Dismiss Notice



Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

Rear Camera - No Guidelines Show

Discussion in '2011-2016 My Ford Touch / In Vehicle Technology' started by bluelion, October 24, 2011.

^^Searches ExplorerForum.com^^





  1. peterk9

    peterk9 Staff Member Moderator Elite Explorer

    Joined:
    December 28, 2010
    Messages:
    24,989
    Likes Received:
    1,197
    Trophy Points:
    143
    City, State:
    Ottawa, Ontario area
    Year, Model & Trim Level:
    2020 Aviator Reserve
    Callsign:
    VE3
    The following is from the 2012 Owner's Guide;

    Active guidelines (if equipped) and fixed guidelines
    The active guidelines show the path of intended motion of the vehicle
    while reversing. The fixed guidelines assist a driver with backing into a
    parking space or aligning with an object behind the vehicle.
    To turn this feature on or off when the vehicle is not in R (Reverse), do
    the following on the touchscreen:
    1. Select Menu
    2. Select Vehicle
    3. Select Rear View Camera
    The fixed guideline options are ON and OFF. The active guideline
    options are ACTIVE + FIXED, FIXED and OFF.
    • (1) Rear bumper
    • (2) Red zone
    • (3) Yellow zone
    • (4) Green zone
    • (5) Active guidelines (if
    equipped)
    Active guidelines (5) will only be shown with fixed guidelines (2), (3)
    and (4).


    Peter
     
  2. Support EF

    Join the Elite Explorers for $20

    Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.



  3. MikeFreas

    MikeFreas Active Member

    Joined:
    June 23, 2011
    Messages:
    301
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    City, State:
    VA Beach VA
    Year, Model & Trim Level:
    2012
    This solution does not work.

    On my car (2012 Limited) there is no "rear view camera" option in any of the menus. I reset defaults and still nothing. The only option that has anything to do with the back-up camera is "rear assist". Again, no option for rear view camera.

    Unless someone has another idea it's going to have to be taken in AGAIN for the rear view camera.
     
    Last edited by a moderator: June 13, 2014
  4. peterk9

    peterk9 Staff Member Moderator Elite Explorer

    Joined:
    December 28, 2010
    Messages:
    24,989
    Likes Received:
    1,197
    Trophy Points:
    143
    City, State:
    Ottawa, Ontario area
    Year, Model & Trim Level:
    2020 Aviator Reserve
    Callsign:
    VE3
    Can anyone else with a 2012 Limited confirm that they do NOT have the rearview camera setting as outlined in the 2012 Owner's Guide and copied and pasted in my post 37?

    Peter
     
  5. MikeFreas

    MikeFreas Active Member

    Joined:
    June 23, 2011
    Messages:
    301
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    City, State:
    VA Beach VA
    Year, Model & Trim Level:
    2012
    Well, I don't.
     
  6. peterk9

    peterk9 Staff Member Moderator Elite Explorer

    Joined:
    December 28, 2010
    Messages:
    24,989
    Likes Received:
    1,197
    Trophy Points:
    143
    City, State:
    Ottawa, Ontario area
    Year, Model & Trim Level:
    2020 Aviator Reserve
    Callsign:
    VE3
    That's why I'm curious to see if there are others. According to the Owner's Guide you should have them. A faulty camera would not affect what you see in the screen as far as settings go.

    Peter
     
  7. peterk9

    peterk9 Staff Member Moderator Elite Explorer

    Joined:
    December 28, 2010
    Messages:
    24,989
    Likes Received:
    1,197
    Trophy Points:
    143
    City, State:
    Ottawa, Ontario area
    Year, Model & Trim Level:
    2020 Aviator Reserve
    Callsign:
    VE3
    Mike, just want to confirm that you are using the MFT screen and not the information display screen when looking to set up the guidelines?

