Dismiss Notice



Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

*OFFICIAL* MFT - MyFord Touch v2 Software Bugs and Fixes Thread

Discussion in '2011-2016 My Ford Touch / In Vehicle Technology' started by baxterdown, March 7, 2012.

^^Searches ExplorerForum.com^^





  1. FireRunt

    FireRunt New Member

    Joined:
    March 21, 2012
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Long Island
    Year, Model & Trim Level:
    2011 Ford Explorer XLT
    Amazing how noone from Ford has chirped in.....
     
  2. Support EF

    Elite Explorer 2 for 1 Sale! $20 for 2 years!

    Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.



  3. sdm9465

    sdm9465 Active Member

    Joined:
    April 20, 2011
    Messages:
    111
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    City, State:
    Nova Scotia
    Year, Model & Trim Level:
    2011 Limited & 2009 EB
    Amazing yes. I can think of many more applicable adjectives too, many of which are far less polite.
     
  4. My build date was 15 Dec 2010. I have no problems with the update. Beforehand I had 2.11. I have had the dealer update for 16 days now. Did fuse pull after update. Took sync off my phone before I got back in the vehicle. Erased my USB Sticks (saved music on my laptop first) reformatted them and put the music back on. I have no problems with my android phone. I purchased an ATRIX. I have had no.slow.down of the system. I have added and deleted wallpapers with no drama. This leads me to believe some have bad APIM's. I find it highly unlikely my early build is the only one not having problems. Just FYI my system worked well before the update. Navigation works perfect.
     
  5. Falcor00

    Falcor00 Member

    Joined:
    October 13, 2011
    Messages:
    62
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Texas
    Year, Model & Trim Level:
    2012 Explorer Limited
    Upgraded manually about 2 weeks ago. Got in the explorer today and the screen was black and the buttons on the dash was unresponsive. Climate can be controlled via steering wheels controls. No radio, navigation or phone. On to fuse pull... *sigh*. Everything has been great until today; besides some of the visual gripes which I agree with
     
  6. 2k11Explorer

    2k11Explorer New Member

    Joined:
    October 16, 2011
    Messages:
    37
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    My install is roughly 3 weeks old and I had the same thing happen to mine the other day. I had to do the fuse trick to get it working again.
     
  7. Falcor00

    Falcor00 Member

    Joined:
    October 13, 2011
    Messages:
    62
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Texas
    Year, Model & Trim Level:
    2012 Explorer Limited
    An Update here. I took it in for service this morning. The APIM Module needs to be replaced. On order and will be fixed tomorrow. Service Advisor says it didn't have anything to do with the upgrade and that 'these things happen'. At least it's under warranty...
     
  8. Another APIM bites the dust. Could you please ask how much it will cost to replace said APIM? I think my premium warranty 7 years 100+ miles is going to save me a few dollars in the long run. I plan on keeping this for 7+ years.
     
  9. Spengracin

    Spengracin Active Member

    Joined:
    July 14, 2011
    Messages:
    798
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Fairfield, Ca
    Year, Model & Trim Level:
    2012 AWD Limited
    Anyone having trouble with using the phone calling out with sound. After the upgrade now folks are having a hard time hearing us on the blue tooth car mic.
     
  10. Rial

    Rial New Member

    Joined:
    May 30, 2011
    Messages:
    21
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Year, Model & Trim Level:
    Explorer XLT 4WD 2011
    Touch screen unresponsivr

    Last week, I got a minor wierd behavior a couple of times, the dash power off button regused to turn off the radio.

    Yesterday, though, the touch screen became unresponsive, and has remained like that since then.

    I REALLY think Ford needs to put its act together with this. Have not heard anything like this from Audi or Porsche on their screen systems. This is becoming plan unacceptable.
     
  11. jrmexplorer

    jrmexplorer Well-Known Member

    Joined:
    April 19, 2011
    Messages:
    1,109
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Year, Model & Trim Level:
    2011 Limited
    Did you try adjusting the bluetooth volume? While on a phone call, press the volume button on the steering wheel to adjust the volume. I'm not sure if this adjusts just your speaker's volume (e.g., the voice of the other caller) - or if it also adjusts the microphone volume as well. Might be worth a shot.

    Also, perhaps your phone has a bluetooth volume setting somewhere.
     
  12. TRK1

    TRK1 New Member

    Joined:
    March 30, 2012
    Messages:
    27
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    City, State:
    MN
    Year, Model & Trim Level:
    2012 Explorer Limited
    I've been having this issue too of the radio not responding to the power (off) button and so I cannot turn the radio off. It also does not respond to voice commands to turn off. I seem to only experience this problem with the radio when my blue tooth connection with my phone acts up or disconnects (which is almost every call now). All other functions are working fine for now.

