1. Tip...
    If you hold most smartphones sideways
    you can bring up a more full featured version of the forum.
    Dismiss Notice
Dismiss Notice



Register Today It's free! This box will disappear once registered!

Car "puts" when I first start

Discussion in 'Stock 1995 - 2001 Explorers' started by halfbakedj14, July 25, 2011.

^^Searches ExplorerForum.com^^





  1. halfbakedj14

    halfbakedj14 New Member

    Joined:
    April 13, 2010
    Messages:
    43
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Year, Model & Trim Level:
    96 explorer
    Recently I noticed that my car has been slightly rattling or "putting" when I first start my car. It lasts for about 5-10 seconds then goes away but happens every morning I start my car. I really notice it if I start to drive immediately after I start my car I will notice that it kind of takes a second to really get going and the noise to stop. It doesn't happen at all when I drive only when I start it. I figure it might be worth mentioning that it started happening right after I did an oil change myself, but everything went fine and I didn't ntice any problems.
     
  2. Support EF

    Join the Elite Explorers for $20

    Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.


  3. yavapaires

    yavapaires Active Member

    Joined:
    February 24, 2011
    Messages:
    743
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Dewey, Az
    Year, Model & Trim Level:
    1996 XLT
    Tell us what year, engine, etc. Sounds like one of the spark plugs is getting fouled with coolant. My 96 4.0 OHV was getting a little coolant in one of the cylinders overnight. A bottle of Bars Leak fixed that, and the seeping heads and water pump housing gasket. On recent trip to AZ and back, one head is starting to seep again. Time to flush system and put in more sealer. This time I think I will use K&W block seal. Sooner or later I will have to replace head gaskets.
     
  4. halfbakedj14

    halfbakedj14 New Member

    Joined:
    April 13, 2010
    Messages:
    43
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Year, Model & Trim Level:
    96 explorer
    It's a 96 Ford Explorer, V6, 4WD, Eddie Bauer edition.
     

Share This Page







We Support Our Troops!