Dismiss Notice



Register Today It's free! This box will disappear once registered!

Dammit Rick! I bought another one! '97 4Dr XL Manual

Discussion in 'Elite Explorer Registry' started by Stic-o, September 16, 2018.

^^Searches ExplorerForum.com^^
  1. Mbrooks420

    Mbrooks420 High Voltage. Elite Explorer EF Vendor

    Joined:
    February 2, 2002
    Messages:
    8,607
    Media:
    4
    Albums:
    1
    Likes Received:
    879
    Trophy Points:
    133
    Year, Model & Trim Level:
    1998 Mountaineer AWD
    Sure you ain’t rocking one of dem whistle tips? E9A50B4D-6E3C-40E9-9E95-BE523164F544.png
     
  2. Support EF

    Join the Elite Explorers for $20

    Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.



  3. Stic-o

    Stic-o Elite Movie Star Elite Explorer

    Joined:
    September 1, 2002
    Messages:
    13,513
    Media:
    35
    Likes Received:
    323
    Trophy Points:
    113
    City, State:
    Lake View Terrace, CA
    Year, Model & Trim Level:
    '91 Navajo '99 XL '16 XLT
    So I've driving it for a few weeks now, and it seems to be good, getting around 16-17mpg, but that me sitting in LA traffic for half my commute.:( It has been fun to run the gears out to 2500rpm+ to get it in it's torque band. If I was going to keep it as a commuter I'd toss some newer explorer 20" rims on it with 4.10's a limited slip and lower it down a bit. It would be fun:burnout:

    Which brings up the speedometer working only part of the time. I've figured out it's heat related. When it's cool like in the morning, it works. If the truck has been sitting closed up in the sun, it doesn't. In the evening before the sun sets, the speedometer works again, but withing a few minutes of turning on the headlights, the cluster gets warm, and I lose the speedometer. Same on a warm day, if I run the A/C for a while, I'll gain the speedometer back once the cab cools off enough.

    So this tells me there is a resistor or something in the cluster that is having a issue. How to track it down and fix it, I have no clue, it easier just to swap the thing out. But I thought I would document this for anyone in the future with this issue.
     
  4. donalds

    donalds Elite Explorer

    Joined:
    July 12, 2015
    Messages:
    1,227
    Likes Received:
    264
    Trophy Points:
    103
    Location:
    Stem
    City, State:
    Nc
    Year, Model & Trim Level:
    1999 ford explorer sohc
    Reflow the speedo terminals with solder and clean any corrosion off with electronic cleaner

    Mine did this

    I would tap the dash above and all was well for a bit

    Worth a look
     
  5. Spudhut

    Spudhut US Navy Submariner Elite Explorer

    Joined:
    August 14, 2017
    Messages:
    646
    Media:
    242
    Albums:
    4
    Likes Received:
    200
    Trophy Points:
    43
    Location:
    NW Arkansas
    City, State:
    Bentonville, AR
    Year, Model & Trim Level:
    1997 Explorer Sport - 4x4
    Callsign:
    KG5SPB
    Did you ever fix the temperature gauge issue?
     
  6. Stic-o

    Stic-o Elite Movie Star Elite Explorer

    Joined:
    September 1, 2002
    Messages:
    13,513
    Media:
    35
    Likes Received:
    323
    Trophy Points:
    113
    City, State:
    Lake View Terrace, CA
    Year, Model & Trim Level:
    '91 Navajo '99 XL '16 XLT
    Swapped out the gauge cluster. Didn't change the gauge reading. It's just measures low, probably a sensor thing. I confirmed with forscan that it's at the right temperature. May swap out the sensor, or just know that where it should be.

    Speedometer works now though:thumbsup:
     
    • Like Like x 2
  7. Stic-o

    Stic-o Elite Movie Star Elite Explorer

    Joined:
    September 1, 2002
    Messages:
    13,513
    Media:
    35
    Likes Received:
    323
    Trophy Points:
    113
    City, State:
    Lake View Terrace, CA
    Year, Model & Trim Level:
    '91 Navajo '99 XL '16 XLT
    Planning to swap out the sensor now, as it now goes up and down all the time. It's like a dam yo-yo. Truck runs fine though, and is getting a solid 17mpg. That's with my LA traffic and some open freeway.
     
    • Like Like x 1
  8. Stic-o

    Stic-o Elite Movie Star Elite Explorer

    Joined:
    September 1, 2002
    Messages:
    13,513
    Media:
    35
    Likes Received:
    323
    Trophy Points:
    113
    City, State:
    Lake View Terrace, CA
    Year, Model & Trim Level:
    '91 Navajo '99 XL '16 XLT
    Ugh...just pulled in the driveway with water leaking everywhere under the front of the motor. Looks like the water pump just gave up the ghost. Could explain the random temp gauge.:rolleyes:
     
  9. Stic-o

    Stic-o Elite Movie Star Elite Explorer

    Joined:
    September 1, 2002
    Messages:
    13,513
    Media:
    35
    Likes Received:
    323
    Trophy Points:
    113
    City, State:
    Lake View Terrace, CA
    Year, Model & Trim Level:
    '91 Navajo '99 XL '16 XLT
    Water pump replaced, and also swapped out the temp sensor and the fuel filter. Truck runs awesome now:thumbsup:
     
  10. Mbrooks420

    Mbrooks420 High Voltage. Elite Explorer EF Vendor

    Joined:
    February 2, 2002
    Messages:
    8,607
    Media:
    4
    Albums:
    1
    Likes Received:
    879
    Trophy Points:
    133
    Year, Model & Trim Level:
    1998 Mountaineer AWD
    Good for another 100,000.
     
