Dismiss Notice



Register Today It's free! This box will disappear once registered!

No 3rd or 4th Gear on 96 Explorer V8 w/ 4R70W Transmission

Discussion in 'Stock 1995 - 2001 Explorers' started by CamDJClimited, June 27, 2011.

  • Searches ExplorerForum.com
    1. CamDJClimited

      CamDJClimited Active Member

      Joined:
      May 20, 2010
      Messages:
      420
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Southampton, MA
      Year, Model & Trim Level:
      1996 Ford Explorer Limite
      The other night I was driving, and the transmission wouldn't go any higher than 2nd gear. When it would "go into" 3rd and id give it gas, it would seem like its in neutral and go back to 2nd. I had to manually switch between 1st ad 2nd gear the way home so it wouldn't go into 3rd or 4th. What happened? Its a 4R70W used transmission with 60,000 miles on it. My mechanic put it in and changed the fluid, filter, and seals.
       
    2. Support EF

      Join the Elite Explorers for $20

      Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.


      to hide adverts.
    3. shadowless127

      shadowless127 Well-Known Member

      Joined:
      December 13, 2007
      Messages:
      2,735
      Likes Received:
      8
      Trophy Points:
      48
      City, State:
      Long Island, NY
      Year, Model & Trim Level:
      '01 EB AWD 5.0
      3rd gear band may have snapped.

      60K is WAY too young to have a 4r70w fail.
       
    4. CamDJClimited

      CamDJClimited Active Member

      Joined:
      May 20, 2010
      Messages:
      420
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Southampton, MA
      Year, Model & Trim Level:
      1996 Ford Explorer Limite
      I thought so. Aren't these 4R70W's strong transmissions?
       
    5. dcdyd

      dcdyd Active Member

      Joined:
      January 7, 2011
      Messages:
      372
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      16
      City, State:
      Eden Prairie, MN
      Year, Model & Trim Level:
      98 Explorer
      My 98 EB V8 AWD had the samiliar situation years ago. I could only drive at 2nd and 1st gear. I took it to a local mechanic and they told me that the transmission needs to be replaced. It costed me about $2500 to replace the transmission. The truck was just at 63K at that time. NOw it has 108K with the replaced transmission. By the way, with the replaced transmission, I had 3 years warranty from Ford.
       
    6. shadowless127

      shadowless127 Well-Known Member

      Joined:
      December 13, 2007
      Messages:
      2,735
      Likes Received:
      8
      Trophy Points:
      48
      City, State:
      Long Island, NY
      Year, Model & Trim Level:
      '01 EB AWD 5.0
      They are, usually. My 97 had 189K on the orig tranny when I sold it, my 98 had 165K on the orig tranny when I sold it.

      My current 01 started having a delayed shift in drive, and hesitating mid-May (108K), then I had new fluid put in and it started to slip and shudder. I picked up a tested 4r70w w/78K miles from a local yard I've done work with for $350, and then paid 700$ to have my trans shop drain it, put new fluid in, new gaskets, new filter, and install it. SOOOOOOOOOOOOOO much better.
       
    7. Turdle

      Turdle Has Pleasure Chamber Staff Member Moderator Elite Explorer

      Joined:
      June 16, 2003
      Messages:
      28,808
      Likes Received:
      682
      Trophy Points:
      143
      City, State:
      Humboldt, KS
      Year, Model & Trim Level:
      2000 Mounty
      Check the throttle position sensor. If it is reading too high it will hold "downshift".

      Edit
      any check engine light or od flashing light displayed?
       
    8. firstmercuryever

      firstmercuryever New Member

      Joined:
      November 8, 2011
      Messages:
      1
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Atlanta, GA
      Year, Model & Trim Level:
      99 Mountaineer 5.0 V8 AWD
      same problem!

      this just happened to my truck too! it was fine last wed (11-2-11), and then the very next day while driving to a kroger i couldn't go past 40mph! wtf? at 134k mi?! how are these transmissions strong when they suddenly go out like that? i take care of my vehicles.....did you get yours fixed yet? if so, how much did it cost you? i'm on a limited budget and wouldn't dare go to a ford dealer .....:frustrate
       
    9. sidneyhop

      sidneyhop Active Member

      Joined:
      January 21, 2008
      Messages:
      163
      Likes Received:
      1
      Trophy Points:
      18
      City, State:
      Orlando, Fl
      Year, Model & Trim Level:
      2000 AWD Limited
      Was this ever diagnosed? Im having the same problem at 110 k miless :(
       

    Share This Page







    We Support Our Troops!