnt pair. Not an issue as it has happened before, the common fix was just go to it and connect manually via settings, or restart the vehicle.

    But now, i can do that. Ive tried deleting all my devices to repair it and now im getting some kind of pairing error.

    When i press "add device" it starts the pairing process and code, but only for about 2 seconds... then it closes and says "pairing failed" and cuts back to the original settings "my devices" screen.

    My device is set to "be discoverable" and such forth. so its not my device, its MFT.

    Has anyone had this issue?

    ive tried multiple restarts and stuff with no luck and same end result. thoughts, ideas, solutions, cures?

    should i just use a baseball bat? :hammer:
     
  2. Support EF

    Join the Elite Explorers for $20

    Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.



  3. jrmexplorer

    jrmexplorer Well-Known Member

    Joined:
    April 19, 2011
    Messages:
    1,109
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Year, Model & Trim Level:
    2011 Limited
    Try using the delayed reboot file from http://outofmytouch.com/ or pull fuse 29 or pull the battery cable.

    I'd guess you are going to have to pull the battery or the fuse as you need to reset the bluetooth module and I'm not sure it will do that with the reboot file.

    If that doesn't fix it, a visit to the dealer will be in order for a new APIM.
     
  4. FordIVTteam

    FordIVTteam Official Ford Rep

    Joined:
    July 13, 2011
    Messages:
    1,690
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    58
    City, State:
    Dearborn, MI
    Year, Model & Trim Level:
    Ford Explorer
    Hi, jcerrion!

    Please try rebooting your devices, and perform a Master Reset on MFT. Here are the reset instructions:

    MENU > SETTINGS > SYSTEM > MASTER RESET

    Let me know how it goes!

    Rebecca
     
  5. jcerrion

    jcerrion Active Member

    Joined:
    August 10, 2011
    Messages:
    134
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Memphis
    Year, Model & Trim Level:
    2011 Explorer XLT
    thanks rebecca, i will try that soon and report back.
     
  6. FordIVTteam

    FordIVTteam Official Ford Rep

    Joined:
    July 13, 2011
    Messages:
    1,690
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    58
    City, State:
    Dearborn, MI
    Year, Model & Trim Level:
    Ford Explorer
    No problem! :)

    Rebecca
     
  7. jcerrion

    jcerrion Active Member

    Joined:
    August 10, 2011
    Messages:
    134
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Memphis
    Year, Model & Trim Level:
    2011 Explorer XLT
    MFT master reset worked. Thank you.
     
  8. jrford

    jrford Well-Known Member

    Joined:
    March 1, 2005
    Messages:
    2,541
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    48
    City, State:
    Birmingham, MI
    Year, Model & Trim Level:
    '10 Sport Trac
    I hate to revive an old post but this is exactly my problem too.
    2010 Sporttrac, Running an iphone 5s, worked for 2 years no problem. Sync updated to the latest firmware released about a year ago.

    Worked on the drive in, stopped when i went to drive home. Deleted Bluetooth device and tried to re-add it. When i hear press OK, then with in a second it says pair failed. I then tried USB only, it connects but skips during playback, similar to stuttering throughout the song.
    Did a Master Reset, same results.

    Can I pull a fuse? Or is the Sync Module toast?
    Thanks!
     
  9. FordIVTteam

    FordIVTteam Official Ford Rep

    Joined:
    July 13, 2011
    Messages:
    1,690
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    58
    City, State:
    Dearborn, MI
    Year, Model & Trim Level:
    Ford Explorer
    Hi Jim,

    Try rebooting your phone, or turning Bluetooth on and off (on your phone). That usually clears this up.

    Rebecca
     
  10. jrford

    jrford Well-Known Member

    Joined:
    March 1, 2005
    Messages:
    2,541
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    48
    City, State:
    Birmingham, MI
    Year, Model & Trim Level:
    '10 Sport Trac
    Thank you Rebecca for your suggestions,

    I did try that and no change. I did a master reset on the radio. I turned off all apps, then did a hard restart on the iphone, logged in went to the bluetooth screen. But when trying to pair, at the point where it 'says hit ok to begin pairing' even before she finishes, less than a second, the display says 'Pair Failed'. No Sync appears on the phone.

    I also used a ipod touch with USB cable everything shows up playlists etc, but when its playing, the sound stutters, or in other words cuts out for a second and then returns for a second, cuts out etc.

    My next thought was to pull the fuse and do a 'hard reboot' of the Sync device.

    On a side note i also have a '10 mounty with the same radio, bluetooth works fine there with the phone in question.
     
