Dismiss Notice



Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

Rearview Camera Problems

Discussion in '2011-2016 My Ford Touch / In Vehicle Technology' started by kkeb, June 6, 2011.

^^Searches ExplorerForum.com^^



Do Not Sell My Personal Information



  1. Pauloj

    Pauloj New Member

    Joined:
    May 2, 2018
    Messages:
    2
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    City, State:
    San Diego, CA
    Year, Model & Trim Level:
    2011, Explorer Limited
    Great video and instructions! I just bought a 2011 Explorer Limited and the backup camera had no lines. Park assist/sonar was working. My Forscan had no “BdyCM – Rear Camera Calibration” option as showed in the video. and I had a BdyCM DTC error code saying:

    Code: B115E – Camera Module

    Additional Fault Symptom:

    - Not Configured

    Status:

    -Previously Set DTC – Not Present at Time of Request

    - Malfunction Indicator Lamp is off for this DTC

    - Test not complete

    Module: Body Control Module

    I was able to fix the issue by running the Service Procedure “BdyCM – Local Internet Network New Module Calibration”.
    My backup camera is now fully functional and I'm very happy my first Explorer :chug:
     
    • Like Like x 1
  2. Support EF

    Join the Elite Explorers for $20.

    Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no advertisements, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.



  3. peterk9

    peterk9 Staff Member Moderator Elite Explorer

    Joined:
    December 28, 2010
    Messages:
    25,733
    Likes Received:
    1,287
    Trophy Points:
    143
    City, State:
    Ottawa, Ontario area
    Year, Model & Trim Level:
    2020 Aviator Reserve II
    Callsign:
    VE3
    Welcome to the Forum.:wave:
    I hope you checked the camera settings in the display for the line options before you did the work.:)

    Peter
     
  4. Pauloj

    Pauloj New Member

    Joined:
    May 2, 2018
    Messages:
    2
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    City, State:
    San Diego, CA
    Year, Model & Trim Level:
    2011, Explorer Limited
    Thanks Peter, yes, it was on but no lines. I bought this car from the local dealer and they weren't able to fix it :)

    Thanks to this great Forum I was able to do it myself. I now have a couple of additional DTC codes to investigate :confused2:
     
  5. Mhabib

    Mhabib New Member

    Joined:
    May 22, 2018
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    City, State:
    Dubai
    Year, Model & Trim Level:
    2014
    Ford Explorer 2013 - Reverse camera not working

    hi I am facing some technical issues with my Ford Explorer reverse camera. All these days it was working fine and suddenly it went off. Reverse camera is not functioning properly, it comes and goes off abnormallly and it shows a message reverse camera not working contact dealer.

    Please help me to resolve this issue
     
    Last edited by a moderator: May 24, 2018
  6. peterk9

    peterk9 Staff Member Moderator Elite Explorer

    Joined:
    December 28, 2010
    Messages:
    25,733
    Likes Received:
    1,287
    Trophy Points:
    143
    City, State:
    Ottawa, Ontario area
    Year, Model & Trim Level:
    2020 Aviator Reserve II
    Callsign:
    VE3
    Welcome to the Forum.:wave:
    As many of the members with earlier Explorers have discovered, the camera needs to be replaced. Check back through this thread and you will find similar posts.
    What year Explorer do you actually have? Your title says 2013 but your profile shows 2014. Also, please add the Required "Trim Level" (Base, XLT, etc.) to your profile so it shows in the margin. That can be very useful info to have at times. Thanks.

    Peter
     
  7. Cashcrazy

    Cashcrazy Active Member

    Joined:
    April 2, 2015
    Messages:
    282
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    18
    City, State:
    TX
    Year, Model & Trim Level:
    2011 Limited Explorer
    My 2011 Explorer Limited backup camera has been on the fritz for about a year and it finally is not working at all.
    I removed the camera to get the correct part number which is bb5t-19g490-ac. I have not been able to fine that part number, but I have found some replacements on ebay with the part number bb5t-19g490-AE. I am curious if anyone has tried this alternative part number on a non-OEM part with success.
     
