Dismiss Notice



Register Today It's free! This box will disappear once registered!

IAC Valve

Discussion in 'Stock 2002 - 2005 Explorers' started by cabo8243, August 2, 2012.

^^Searches ExplorerForum.com^^





  1. cabo8243

    cabo8243 New Member

    Joined:
    August 2, 2012
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Year, Model & Trim Level:
    2002 Explorer XLT 4.6 V8
    I bought a 2002 Explorer and I'm having idle problems. I took it into a reputable place and they told me the IAC valve was bad. I replaced it myself but the truck actually ran worse than before; it would idle rough then when I would go above 2k RPM's, it would rev higher by itself then slowly come back down to a rough idle after a few seconds. I put the old one back in and it ran "better/normal."

    I'm wondering if there is something I don't know about. I undid the battery but maybe it wasn't long enough for the computer to reset? Any advice is highly appreciated.

    2002 Explorer XLT 4.6 V8
     
  2. Support EF

    Join the Elite Explorers for $20

    Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.



  3. tower

    tower Active Member

    Joined:
    April 5, 2005
    Messages:
    528
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Millbury, MA
    Year, Model & Trim Level:
    03 Limited centennial
    Where did you get the valve? Many/most after market ones don't work very well.
     
  4. cabo8243

    cabo8243 New Member

    Joined:
    August 2, 2012
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Year, Model & Trim Level:
    2002 Explorer XLT 4.6 V8
    Auto Zone for like 80 bucks.
     
  5. cabo8243

    cabo8243 New Member

    Joined:
    August 2, 2012
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Year, Model & Trim Level:
    2002 Explorer XLT 4.6 V8
    Just bought a Duralast, same exact problem as described. Very frustrating.
     
  6. matt0248

    matt0248 Active Member

    Joined:
    July 12, 2010
    Messages:
    761
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Chicago
    Year, Model & Trim Level:
    02 XLT V8
    I had problems with teh duralast ones. I got a motorcraft one and it was better. 13 months later, the motorcraft one is going again. I am fed up with the crap. Everytime it is the same thing. It gets hot out and the longer I drive the truck the higher the idle speed gets.
     
  7. corkey

    corkey Moderator Emeritus Moderator Emeritus

    Joined:
    January 3, 2008
    Messages:
    6,016
    Likes Received:
    38
    Trophy Points:
    68
    Location:
    Sioux Narrows Canada
    City, State:
    Elite Canuck,multiple ifs offender,, and musky maniac,, i wheel and i fish,,
    Year, Model & Trim Level:
    99 xls,96 xl,91,08 Ranger
    go to the junkyard find an Explorer just like yours that was in an accident , take the one off it,
    the reason i say find one in an accident, is than you know it was okay as the vehicle was being driven at the time, so it must have worked ,
     
  8. cabo8243

    cabo8243 New Member

    Joined:
    August 2, 2012
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Year, Model & Trim Level:
    2002 Explorer XLT 4.6 V8
    I found another thread of owners who had the exact same problem. I went to Ford and bought the valve made by Motorcraft for almost $200. It seems to be working fine, probably better. If it acts up, I will re-post.
     
  9. matt0248

    matt0248 Active Member

    Joined:
    July 12, 2010
    Messages:
    761
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Chicago
    Year, Model & Trim Level:
    02 XLT V8
    I am reserving judgement of my motorcraft IAC. My battery suddenly (but not surprisingly it was 10 years old and original to the truck) died today. I am going to give it a few days to see how it goes, maybe the battery going kaput was doing something electrically.
     
  10. matt0248

    matt0248 Active Member

    Joined:
    July 12, 2010
    Messages:
    761
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Chicago
    Year, Model & Trim Level:
    02 XLT V8
    Well, the battery was not the problem so I replaced the motorcraft one with a Borg Warner one. We will see what happens over the next few days.
     

Share This Page







We Support Our Troops!