Dismiss Notice



Register Today It's free! This box will disappear once registered!

Rough Idle

Discussion in 'General Explorations!!' started by rseeley, September 18, 2002.

^^Searches ExplorerForum.com^^
  1. rseeley

    rseeley New Member

    Joined:
    November 13, 2001
    Messages:
    20
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Syracuse, New York
    Year, Model & Trim Level:
    '91
    I have a '91 with 248k. When I bought it last year, it had a very rough idle when cold. I replaced the IAC and it solved the problem.
    Recently the problem has come back. When cold it will not idle. When warm it idles at about 500rpm and sometimes stalls out. When I give it gas, it runs strong and smooth.
    Fuel filter, plugs and wires all changed last year.
    I have checked the IAC again, and it is working.
    From what I have read, it sounds like it could be the O2 sensor.
    Does this sound like a good place to start?
    Thanks in advance for any suggestions.
    Rob
     
  2. Support EF

    Join the Elite Explorers for $20

    Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.


  3. MrShorty

    MrShorty Explorer Addict

    Joined:
    December 27, 2001
    Messages:
    5,078
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    58
    City, State:
    Spanish Fork, UT
    Year, Model & Trim Level:
    92 XLT and '87 Bronco II
    I think it might just be the IAC (and at that age the entire upper intake manifold and throttle body) are getting dirty.
     
  4. rseeley

    rseeley New Member

    Joined:
    November 13, 2001
    Messages:
    20
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Syracuse, New York
    Year, Model & Trim Level:
    '91
    I have a friend who works for Napa and yesterday he gave me a new IAC to try. I put it on and there was no change.
    I cleaned the throttle body last year. Could it need it again?
    The rough idle started pretty abruptly. It started right after I filled up with gas. I thought I had gotten a bad tank of gas, but that was not the case. I put in dry gas and then injector cleaner - no change. I then filled up with high octane- still no change.
    Any other suggestions?
     
  5. dogfriend

    dogfriend Human-Animal Hybrid

    Joined:
    July 22, 2002
    Messages:
    7,565
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    46
    City, State:
    Carmichael, CA
    Year, Model & Trim Level:
    '97 Sport 4x4






We Support Our Troops!