    My display shows 4 settings to chose from;

    Ambient Lighting
    Door Keypad
    Rearview Camera
    Valet Mode

    Peter
     
  8. MikeFreas

    MikeFreas Active Member

    Joined:
    June 23, 2011
    Messages:
    301
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    City, State:
    VA Beach VA
    Year, Model & Trim Level:
    2012
    Wasn't trying through the MFT at first but alas, it still does not work. There is something wrong with the system. When in R I also do not have the ability to zoom the camera view like I use to be able to. I guess I'll be calling the dealer again.

    When in the camera settings I only have two options.

    Enhanced park aids on or off (they were on)
    Camera delay (was off now on)

    I have pictures of my display but don't know how to post them.

    Posted the pics here.

    http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1883427#post24871304
     
  9. peterk9

    peterk9 Staff Member Moderator Elite Explorer

    Joined:
    December 28, 2010
    Messages:
    24,989
    Likes Received:
    1,197
    Trophy Points:
    143
    City, State:
    Ottawa, Ontario area
    Year, Model & Trim Level:
    2020 Aviator Reserve
    Callsign:
    VE3
    Mike, with those settings, you should have the guidelines showing as well as the 3 zones. Since you have neither, I don't think there is anything you can do. It has to be checked out by the dealer.
    It also wouldn't hurt to get Rebecca (FordIVTteam) involved. You can send her a private message using this link;
    http://www.explorerforum.com/forums/private.php?do=newpm&u=181992
    When you PM, be sure to include your full name, best daytime phone number, VIN, mileage, and servicing dealership in your message.
    Good luck.

    Peter
     
  10. MikeFreas

    MikeFreas Active Member

    Joined:
    June 23, 2011
    Messages:
    301
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    City, State:
    VA Beach VA
    Year, Model & Trim Level:
    2012
    So I just talked to the dealer. They told me I would have to pay 100 bucks (my deductable) for them to look at it and or replace a component. Last time the backup camera didn't work they charged me 50.

    Before I take it in should I try a fuse pull or battery disconnect? I don't want to get another receipt saying "performed master reset" with a 100 dollar bill attached. Considering this is the second time there has been an issue with the camera in a few months I should have to pay anything.
     
  11. peterk9

    peterk9 Staff Member Moderator Elite Explorer

    Joined:
    December 28, 2010
    Messages:
    24,989
    Likes Received:
    1,197
    Trophy Points:
    143
    City, State:
    Ottawa, Ontario area
    Year, Model & Trim Level:
    2020 Aviator Reserve
    Callsign:
    VE3
    You can try both those but keep in mind that you will likely lose some of your settings and will probably have to re-pair the phone again. But at least you'll know whether or not it fixes the issue. I have my doubts but I'm far from being an expert on this.

    Peter
     
  12. MikeFreas

    MikeFreas Active Member

    Joined:
    June 23, 2011
    Messages:
    301
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    City, State:
    VA Beach VA
    Year, Model & Trim Level:
    2012
    Wanted to provide an update on this issue. Two weeks ago I pulled the battery cable and left it off for several hours in the hopes it would fix the issue but it didn't. I took the truck to the dealer on Monday for them to look at it.

    The repair description (looks like it was written by my 10 year old) says they found codes DC1001 and B115 in the system. They cleared the codes but the problem was still there. They then connected the IDS module (assume this is a programmer) and configured the camera module. This fixed the issue for a few minutes but it came right back. They repeated this process in the parking lot vice the garage and it fixed the issue again. Test drive was ok as well as the check this morning before I came to pick it up.

    I pick the truck up and verify they had fixed the issue before leaving the parking lot. It is not working again. The tech came out and said the module is losing memory for some reason. Back into the rental I go.

    Is there a separate module for the backup camera line overlay or is it part of the MFT main computer? If it is an issue with the main computer I should not have to pay the deductible because this parts warrantee was extended by Ford due to MFT issues.

    I'm not all that happy about their service at this point.
     
  13. peterk9

    peterk9 Staff Member Moderator Elite Explorer

    Joined:
    December 28, 2010
    Messages:
    24,989
    Likes Received:
    1,197
    Trophy Points:
    143
    City, State:
    Ottawa, Ontario area
    Year, Model & Trim Level:
    2020 Aviator Reserve
    Callsign:
    VE3
  14. MikeFreas

    MikeFreas Active Member

    Joined:
    June 23, 2011
    Messages:
    301
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    City, State:
    VA Beach VA
    Year, Model & Trim Level:
    2012
    I'll give them this one chance to fix it before I raise the BS flag. I heard the tech tell one of the service writers they were going to have to contact Ford to see what is wrong.
     