  11. FordIVTteam

    FordIVTteam Official Ford Rep

    Joined:
    July 13, 2011
    Messages:
    1,690
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    58
    City, State:
    Dearborn, MI
    Year, Model & Trim Level:
    Ford Explorer
    You're welcome, Jim!

    Unfortunately, I'm not able to suggest a fuse pull, but you can give your dealer a call to see if that's what they suggest. If they say yes, then you can do it; if that still doesn't correct the issue, an appointment will be needed for the dealership to diagnose and correct this. Keep me posted please!

    Rebecca
     
  12. LukerDooker

    LukerDooker Active Member

    Joined:
    March 25, 2013
    Messages:
    886
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    28
    City, State:
    N.E.
    Year, Model & Trim Level:
    2013Limited 301A TuxBlack
    Is this phone updated to the latest/last available update version?
    BT versions in cars are likely different, BT across phones are for sure different.
    There are not many versions, but as a whole it can be inconsistent. Likely your car is fine.
     
  13. jrford

    jrford Well-Known Member

    Joined:
    March 1, 2005
    Messages:
    2,541
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    48
    City, State:
    Birmingham, MI
    Year, Model & Trim Level:
    '10 Sport Trac
    Thanks all for the suggestions. I did try them all.
    My phone is iPhone 5s, fully updated. Tried connecting my iPad also over bluetooth. but still didn't work.

    What did work was, I pulled fuse F41 at the Battery Junction Box under the hood, with the car on and radio on. Then turn the engine off, open the door, and restarted the engine. The Sync module rebooted, tried a voice command and it said building voice list. iPod worked with USB right away, no further issues. Phone paired no problem. All is well now.

    Just a note, i tried pulling the fuse with the car off and door open, didn't do anything, but with it on, i believe it forced the Sync module to 'rebuild' itself.

    And thank you all, very good suggestions to try first before pulling the fuse.
     
  14. vynvyn

    vynvyn New Member

    Joined:
    June 13, 2015
    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Year, Model & Trim Level:
    2015 ford explorer sport
    Mine pairs but after a few mins it connects and disconnects again. This happens to both my iphone 6 plus and iphone 5s. But on my wife's iphone 6, it has stable connection. What seems to be the problem here
     
  15. Lewisra

    Lewisra Active Member

    Joined:
    December 14, 2013
    Messages:
    677
    Likes Received:
    14
    Trophy Points:
    28
    City, State:
    Howell, mi
    Year, Model & Trim Level:
    2017 explorer limited
    Maybe an app causing the issue?
     
  16. LukerDooker

    LukerDooker Active Member

    Joined:
    March 25, 2013
    Messages:
    886
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    28
    City, State:
    N.E.
    Year, Model & Trim Level:
    2013Limited 301A TuxBlack
    Try deleting pair in phone and MFT, repair fresh.
    Screens sometimes are different when pairing fresh, look for prompt to enable any hands free features that are available-usually txting features.
     
  17. FordIVTteam

    FordIVTteam Official Ford Rep

    Joined:
    July 13, 2011
    Messages:
    1,690
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    58
    City, State:
    Dearborn, MI
    Year, Model & Trim Level:
    Ford Explorer
    Hey vynvyn,

    Is your phone set to the favorite or is your wife's? I agree with LukerDooker about trying a clean pairing. Give tip #3 a try:

    http://owner.ford.com/how-tos/sync-...ync-with-myford-touch.html?sync=my-ford-touch

    Keep me posted!

    Rebecca
     
  18. vynvyn

    vynvyn New Member

    Joined:
    June 13, 2015
    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Year, Model & Trim Level:
    2015 ford explorer sport
    That's what I thought too
     
  19. vynvyn

    vynvyn New Member

    Joined:
    June 13, 2015
    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Year, Model & Trim Level:
    2015 ford explorer sport
    Hi. I have also tried those steps but it doesn't seem to work. I even disconnected the negative pole of the battery but it still exist. I also tried resetting my phone's settings but it also didn't work.
     
  20. FordIVTteam

    FordIVTteam Official Ford Rep

    Joined:
    July 13, 2011
    Messages:
    1,690
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    58
    City, State:
    Dearborn, MI
    Year, Model & Trim Level:
    Ford Explorer
    Thanks! That information is making me lean more towards a phone issue. Is your phone set to the favorite or is your wife's?

    Rebecca
     
  21. vynvyn

    vynvyn New Member

    Joined:
    June 13, 2015
    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Year, Model & Trim Level:
    2015 ford explorer sport
    My iphone was set as favorite....
     

Share This Page







We Support Our Troops!