1. Tip...
    If you hold most smartphones sideways
    you can bring up a more full featured version of the forum.
    Dismiss Notice
Dismiss Notice



Register Today It's free! This box will disappear once registered!

My shifter has gone wacko!!

Discussion in 'General Explorations!!' started by Forest, October 3, 2002.

  • Searches ExplorerForum.com
    1. Forest

      Forest New Member

      Joined:
      July 27, 2001
      Messages:
      19
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Ames, Iowa
      Year, Model & Trim Level:
      '02 Explorer XLT
      I have a 1992, with automatic trans. I pulled in the drive got out to pick up mail in mail box. Pulled shifter from park to drive and nothing happen? Then when I pulled it all the way down to 1 it goes forward. OK so I pulled up the drive and parked in front of the house. It will go in park and hold, when I pull it down to drive it goes into reverse and when I go to 1 it will go forward.
      Did the shifting linkage come loose?? or did the tranny blow up.
      Thanks for any help.
      Forest
       
    2. Support EF

      Join the Elite Explorers for $20

      Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself, and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.


      to hide adverts.
    3. 410Fortune

      410Fortune ELITE BRONCO2ERER Staff Member Moderator

      Joined:
      August 3, 2000
      Messages:
      22,618
      Likes Received:
      243
      Trophy Points:
      83
      City, State:
      7B Panhandle
      Year, Model & Trim Level:
      B2 Mod
      Well your column shifter moves a cable and the cable moves the shift arm on the tranny, so it sounds to me like you cable is either loose at the shifter or at the tranny. I would get under the truck and look.

      Remember!!! if you are under the truck playing with the shift linkage the last thing you want to do is accidently take it out of park, so the Ebrake and a wheel chuck is your best friend here....

      Ocassionally the cable can stretch and the linkage needs to be adjusted. Get under there and look, I bet you find it's a simple fix.
       

    Share This Page







    We Support Our Troops!