1. Tip...
    If you hold most smartphones sideways
    you can bring up a more full featured version of the forum.
    Dismiss Notice
Dismiss Notice



Register Today It's free! This box will disappear once registered!

Help with starting problems

Discussion in 'General Explorations!!' started by Droptopfiveo, December 19, 2004.

  • Searches ExplorerForum.com
    1. Droptopfiveo

      Droptopfiveo New Member

      Joined:
      March 15, 2004
      Messages:
      18
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Tucson AZ
      Year, Model & Trim Level:
      94 Ford Explorer
      I have a problem. My 94 ford explorer starts up find but sometimes I have to pat the gas petal for the first min before it will stay running on it's own. Could this be that my Catlic Converter is bad or could the fuel pump be going bad.

      If it is one of these components how can I test them to find out which one is bad.
       
    2. Support EF

      Join the Elite Explorers for $20

      Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself, and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.


      to hide adverts.
    3. DirtyDog

      DirtyDog I will not!

      Joined:
      May 26, 2002
      Messages:
      1,257
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Lethbridge,Alberta,Canada
      Year, Model & Trim Level:
      04 Aviator
      How many miles are on it? It might need a tune up. Plugs, wires, fuel filter.
       
    4. Mbrooks420

      Mbrooks420 High Voltage. Elite Explorer

      Joined:
      February 2, 2002
      Messages:
      7,540
      Media:
      4
      Albums:
      1
      Likes Received:
      556
      Trophy Points:
      133
      City, State:
      Erie, Pennsylvania
      Year, Model & Trim Level:
      1998 Mountaineer AWD
      Could be the Idle Air Control Valve. Does it ever make a whooooooo whining buzzing sound when it coasts/idles? If so it's definately the IAC
       
    5. Four0Sport

      Four0Sport Jack Pewe Elite Explorer

      Joined:
      August 26, 2004
      Messages:
      2,981
      Media:
      36
      Albums:
      1
      Likes Received:
      58
      Trophy Points:
      58
      City, State:
      West Virginia
      Year, Model & Trim Level:
      1993 2dr
      my 93 will once in a while bog down and/or stall out when i drop it in gear in the mornings. could it be a TPS or idle air valve?
       
    6. MadMike6786

      MadMike6786 Active Member

      Joined:
      October 13, 2004
      Messages:
      226
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      hillsborough, nj
      Year, Model & Trim Level:
      98 sport
      pray its not your fuel pump because it costed $580(with towing) to get mine fixed. i had to pat on the gas a little to get it started then it just died and never started again. when i through mine into gear it sounded like it wanted to stall out and when i pushed on the gas you would feel it want to die out.

      good luck
       
    7. BigBadWimp

      BigBadWimp Active Member

      Joined:
      August 10, 2004
      Messages:
      298
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Beaver Falls, PA
      Year, Model & Trim Level:
      '94 Sport
      Clean your MAF, seriously, I wouldn't be surprised if your car acted fine after that because mine was doing the same thing. It'll take you 10 leisurely minutes of work for great results.
       

    Share This Page







    We Support Our Troops!