Dismiss Notice



Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

Fuel gauge/light issues

Discussion in 'Stock 2002 - 2005 Explorers' started by Red 02, October 14, 2019.

^^Searches ExplorerForum.com^^



Do Not Sell My Personal Information



  1. Red 02

    Red 02 New Member

    Joined:
    December 3, 2018
    Messages:
    13
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    City, State:
    Colorodo
    Year, Model & Trim Level:
    2002 Explorer 4x4 4.0
    2002 Explorer.

    Intermittent failure of the fuel gauge and light on the instrument panel. This issue just started happening this week. Gauge reads empty and the warning light to check gauges comes on. No relation to outside temperatures. Seems to happen when the vehicle has been sitting overnight. Corrects itself at some point during travel and remains fine the rest of the day or trip.

    Any thoughts guys? Have you seen this before? What was the fix?

    thanks.
     
  2. Support EF

    Join the Elite Explorers for $20.

    Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.



  3. Number4

    Number4 "I'm counting to 3, then I'm getting your dad." Elite Explorer

    Joined:
    March 16, 2013
    Messages:
    3,980
    Likes Received:
    122
    Trophy Points:
    73
    City, State:
    Woodstock, GA
    Year, Model & Trim Level:
    04 Ford Explorer 4.6l
    See if you have a P0463 code.
     
  4. Red 02

    Red 02 New Member

    Joined:
    December 3, 2018
    Messages:
    13
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    City, State:
    Colorodo
    Year, Model & Trim Level:
    2002 Explorer 4x4 4.0
    Thanks, will do when I get a chance. I did put some Techron 2 in the tank which is supposed to help with possible sulfur deposits that may cause this problem.
     
  5. Number4

    Number4 "I'm counting to 3, then I'm getting your dad." Elite Explorer

    Joined:
    March 16, 2013
    Messages:
    3,980
    Likes Received:
    122
    Trophy Points:
    73
    City, State:
    Woodstock, GA
    Year, Model & Trim Level:
    04 Ford Explorer 4.6l
    My gauge will read less than empty, trigger the CEL with a P0463. However, via my Ultra-Gauge plugged into my OBD2 port, I get a fuel reading, so I don’t think it’s the sending unit.
     
  6. Red 02

    Red 02 New Member

    Joined:
    December 3, 2018
    Messages:
    13
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    City, State:
    Colorodo
    Year, Model & Trim Level:
    2002 Explorer 4x4 4.0
    Thanks, the truck is getting a full rebuilt transmission now, when I get that done I will drive it some with the Techron and see if the problem still exists. I will also check the codes then.
     

Share This Page







We Support Our Troops!