  11. Stic-o

    Stic-o Elite Movie Star Elite Explorer

    Joined:
    September 1, 2002
    Messages:
    13,513
    Media:
    35
    Likes Received:
    323
    Trophy Points:
    113
    City, State:
    Lake View Terrace, CA
    Year, Model & Trim Level:
    '91 Navajo '99 XL '16 XLT
    Yeap, just need to find a future owner, because I'll be putting it up for sale in January, once my new Ranger gets here.
     
  12. Spudhut

    Spudhut US Navy Submariner Elite Explorer

    Joined:
    August 14, 2017
    Messages:
    646
    Media:
    242
    Albums:
    4
    Likes Received:
    200
    Trophy Points:
    43
    Location:
    NW Arkansas
    City, State:
    Bentonville, AR
    Year, Model & Trim Level:
    1997 Explorer Sport - 4x4
    Callsign:
    KG5SPB
  13. Stic-o

    Stic-o Elite Movie Star Elite Explorer

    Joined:
    September 1, 2002
    Messages:
    13,513
    Media:
    35
    Likes Received:
    323
    Trophy Points:
    113
    City, State:
    Lake View Terrace, CA
    Year, Model & Trim Level:
    '91 Navajo '99 XL '16 XLT
    So....good news and bad news....:frown:

    I keep getting a check engine light, it just will not go away. Truck runs great, but the stupid light just keeps coming back, after I think I've solved it. Well I figured it out now. I've been thinking it's a vacuum line some where. So I started looking and then I found the issue......then it became like stepping on thin ice. All the lines just kept breaking, it's crazy! So what I thought was a simple fix has turned into redoing the whole vacuum system possibly:shifty:

    I was going to pull the lines off JP, so I could drive to work tomorrow, but in fear of breaking one of JP's lines, I'll just drive it tomorrow, since I still haven't fixed the f250 either yet :dunno:
     
  14. 410Fortune

    410Fortune Mud Season Staff Member Moderator

    Joined:
    August 3, 2000
    Messages:
    23,125
    Likes Received:
    474
    Trophy Points:
    113
    City, State:
    7B Panhandle
    Year, Model & Trim Level:
    B2 Mod
    1996 vacuum lines are getting older!!
    What is the code you keep getting?
     
  15. Stic-o

    Stic-o Elite Movie Star Elite Explorer

    Joined:
    September 1, 2002
    Messages:
    13,513
    Media:
    35
    Likes Received:
    323
    Trophy Points:
    113
    City, State:
    Lake View Terrace, CA
    Year, Model & Trim Level:
    '91 Navajo '99 XL '16 XLT
    The usual P0171 & P0174 twins:rolleyes: There was already some lines replaced before, early this year according to the dating on the tubing.
     
  16. BKennedy

    BKennedy Elite Loser Staff Member Moderator Elite Explorer

    Joined:
    November 29, 2000
    Messages:
    6,260
    Likes Received:
    565
    Trophy Points:
    133
    Location:
    USA
    City, State:
    San Diego, PRofK
    Year, Model & Trim Level:
    1994 XLT
    I just saw this thread. No one will call you Zukman because most of your stuff runs. Well, maybe 50% runs. OK, Son of Zukman….

    If I had more room that wasn't in view of the house, I would have purchased a few more first gen's for parts just because. Maybe I could talk my mom into letting me store a couple in her RV garage.....Hmmmmm
     
  17. Stic-o

    Stic-o Elite Movie Star Elite Explorer

    Joined:
    September 1, 2002
    Messages:
    13,513
    Media:
    35
    Likes Received:
    323
    Trophy Points:
    113
    City, State:
    Lake View Terrace, CA
    Year, Model & Trim Level:
    '91 Navajo '99 XL '16 XLT
    Some 5/32nd tubing and fuel pump and we're at 100% (Navajo doesn't count, it's a work in progress)
     
  18. 410Fortune

    410Fortune Mud Season Staff Member Moderator

    Joined:
    August 3, 2000
    Messages:
    23,125
    Likes Received:
    474
    Trophy Points:
    113
    City, State:
    7B Panhandle
    Year, Model & Trim Level:
    B2 Mod
    intake plenum rings?
    Both banks lean, ethanol fuel, 1997 was a long time ago = new O ring time? Or did you already do those?
    Get the big green O ring for the EGR tube also
     
  19. Stic-o

    Stic-o Elite Movie Star Elite Explorer

    Joined:
    September 1, 2002
    Messages:
    13,513
    Media:
    35
    Likes Received:
    323
    Trophy Points:
    113
    City, State:
    Lake View Terrace, CA
    Year, Model & Trim Level:
    '91 Navajo '99 XL '16 XLT
    Haven't done them, but I'm pretty sure it's the vacuum lines causing the issue, or what's left if them. I just need this thing to hold together another 90 days or so. Then it's out of here..
     
  20. Stic-o

    Stic-o Elite Movie Star Elite Explorer

    Joined:
    September 1, 2002
    Messages:
    13,513
    Media:
    35
    Likes Received:
    323
    Trophy Points:
    113
    City, State:
    Lake View Terrace, CA
    Year, Model & Trim Level:
    '91 Navajo '99 XL '16 XLT

    75% now;)
     
  21. 410Fortune

    410Fortune Mud Season Staff Member Moderator

    Joined:
    August 3, 2000
    Messages:
    23,125
    Likes Received:
    474
    Trophy Points:
    113
    City, State:
    7B Panhandle
    Year, Model & Trim Level:
    B2 Mod
    I still say its intake gaskets :)
    With the upper plenum off its really easy to fix any broken vacuum lines
    Staying tuned
     






We Support Our Troops!