  8. peterk9

    peterk9 Staff Member Moderator Elite Explorer

    Joined:
    December 28, 2010
    Messages:
    25,733
    Likes Received:
    1,287
    Trophy Points:
    143
    City, State:
    Ottawa, Ontario area
    Year, Model & Trim Level:
    2020 Aviator Reserve II
    Callsign:
    VE3
    AutoNation Ford White Bear Lake | Parts & Accessories
    Once you have installed it, the camera will still have to be programmed to your Explorer as mentioned in this thread.

    Peter
     
  9. Cashcrazy

    Cashcrazy Active Member

    Joined:
    April 2, 2015
    Messages:
    282
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    18
    City, State:
    TX
    Year, Model & Trim Level:
    2011 Limited Explorer
    Thanks for the response peterk9. The link did not have the part number shown in my first post. I am curious if the eBay cameras work just as well.
     
  10. peterk9

    peterk9 Staff Member Moderator Elite Explorer

    Joined:
    December 28, 2010
    Messages:
    25,733
    Likes Received:
    1,287
    Trophy Points:
    143
    City, State:
    Ottawa, Ontario area
    Year, Model & Trim Level:
    2020 Aviator Reserve II
    Callsign:
    VE3
    It is not unusual to have part numbers change over time, especially on parts that have been in existence for a few years. Neither of the numbers you quoted in your post existed on that site. I'm thinking this is probably the one; Rear Camera - Ford (BB5Z-19G490-A) | Auto Nation Ford White Bear Lake
    As for the ones on eBay, I can't say for sure if they are the right ones but I'm guessing they likely are. I do know that another member who replaced his mentioned that the resolution was much, much better. The one I had in my 2014 MKT was like HD quality compared to the one I had in my 2011 Limited.

    Peter
     
  11. Cashcrazy

    Cashcrazy Active Member

    Joined:
    April 2, 2015
    Messages:
    282
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    18
    City, State:
    TX
    Year, Model & Trim Level:
    2011 Limited Explorer
    Just an update on my camera issue.... I called the dealer and confirmed the updated part number is BB5Z-19G490-A. The local ford dealer wanted $506.27, but have found them much cheaper online for the Ford part. I am still researching the cheap replacements on ebay and hoping to find a good review.
     
  12. peterk9

    peterk9 Staff Member Moderator Elite Explorer

    Joined:
    December 28, 2010
    Messages:
    25,733
    Likes Received:
    1,287
    Trophy Points:
    143
    City, State:
    Ottawa, Ontario area
    Year, Model & Trim Level:
    2020 Aviator Reserve II
    Callsign:
    VE3
    I'm guessing that includes installation and programming. Rear Camera - Ford (BB5Z-19G490-A) | Auto Nation Ford White Bear Lake

    Peter
     
  13. Cashcrazy

    Cashcrazy Active Member

    Joined:
    April 2, 2015
    Messages:
    282
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    18
    City, State:
    TX
    Year, Model & Trim Level:
    2011 Limited Explorer
    That price is for the camera only through the Parts department
     
  14. Bill DeGroot

    Bill DeGroot New Member

    Joined:
    June 30, 2018
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    City, State:
    Georgetown
    Year, Model & Trim Level:
    2013 Explorer, Limited
    I just replaced the back up camera on my 2013 Explorer Limited due to the camera not working some of the time and giving me the see your dealer message. I replaced the camera and pulled the #34 fuse and it still does the same thing. Any idea what's next?
     