    Anyone else having issues with maintaining a bluetooth connection with their phone? My phone displays a message that the bluetooth signal is weak and then I lose the connection. I've repeatedly repaired the phone connection but it hasn't made any difference. I've never had any problems in the past with my phone connecting to other various bluetooth devices.
     
  13. gdecamp

    gdecamp Active Member

    Joined:
    February 20, 2011
    Messages:
    612
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    City, State:
    Long Island, NY
    Year, Model & Trim Level:
    11 X Limited AWD
    1. Get the reboot software I mentioned in another thread.
    2. Do you remember what you were doing right before this happened?

    Same thing happened to me right after I ran Health Report....it all went wacky, phone would not shut off. The phone was involved in Health Report being transmitted to Syncmyride.com so wondering if Phone is part of t he problem. Have not had any other issues with phone though.

    Working fine since reboot.....
     
  14. bmclain

    bmclain New Member

    Joined:
    May 28, 2011
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Blue Springs, MO
    Year, Model & Trim Level:
    2011 LTD
    Text Message Notifications

    Before the upgrade I would be notified when I got a text message, and it would play the message (after I answered the prompt). Now I don't even get notified of a text message. I'm using a Samsung Galaxy S II. Has anyone else lost this ability? My friends really want it back so they can send me rude texts on my way home from work!
     
  15. cnsheets

    cnsheets Active Member

    Joined:
    September 7, 2011
    Messages:
    949
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Year, Model & Trim Level:
    2011 Explemoner

    Post your number. I'm sure a few of us would be up to sending a few rude texts to test it out for ya:D
     
  16. Rocketfan

    Rocketfan Active Member

    Joined:
    April 4, 2011
    Messages:
    130
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Los Angeles, CA
    Year, Model & Trim Level:
    93 Explorer XLT
    Starting to get an old pre-big update USB audio bug. When I get a call when playing USB audio from my iPhone 4S, the USB audio cannot be heard after the call ends (song or podcast continues to play on phone but no audio over speakers even after switching to AM and then back/ only solution is the same as before, unplug and replug the phone to the USB cable). I have the same problem sometimes when I change sources (e.g., streaming music to song in iPhone memory). I also had my first bluetooth audio glitch since the new update.

    Hopefully this is not the sign of things to come as I was very very happy with the update until now.
     
  17. esandye

    esandye Active Member

    Joined:
    January 10, 2011
    Messages:
    240
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    18
    City, State:
    Oklahoma City
    Year, Model & Trim Level:
    2020 Aviator
    Has Ford changed the APIM since early in the '11 model year? Are the part numbers different? I have a fairly early build (March, 11) but have not had too many problems. If there is a significant upgrade in APIM, we should all be on alert to lobby dealers for an upgrade if problems are persistant.
     
  18. katiems

    katiems New Member

    Joined:
    September 22, 2011
    Messages:
    32
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    CA
    Year, Model & Trim Level:
    2011 Explorer
    The new APIM doesnt help either, I got one and still having problems...
     
  19. mindspin

    mindspin New Member

    Joined:
    March 24, 2011
    Messages:
    41
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    City, State:
    MA
    Year, Model & Trim Level:
    2011 XLT
    My upgrade problem

    Just got back from my dealer installed upgrade. I would have done it myself but I wasn't eligible. I never had one single problem with any part of SYNC in the past year of ownership until now.

    The Explorer is finished so I am in the lot playing. Attaching my phone, putting my home address into nav, etc.. I set my home as destination and head off. 15 minutes later my navigation craps the bed. Screen goes black the other functions work fine.

    Every time I push the Navigation button the screen goes black, I get a message on the dashboard, Navigation fault see screen for details. The screen goes back to the main menu screen with the four quadrants.

    I call the dealership they wanted me to turn around, but I live 45 mins away and already waited 3 hours. I was done hanging around for today. His suggestion, turn the car off for 25-30 mins and take out the SD card. I'm writing this as I wait, and set up another appointment for them to probably re-install this so called upgrade again.

    Good work Ford.
     
  20. Gwkeeler

    Gwkeeler New Member

    Joined:
    July 22, 2011
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Virginia
    Year, Model & Trim Level:
    2011 Limited
    The only thing I have noticed is in the navigation screen, up in the right hand corner where the buttons for dest. Mute are, where you touch is off.
     
  21. Strange how some are getting bugs and having stuff crap the bed. I can't understand why some have absolutely no problems whatsoever and others have more trouble than you can shake a stick at. Mine has been problem free for almost a month now. Not slowing down at all. I still think it's the APIM's.
     

Share This Page







We Support Our Troops!