Dismiss Notice



Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

factory halogen to factory xenon problems

Discussion in 'Performance Lighting' started by rickz07, March 16, 2015.

^^Searches ExplorerForum.com^^





  1. rickz07

    rickz07 New Member

    Joined:
    December 4, 2012
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    City, State:
    Santo Domingo
    Year, Model & Trim Level:
    2013 Explorer Limited
    Hello,

    I bought my 2013 explorer with factory halogens. I did not like the results from my hid converison kit upgrade so I opted to buy a pair of factory HID headlights thinking I could just swap them out. It isnt working. The turn signals work fine but the lights wont turn on.

    Any ideas?
     
  2. Support EF

    Join the Elite Explorers for $20

    Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.



  3. Anime

    Anime EF YEAH!! Elite Explorer

    Joined:
    November 6, 2000
    Messages:
    5,445
    Media:
    9
    Albums:
    1
    Likes Received:
    24
    Trophy Points:
    48
    Year, Model & Trim Level:
    2018 EX Sport Concept
    Did you get the required OEM Ford igniters and ballasts to go along with the OEM HID housings or how do you have it hooked up?

    If you have all the OEM parts but the lights just aren't turning on, I'd suspect a wiring issue, perhaps something simple like they just aren't getting power or the switch isn't connected correctly to turn the system on.
     
  4. rickz07

    rickz07 New Member

    Joined:
    December 4, 2012
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    City, State:
    Santo Domingo
    Year, Model & Trim Level:
    2013 Explorer Limited
    The ballasts and igniters were included in the assemblies. I too suspect the problem is in the wiring. I looked in the fuse box and there are no fuses where the HID fuses should go. There also arent any contacts in those slots. I am guessing that the SUV units that ship out with Halogen lights are not equipped to handle HID lights. Can anyone confirm?
     
  5. Anime

    Anime EF YEAH!! Elite Explorer

    Joined:
    November 6, 2000
    Messages:
    5,445
    Media:
    9
    Albums:
    1
    Likes Received:
    24
    Trophy Points:
    48
    Year, Model & Trim Level:
    2018 EX Sport Concept
    You should find out what fuses need to go in those slots and put some in.

    If the dealer doesn't know, perhaps someone on here with factory HIDs in their new Explorer could tell you.
     
  6. cwescapexlt4x4

    cwescapexlt4x4 Explorin' the Desert SW Elite Explorer

    Joined:
    May 3, 2005
    Messages:
    1,371
    Likes Received:
    43
    Trophy Points:
    68
    City, State:
    Litchfield Park, AZ area...
    Year, Model & Trim Level:
    2016 Explorer LTD (FWD)
    I used an aftermarket plug and play conversion without any issues. I guess the Ford OEM set up must not work the same and needs those said missing fuses.
     

Share This Page







We Support Our Troops!