Dismiss Notice



Register Today It's free! This box will disappear once registered!

CEL came on, OBD II port dead

Discussion in 'Elite Explorer 911!' started by shadowless127, January 19, 2011.

  • Searches ExplorerForum.com
    1. shadowless127

      shadowless127 Well-Known Member

      Joined:
      December 13, 2007
      Messages:
      2,735
      Likes Received:
      8
      Trophy Points:
      48
      City, State:
      Long Island, NY
      Year, Model & Trim Level:
      '01 EB AWD 5.0
      on my drive home today the CEL came on. Got home, broke out my trusty obd II scanner. Plug it in, nothing. I thought maybe it was the cable or the unit, so I tried it in my 97 mounty and it came right on.

      Pop off the fuse panel to find fuse 5 is empty. Figure ok, ill just toss a new fuse in. Run out n grab a new 10a fuse, toss it in, still nothing. Dont know if it matters but my cig lighter doesnt work either.

      I have an appt with the used car dealer I got this from this weekend, but I honestly dont trust them as there are just a lot of wierd issues, and they seem very careless (didnt put driver door panel back together correctly, didnt put plexiglass for reading lamps back in corectly).

      id like to get the port working so I know exactly what code is being thrown.

      Any other fuses im missing??
       
    2. Support EF

      Join the Elite Explorers for $20

      Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.



    3. patrick112390

      patrick112390 Active Member

      Joined:
      December 19, 2007
      Messages:
      691
      Likes Received:
      1
      Trophy Points:
      16
      City, State:
      Alpharetta ga
      Year, Model & Trim Level:
      97' mountaineer 5.0 4406
      you HAVE a blown fuse somewhere. check again.
       
    4. swetrid

      swetrid Well-Known Member

      Joined:
      September 30, 2010
      Messages:
      1,896
      Likes Received:
      3
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Reading Pa
      Year, Model & Trim Level:
      1999 Eddie Bauer
      If it is your 2001, Fuse #17 a 25 amp fuse according to manual.
       
      • Like Like x 1
    5. shadowless127

      shadowless127 Well-Known Member

      Joined:
      December 13, 2007
      Messages:
      2,735
      Likes Received:
      8
      Trophy Points:
      48
      City, State:
      Long Island, NY
      Year, Model & Trim Level:
      '01 EB AWD 5.0
      yes its my 2001.

      17 is the cigar lighter. I havent tried swapping out that fuse yet.
       
    6. swetrid

      swetrid Well-Known Member

      Joined:
      September 30, 2010
      Messages:
      1,896
      Likes Received:
      3
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Reading Pa
      Year, Model & Trim Level:
      1999 Eddie Bauer
      Yep it does datalink connector and cigar lighter.
       
    7. shadowless127

      shadowless127 Well-Known Member

      Joined:
      December 13, 2007
      Messages:
      2,735
      Likes Received:
      8
      Trophy Points:
      48
      City, State:
      Long Island, NY
      Year, Model & Trim Level:
      '01 EB AWD 5.0
      Sweet. Swapped out the blown fuse 17, plugged my phone chgr into the outlet, it was a little loose, wiggled it around and heard that lovely electrical sound that means I just blew my last 25a fuse... SSIIIIIIIIIIIIIICKK

      Guess ill pick up some more 25a fuses tomorrow.
       
    8. shadowless127

      shadowless127 Well-Known Member

      Joined:
      December 13, 2007
      Messages:
      2,735
      Likes Received:
      8
      Trophy Points:
      48
      City, State:
      Long Island, NY
      Year, Model & Trim Level:
      '01 EB AWD 5.0
      swapped out with a new 25a fuse and the dlc works.

      p0455
       
    9. Govna47

      Govna47 Active Member

      Joined:
      January 28, 2010
      Messages:
      492
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      16
      City, State:
      Oak Ridge, NJ
      Year, Model & Trim Level:
      01 Sport
      did i ever tell anyone here how much i love you all in a pinch?
       
    10. 239

      239 Active Member

      Joined:
      April 4, 2011
      Messages:
      532
      Likes Received:
      30
      Trophy Points:
      38
      City, State:
      Bonita Springs, FL
      Year, Model & Trim Level:
      2000 XLT, V6 OHV
      I let the ground wire touch the back of my cigar lighter when I unplugged it last weekend and got an awesome electric show. It also blew my fuse which was #17 on my 2000. The manual says 25 amps but mine had a 20 amp fuse originally. Fine with me since I don’t use the lighter, just the obd port.
       

    Share This Page







    We Support Our Troops!