1. Tip...
    If you hold most smartphones sideways
    you can bring up a more full featured version of the forum.
    Dismiss Notice
Dismiss Notice



Register Today It's free! This box will disappear once registered!

Clueless w/ code reader - Have live data...

Discussion in 'Stock 2002 - 2005 Explorers' started by frisbeeguy, July 4, 2011.

^^Searches ExplorerForum.com^^





  1. frisbeeguy

    frisbeeguy New Member

    Joined:
    June 24, 2002
    Messages:
    38
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Austin, TX
    Year, Model & Trim Level:
    "95 Limited
    Howdy all,
    2003 XLT w/ 4.0 SOHC. 90,000 miles and has been a great car.
    Got it all ready for the 16 year old. New tires, plugs & wires, F'ing pita fuel filter, cleaned egr and maf, all new 02 sensors. Runs great.
    Had a P0133 code...02 bank 1 Sens 1. Re-replaced it and reset the computer.

    Haven't driven it far enough for computer to register for the emissions test. My code reader is showing a "yellow" condition and the EVA system has not completed it's testing. Anybody know what the EVA on my code reader stands for? Any idea what I can do to solve this problem??

    (I've been searching through the forum for days looking for answers but no luck)
    Thanks.
     
    Last edited: July 4, 2011
  2. Support EF

    Join the Elite Explorers for $20

    Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.


  3. 96eb96

    96eb96 Well-Known Member

    Joined:
    October 20, 2004
    Messages:
    2,900
    Likes Received:
    73
    Trophy Points:
    68
    City, State:
    Albany, NY
    Year, Model & Trim Level:
    96 EB V6 OHV 4WD
    Evaporative emissions. What is happening is that the OBD drive tests are not completing for whatever reason. You may have to do more driving or maybe even add/remove more gas to your tank for the test to complete.

    Emissions Testing may actually allow one parameter to be incomplete but still pass, you have to inquire at a station.
     
  4. fedyfedz

    fedyfedz Active Member

    Joined:
    April 26, 2010
    Messages:
    898
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    16
    City, State:
    Suffolk County, NY
    Year, Model & Trim Level:
    2002 limited v8
    cannot pass inspection until all of the readiness codes are done rendering. EVAP is the last check took me about 50miles
     
  5. frisbeeguy

    frisbeeguy New Member

    Joined:
    June 24, 2002
    Messages:
    38
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Austin, TX
    Year, Model & Trim Level:
    "95 Limited
    Hey,
    Thanks guys.
    Actually just added more gas and will drive the car for a couple more days before going back for re-testing.
    The testing place says if it doesn't read or fails I'll need to pay again after repairs to get the sticker.
    Nothing is easy, is it?
     
  6. frisbeeguy

    frisbeeguy New Member

    Joined:
    June 24, 2002
    Messages:
    38
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Austin, TX
    Year, Model & Trim Level:
    "95 Limited
    Darn, a couple months down the road and the PO133 code is back.
    See above for all I've one... all new 02 sensors, plugs & wires.

    Any idea what I should do next?

    Thanks...
     

Share This Page







We Support Our Troops!