1. Tip...
    If you hold most smartphones sideways
    you can bring up a more full featured version of the forum.
    Dismiss Notice
Dismiss Notice



Register Today It's free! This box will disappear once registered!

My Auto 94 Explorer XL is stuck in 1st gear!!

Discussion in 'Elite Explorer 911!' started by explorerxstacee, December 10, 2004.

  • Searches ExplorerForum.com
    1. explorerxstacee

      explorerxstacee New Member

      Joined:
      December 9, 2004
      Messages:
      3
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      rutherford, NJ
      Year, Model & Trim Level:
      94 Explorer
      OK here goes... I have an auto 94 explorer XL was working properly and great until...

      I was driving home last month and while getting off at my exit noticed my truck wouldn't accelerate.. I was literally flooring the gas pedal and the car was rolling to a stop. I pulled over and popped the hood. Upon inspection noticed that my engine compartment had started to smoke.. I checked around and found that the tranny hose had burst... There was tranny fluid all over the place... I had the truck towed home and checked the tranny and noticed the transmission hose had burst... I replaced the hose and refilled the transmission with fluid..but now the truck is stuck in first...

      My auto tranny is now stuck in first gear it will reverse but will not move past 1st gear/20mph!!!

      what could this be??????? Please help.. Single mother of two and don't have the money to buy another car.. this is my only mode of transportation.
       
    2. Support EF

      Join the Elite Explorers for $20

      Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself, and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.


      to hide adverts.
    3. TPLYNCH

      TPLYNCH Well-Known Member

      Joined:
      November 19, 1999
      Messages:
      3,196
      Likes Received:
      2
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Brewster, NY
      Year, Model & Trim Level:
      1999 XLS
      Recheck the fluid level. If you put the selector in 1, accelerate to 15MPH then move it to 2, what happens? Try putting it in 2 and starting. Any difference?
       
    4. explorerxstacee

      explorerxstacee New Member

      Joined:
      December 9, 2004
      Messages:
      3
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      rutherford, NJ
      Year, Model & Trim Level:
      94 Explorer
      thank you so much

      i got home and tried that I put it in 1st got up to about 15-20 mph then threw it into 2nd ad then drive and it worked fine.. did a oil change and tranny fluid change + filter changes and now it drives fine..
       
    5. TPLYNCH

      TPLYNCH Well-Known Member

      Joined:
      November 19, 1999
      Messages:
      3,196
      Likes Received:
      2
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Brewster, NY
      Year, Model & Trim Level:
      1999 XLS
      Happy to be of help.
       
    6. Glacier991

      Glacier991 EF Tranny Guru Moderator Emeritus

      Joined:
      February 8, 2003
      Messages:
      9,835
      Likes Received:
      20
      Trophy Points:
      48
      City, State:
      Sacramento, CA 95827
      Year, Model & Trim Level:
      1992 XLT
      A hats off to TPLYNCH !
       

    Share This Page







    We Support Our Troops!