Dismiss Notice



Register Today It's free! This box will disappear once registered!

Power mirrors are giving me problems.

Discussion in 'Stock 2002 - 2005 Explorers' started by heavymetal53, July 18, 2011.

^^Searches ExplorerForum.com^^





  1. heavymetal53

    heavymetal53 New Member

    Joined:
    July 18, 2011
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Beacon Falls, Ct
    Year, Model & Trim Level:
    02 XLT
    I have recently bought a used 02 explorer and the power mirrors wont work. I pulled the mirrors and checked for power at both mirror plugs. I have power for every axis of the switch. I also applied power to the pins on the mirror while off of the door and they both worked. As soon as i plug them back into the truck they dont work. Other than a bad ground, which I have already checked for can anybody help me?
     
  2. Support EF

    Special! - 2 Year Elite membership now through July 24 $20!

    Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.



  3. Bookworm370

    Bookworm370 New Member

    Joined:
    May 6, 2011
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Year, Model & Trim Level:
    '03 Limited
    Same here, I even took the switch apart, cleaned it and checked every pin.

    When I apply power to the motor circuits, by shorting the pins in the plug, the mirrors work. The switch works because I can test it with a VOM. I took the switch apart. I went to a Ford dealer and told him I'd buy the switch if it was the switch. They took a brand new switch plugged it in and mirrors still won't work. The sliced the frame/door wire bundle rubber boot to check the wiring, all the wiring checked and ohmed out.

    But mirrors still don't work, and yes, the fuse is not blown or I couldn't get the mirrors to move by shorting the pins on the socket.

    So I'm stumped as well.
     
  4. BigRondo

    BigRondo USMC 1371 Elite Explorer Moderator Emeritus

    Joined:
    February 15, 2010
    Messages:
    7,888
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    48
    City, State:
    Worcester, MA
    Year, Model & Trim Level:
    2002 XLT V6 4x4
    Welcome aboard! :salute:

    I had similar electrical issues with my 02 xlt. The dome lights would stay on until the battery saver feature turned them off, the accessory delay wasn't working, the driver side puddle light didn't work, the keypad on the door would set off the alarm when I pressed it, the door ajar light would flash and beep at highway speeds, the radio would shut off as soon as I turned the key off, the delayed accessories didn't work, etc. Most recently all 4 windows stopped working.

    A lot of electrical issues can be traced back to broken/damaged wire(s) in the boot between the body and the driver's door. I found 2 broken wires and repaired them. The thin black ground wire was broken and after repairing it all was back to normal. When the windows stopped working, I repaired the thick black ground wire and the windows now work like a champ.

    Here is the thread for removing the door panel: http://www.explorerforum.com/forums//showthread.php?t=303524

    Here is a great thread for checking for broken/damaged wires, thanks to synyster for this awesome write-up: http://www.explorerforum.com/forums//showthread.php?t=270081

    Be sure to take your time when looking for broken/damaged wire(s). Check all the wires for breaks/damage. When you think you're done looking, look again, and again, and again. A bright flashlight can be very helpful.

    I have the shop manuals and can forward diagrams, etc. upon request.

    Hope this helps out! :D:thumbsup:
     
  5. Snowcone

    Snowcone Member

    Joined:
    October 17, 2010
    Messages:
    52
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    8
    City, State:
    Newcastle, Australia
    Year, Model & Trim Level:
    02 XLT 4.6
    Both of my mirrors on my 2002 XLT will only work up and down, but not in or out.
    I suspect the switch is the culprit but I don't have time to fix everything wrong with the car because I am already 55 years old :mad:
     
  6. heavymetal53

    heavymetal53 New Member

    Joined:
    July 18, 2011
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Beacon Falls, Ct
    Year, Model & Trim Level:
    02 XLT
    Ok. I got everything working. Seems like somebody was already inside the door snooping around. I went back for a second look at the wires. And just as I was told there were a few broken wires just before they entered the rubber boot to go into the passenger compartment. The ground wire was all boogered up and a couple others were rubbed down to bare wire. I repaired all the wires and added a little extra tape to the harness where it passes throught the boot. All my problems are fixedin this section of the car. The radio even stays on until the door is opened. Also noticed that the odometer lights got a little brighter. Thanks everybody for the help. Next project bearings in the rear end.
     
  7. BigRondo

    BigRondo USMC 1371 Elite Explorer Moderator Emeritus

    Joined:
    February 15, 2010
    Messages:
    7,888
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    48
    City, State:
    Worcester, MA
    Year, Model & Trim Level:
    2002 XLT V6 4x4
    Glad you got it fixed. Thanks for the update! :thumbsup:
     
  8. BigRondo

    BigRondo USMC 1371 Elite Explorer Moderator Emeritus

    Joined:
    February 15, 2010
    Messages:
    7,888
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    48
    City, State:
    Worcester, MA
    Year, Model & Trim Level:
    2002 XLT V6 4x4
    Check for broken wire in the boot. See my earlier post!
     
  9. Bookworm370

    Bookworm370 New Member

    Joined:
    May 6, 2011
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Year, Model & Trim Level:
    '03 Limited
    Thank you all for your really quick response. As soon as the temperature here in the midwest drops to below the boiling point of water I'll take a real close look! ;)
     
  10. heavymetal53

    heavymetal53 New Member

    Joined:
    July 18, 2011
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Beacon Falls, Ct
    Year, Model & Trim Level:
    02 XLT
    No problem. Semper Fi
     

Share This Page







We Support Our Troops!