1. Tip...
    If you hold most smartphones sideways
    you can bring up a more full featured version of the forum.
    Dismiss Notice
Dismiss Notice



Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

Hello from the newbie, need help

Discussion in 'New Member Introductions' started by jbeamon, April 7, 2009.

^^Searches ExplorerForum.com^^



Do Not Sell My Personal Information



  1. jbeamon

    jbeamon New Member

    Joined:
    April 7, 2009
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Lebanon, PA
    Year, Model & Trim Level:
    '97 XLT
    Hi everyone. My name is John. I worked as a mechanic on and off for about 12 years. I must say I am glad to find this forum. My first car when I was 18 was an old '73 Ford Mustang notchback. I just bought my first SUV, a '97 Ford Explorer, installed an HD Radio/MP3 cd reciever and a remote start alarm. Owned the explorer for 2 months now and starting to have issues. The battery light was starting to come on intermittently. When I start the engine when cold the light comes on but will go out once the engine is at operating temperature. This has been happening for a couple of days. Now it just stays on. I checked the voltage while running and I get about 13.0 to 14.0 V. When the light is on, I am getting 13.0V. Had the alternator tested and I was told that the alternator was fine. So what's with the battery light? Could it be a diode in the alternator?
     
  2. Support EF

    Join the Elite Explorers for $20.

    Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no advertisements, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.



  3. Sams01XplrSprt

    Sams01XplrSprt Southern Cali Explorer

    Joined:
    November 14, 2004
    Messages:
    14,262
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Newport Beach California & Bay Area California
    Year, Model & Trim Level:
    2001 Sport (sold)
    welcome john
     
  4. Dopler174

    Dopler174 Official Welcome Committe Moderator Emeritus

    Joined:
    February 21, 2005
    Messages:
    4,999
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Greensboro, NC
    Year, Model & Trim Level:
    1993 XLT 4X4
    I know this may sound strange, but I had an alternator that would charge top notch until it got warm. It sounds like yours may be doing the same thing.
     
  5. BrooklynBay

    BrooklynBay Moderator & long time member. Staff Member Moderator Elite Explorer

    Joined:
    November 11, 2005
    Messages:
    53,993
    Likes Received:
    440
    Trophy Points:
    113
    City, State:
    Brooklyn, NY
    Year, Model & Trim Level:
    88 89 93 95 96 Aerostars
  6. jbeamon

    jbeamon New Member

    Joined:
    April 7, 2009
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Lebanon, PA
    Year, Model & Trim Level:
    '97 XLT
    Thanks for the advice

    Cleaned the battery terminals then had the alternator checked again to find that there was no current. So I am replacing the alternator.
     

Share This Page







We Support Our Troops!