  15. peterk9

    peterk9 Staff Member Moderator Elite Explorer

    Joined:
    December 28, 2010
    Messages:
    25,733
    Likes Received:
    1,287
    Trophy Points:
    143
    City, State:
    Ottawa, Ontario area
    Year, Model & Trim Level:
    2020 Aviator Reserve II
    Callsign:
    VE3
    Welcome to the Forum Bill.:wave:
    Was the replacement camera programmed to your Explorer? That has to be done so that all required functions will work. If not, I don't know if that would cause the issue you are still having. Is this the camera you installed? AutoNation Ford White Bear Lake | Parts & Accessories

    Peter
     
  16. wjfawb0

    wjfawb0 New Member

    Joined:
    January 18, 2008
    Messages:
    39
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    City, State:
    Chattanooga, TN
    Year, Model & Trim Level:
    2010 F150 XLT Scab 4x4
    Peter, The explorer is working after I replaced the camera last year. The 2013 Explorer did not require any programming to work when I replaced the camera. The black screen and camera not available message I mentioned previously was on my 2015 Mustang GT. It is still intermittent, but I'm about to finally replace the camera with the one I bought almost a year ago.

    I also had to replace the wiper stalk on the 2013 Explorer earlier this year. The inverter in the back of the console has never worked. At 160,000 miles it's likely about to leave our household.
     
  17. 14-EXPLORER-548

    14-EXPLORER-548 New Member

    Joined:
    April 7, 2018
    Messages:
    21
    Likes Received:
    21
    Trophy Points:
    3
    City, State:
    Springfield, MO
    Year, Model & Trim Level:
    2014 Explorer Limited
    I had my 14’ Explorer at the dealer this week to reprogram or replace my back up camera and they are telling me they believe I have a wiring issue. They couldn’t reprogram my camera so they tried a known good camera and couldn’t get that one to work either. They told me I have power at the fuse box but no power to my camera. I do get the contact your dealer message display when shifting into reverse.

    I have only read about 5 of the 20 pages on this issue but I did read peterk9 say more than once that he doesn’t recall anyone having an issue with the wiring.

    Has anyone solved their camera issue without replacing it?
     
  18. 14-EXPLORER-548

    14-EXPLORER-548 New Member

    Joined:
    April 7, 2018
    Messages:
    21
    Likes Received:
    21
    Trophy Points:
    3
    City, State:
    Springfield, MO
    Year, Model & Trim Level:
    2014 Explorer Limited
    I had some time this weekend to look into my camera issue further and found that my camera wire prong in the wiring harness was smashed down and almost broke off under the headliner by the gate. The plug was also zip tied together because the catch to hold it was broken. This all must have happened last time I had it at Ford due to our 3rd brake light not working. They said it was a loose wire to resolve that but, now they have only caused me much greater problems.
     
  19. peterk9

    peterk9 Staff Member Moderator Elite Explorer

    Joined:
    December 28, 2010
    Messages:
    25,733
    Likes Received:
    1,287
    Trophy Points:
    143
    City, State:
    Ottawa, Ontario area
    Year, Model & Trim Level:
    2020 Aviator Reserve II
    Callsign:
    VE3
    How long ago did that repair to the brake light take place? I'd go back to the dealer and tell them about this so called repair and see what they have to say. IT is obviously in a spot that this kind of damage is not considered normal.

    Peter
     
  20. 914pete

    914pete New Member

    Joined:
    August 13, 2018
    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    City, State:
    NJ
    Year, Model & Trim Level:
    2014 Ford Explorer XLT
    Back up camera only works 50% of the time

    The back up camera on my 2014 XLT only works 50% of the time. When its not working I get a pop up "Camera is unavailable. Please contact your dealership." Do I need to replace the camera? Could it be a bad contact somewhere? There must be some sort of switch for it could that be the problem?

    When it works, its works perfectly.
     
    Last edited by a moderator: August 15, 2018
  21. peterk9

    peterk9 Staff Member Moderator Elite Explorer

    Joined:
    December 28, 2010
    Messages:
    25,733
    Likes Received:
    1,287
    Trophy Points:
    143
    City, State:
    Ottawa, Ontario area
    Year, Model & Trim Level:
    2020 Aviator Reserve II
    Callsign:
    VE3
    I would suspect that because of the warning message that your camera is in the stages of having to be replaced. As far as a switch goes, no one has ever mentioned that part before.

    Peter
     

Share This Page







We Support Our Troops!