  15. myfoot

    myfoot Member

    Joined:
    June 20, 2011
    Messages:
    82
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    18
    City, State:
    Illinois quad cities
    Year, Model & Trim Level:
    2017 Platinum
    Backup Camera alignment marks missing

    My wife told me the other day that instead of the rearview camera coming on the car kicked a statement that said something about an error and take the vehicle to ford service.

    When I looked at it the camera worked but the lines showing the path the car would follow when turning and even the ones that just go straight back were missing.

    Anyway I did a master reset today figuring that would clear the problem but it didn't so I guess I'll have to take it in to have it looked at.

    I haven't had a problem since the last software update I was aware of so this is a new one on me. I still check in here most days but haven't seen this one. This a new one?
     
  16. 13Sport

    13Sport Well-Known Member

    Joined:
    June 29, 2012
    Messages:
    1,128
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    46
    City, State:
    Los Angeles, CA
    Year, Model & Trim Level:
    2015 Explorer Sport
    The settings for the camera might be wrong.. Go into Settings -> Vehicle -> Rear view camera ... turn off all the options, then turn back on the ones you want. (Active guides causes the guides to curve, they are only available if you have the active assist parking option though)
     
  17. Wildcat_1

    Wildcat_1 Member

    Joined:
    March 13, 2012
    Messages:
    80
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Year, Model & Trim Level:
    2013 Explorer
    I had my EXPLORER lamp chrome plastic decal thing (where camera is connected) replaced and now the camera also does not show active lines or trajectory lines ! This appears to be something that dealers are not doing properly, very frustrating as I am a 30-45 minute drive from closest one. guess I will have to call them again and get them to fix
     
  18. Lux16

    Lux16 New Member

    Joined:
    June 30, 2014
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    MN
    Year, Model & Trim Level:
    2011 Ford Explorer XLT
    I've also had the same issue. About a month ago, the lines stopped showing up. Did the master battery reset. Pulled the fuse for Sync. Made sure all setting were on. Still nothing.

    Every once and awhile the camera doesn't come on at all and I get an error saying to "see your dealer."
     
  19. MikeFreas

    MikeFreas Active Member

    Joined:
    June 23, 2011
    Messages:
    301
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    City, State:
    VA Beach VA
    Year, Model & Trim Level:
    2012
    My truck has been at the dealer for a week now with this same issue. Last Wed I went to pick it up after they repaired it but it didn't work when I did an OP check in the parking lot.

    They had to contact Ford to figure out why it was not holding the memory after reporgraming. Ford says the body control module (BCM) is bad. New cars have BCM's that run a whole bunch of stuff including turing off the interior lights if you leave the door open. Part should be in Tues or Wed.
     
  20. myfoot

    myfoot Member

    Joined:
    June 20, 2011
    Messages:
    82
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    18
    City, State:
    Illinois quad cities
    Year, Model & Trim Level:
    2017 Platinum
    I was in the wife's Explorer last night when it acted up. This time it said "Camera unavailable Please contact your dealer"

    No picture no nothing!
     
  21. peterk9

    peterk9 Staff Member Moderator Elite Explorer

    Joined:
    December 28, 2010
    Messages:
    24,989
    Likes Received:
    1,197
    Trophy Points:
    143
    City, State:
    Ottawa, Ontario area
    Year, Model & Trim Level:
    2020 Aviator Reserve
    Callsign:
    VE3
    I guessing here, but it's either a software issue since the system was able to recognize the camera wasn't working, or you need a new camera. If you do get a new camera, make sure that you test to see that the guidelines are there BEFORE leaving the dealer. There have been several instances where a replaced camera did not show the guidelines.

    Peter
     

Share This Page







We Support Our Troops!