Dismiss Notice



Register Today It's free! This box will disappear once registered!

I think I finally fixed my squeal under the hood.....OMG!

Discussion in 'Stock 1995 - 2001 Explorers' started by 92muddyXJ, August 2, 2011.

  • Searches ExplorerForum.com
    1. 92muddyXJ

      92muddyXJ New Member

      Joined:
      May 14, 2011
      Messages:
      18
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Indianapolis
      Year, Model & Trim Level:
      97 Sport 4x4
      Wow, what a pain in butt.

      I have a 97 Sport 4x4 4.0 SOHC that had a horrible squeal right at start up and if you ran the A/C it would squeal like crazy. I thought it was the belt and or tensioner, I replaced both and it got worse.

      Then I thought Idler pulley....replaced today, NOPE!

      Then I noticed my alternator pulley was discolored and extremely hot and did not spin very freely...probably should have checked that first:rolleyes:

      Went to Autozone and just bought a new one. I get back home and come to find out, the wrong alternator was in the box, didn't quite line up. I bought a Duralast part, but it was a mastercraft alternator:crazy:
      They got me the right part and I was back in business.

      I got the new alternator in and hooked everything back up and started. There was a little squeal right at first and when I took off out of my neighborhood but I think that was because of all the WD40 on the belt from my troubleshooting because it went away within seconds and never came back. I drove for miles turning the A/C on, letting it run then turning it off and back on in stop and go traffic, and no squeal. Tomorrow will be the real test....I really hope I am done with this expensive ass annoying problem. I don't know of much else to replace if this doesn't do it.

      Anyway, just thought I would share if anyone has had a similar problem and has found no solution....
       
    2. Support EF

      Join the Elite Explorers for $20

      Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.


      to hide adverts.
    3. John Frank

      John Frank New Member

      Joined:
      December 20, 2006
      Messages:
      27
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Sydney NSW
      Year, Model & Trim Level:
      '00 Explorer 4WD Ltd SOHC
      Well done on the fix, hope it has gone now.
       
    4. Khaelbee

      Khaelbee Active Member

      Joined:
      April 17, 2010
      Messages:
      126
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Orange County, CA
      Year, Model & Trim Level:
      1997 XL
      i hope its gone too, but i've noticed that every time i play with my belt the squeak stops for a couple days and then comes back. i've got a 97 xl (sport without all the fancy schmancies) and mine is ohv... i've narrowed mine down to the a/c pulley bearing. i'm not brave enough to take mine all apart to try to fix it, so its going in to the shop soon. good luck!
       
    5. lunchfist

      lunchfist New Member

      Joined:
      January 1, 2012
      Messages:
      44
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      dubuque ia
      Year, Model & Trim Level:
      2001 explorer 4.0 SOHC
      Hmm. I'll have to try this next time it's above 30 degrees outside. lol. I have a 2001 explorer xlt with the 4.0 sohc that squeals after starting it... wasn't so bad a couple weeks ago, sometimes it would do it, sometimes it wouldn't.. but now it's every day and quite loud. i'll have to get on this soon. Hopefully mine is an easy fix too.. i'd hate to have to take it to the dealership already! :(
       
    6. koda2000

      koda2000 Explorer Addict

      Joined:
      September 2, 2011
      Messages:
      12,089
      Likes Received:
      806
      Trophy Points:
      143
      Year, Model & Trim Level:
      x
      if the squealing continues it may be that the belt was glazed from the heat being generated by the alt pulley. if thats the case, you'll need to replace the belt.
       
    7. lunchfist

      lunchfist New Member

      Joined:
      January 1, 2012
      Messages:
      44
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      dubuque ia
      Year, Model & Trim Level:
      2001 explorer 4.0 SOHC
      Well, Long story short, my squeal was from the tensioner/belt. Looks like it was factory equipment as the parts had ford stamped in them and were very very worn looking. i'm pushing 127k miles. I replaced all the belt drive (tensioner, idler, and belt) and no squeal for 5 weeks so far.

      BUT

      it did seem that the alternator pulley did not spin as freely as i would suspect? Is there supposed to be some resistance felt on the alternator pulley?
       
    8. Joe Dirt

      Joe Dirt Explorer Addict

      Joined:
      October 4, 2007
      Messages:
      13,410
      Likes Received:
      9
      Trophy Points:
      0
      Year, Model & Trim Level:
      07 Camry
      Was this a one year fix update? Nice!! :thumbsup:
       

    Share This Page







    We Support Our Troops!