1. Tip...
    If you hold most smartphones sideways
    you can bring up a more full featured version of the forum.
    Dismiss Notice
Dismiss Notice



Register Today It's free! This box will disappear once registered!

Running rich

Discussion in 'Stock 1991 - 1994 Explorers' started by Kevinh71047, June 12, 2018.

  • Searches ExplorerForum.com
    1. Kevinh71047

      Kevinh71047 Member

      Joined:
      June 12, 2018
      Messages:
      51
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      6
      City, State:
      Tenaha texas
      Year, Model & Trim Level:
      1993 EXPLORER eddie Bauer
      I have a 93 EXPLORER eddie Bauer 4.0

      Whats going on is it s idling rough running to rich drinks lots of gas.changed plugs feul filter oxygen sensors maf sensor with new pigtail I did a eec test my codes is 157 and 998. It did do ok till about a few weeks ago till my light stays on. But even It went off and on my rpm gauge jumped and feels like it ain't shifting into last gear.
       
    2. Support EF

      Join the Elite Explorers for $20

      Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself, and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.


      to hide adverts.
    3. Mbrooks420

      Mbrooks420 High Voltage. Elite Explorer

      Joined:
      February 2, 2002
      Messages:
      7,540
      Media:
      4
      Albums:
      1
      Likes Received:
      556
      Trophy Points:
      133
      City, State:
      Erie, Pennsylvania
      Year, Model & Trim Level:
      1998 Mountaineer AWD
      Were any of the plugs “cleaner” than the other? You could have a sticking fuel injector. If your CEL is flashing you probably have a misfire.
       
    4. Kevinh71047

      Kevinh71047 Member

      Joined:
      June 12, 2018
      Messages:
      51
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      6
      City, State:
      Tenaha texas
      Year, Model & Trim Level:
      1993 EXPLORER eddie Bauer
      My plugs Are clean I have not checked the injectors what did you mean my cell light. Check engine light is always on.
       
    5. Kevinh71047

      Kevinh71047 Member

      Joined:
      June 12, 2018
      Messages:
      51
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      6
      City, State:
      Tenaha texas
      Year, Model & Trim Level:
      1993 EXPLORER eddie Bauer
      What if I used gumout complete duel cleaner but I already used a bottle of this about a few weeks ago
       
    6. Mbrooks420

      Mbrooks420 High Voltage. Elite Explorer

      Joined:
      February 2, 2002
      Messages:
      7,540
      Media:
      4
      Albums:
      1
      Likes Received:
      556
      Trophy Points:
      133
      City, State:
      Erie, Pennsylvania
      Year, Model & Trim Level:
      1998 Mountaineer AWD
      If you find one plug cleaner than the rest it often points to a coolant leak in that cylinder, or a sticking injector. CEL=check engine light. If you clear the codes do they come right back? How old are the wires?
       
    7. Kevinh71047

      Kevinh71047 Member

      Joined:
      June 12, 2018
      Messages:
      51
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      6
      City, State:
      Tenaha texas
      Year, Model & Trim Level:
      1993 EXPLORER eddie Bauer
      Yes the light comes back on.
       
    8. Kevinh71047

      Kevinh71047 Member

      Joined:
      June 12, 2018
      Messages:
      51
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      6
      City, State:
      Tenaha texas
      Year, Model & Trim Level:
      1993 EXPLORER eddie Bauer
      Well the plugs ain't to old and the spark plug are not wet just got a little carbon is all.
       
    9. Mbrooks420

      Mbrooks420 High Voltage. Elite Explorer

      Joined:
      February 2, 2002
      Messages:
      7,540
      Media:
      4
      Albums:
      1
      Likes Received:
      556
      Trophy Points:
      133
      City, State:
      Erie, Pennsylvania
      Year, Model & Trim Level:
      1998 Mountaineer AWD
      I’d check the MAF wiring. The plugs likely wouldn’t be wet. How old are the wires?
       
    10. Kevinh71047

      Kevinh71047 Member

      Joined:
      June 12, 2018
      Messages:
      51
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      6
      City, State:
      Tenaha texas
      Year, Model & Trim Level:
      1993 EXPLORER eddie Bauer
      Did that it s all good
       
    11. Mbrooks420

      Mbrooks420 High Voltage. Elite Explorer

      Joined:
      February 2, 2002
      Messages:
      7,540
      Media:
      4
      Albums:
      1
      Likes Received:
      556
      Trophy Points:
      133
      City, State:
      Erie, Pennsylvania
      Year, Model & Trim Level:
      1998 Mountaineer AWD
      You checked it all the way back to the computer? I’d check the MAF with a multimeter.
       
    12. Kevinh71047

      Kevinh71047 Member

      Joined:
      June 12, 2018
      Messages:
      51
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      6
      City, State:
      Tenaha texas
      Year, Model & Trim Level:
      1993 EXPLORER eddie Bauer
      That's what I used even put a new pigtail plug on it
       
    13. Mbrooks420

      Mbrooks420 High Voltage. Elite Explorer

      Joined:
      February 2, 2002
      Messages:
      7,540
      Media:
      4
      Albums:
      1
      Likes Received:
      556
      Trophy Points:
      133
      City, State:
      Erie, Pennsylvania
      Year, Model & Trim Level:
      1998 Mountaineer AWD
      If MAF checks out and ALL the wiring ( not just the connector) is good you probably need a new computer.
       
    14. Kevinh71047

      Kevinh71047 Member

      Joined:
      June 12, 2018
      Messages:
      51
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      6
      City, State:
      Tenaha texas
      Year, Model & Trim Level:
      1993 EXPLORER eddie Bauer
      Well weeks just looked at the pc and it don't have a black wire on it to test it or does that black wire go somewhere else
       
    15. roscoe 0202

      roscoe 0202 Elite Explorer

      Joined:
      February 3, 2014
      Messages:
      319
      Likes Received:
      63
      Trophy Points:
      38
      City, State:
      salt lake city utah
      Year, Model & Trim Level:
      1999 explorer sport
      check your o2 senser
      roscoe
       
    16. Kevinh71047

      Kevinh71047 Member

      Joined:
      June 12, 2018
      Messages:
      51
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      6
      City, State:
      Tenaha texas
      Year, Model & Trim Level:
      1993 EXPLORER eddie Bauer
      They are new
       
    17. Mbrooks420

      Mbrooks420 High Voltage. Elite Explorer

      Joined:
      February 2, 2002
      Messages:
      7,540
      Media:
      4
      Albums:
      1
      Likes Received:
      556
      Trophy Points:
      133
      City, State:
      Erie, Pennsylvania
      Year, Model & Trim Level:
      1998 Mountaineer AWD
      Are you sure they are correct? Did you get the upstream and downstream ones in the correct place?
       
    18. Kevinh71047

      Kevinh71047 Member

      Joined:
      June 12, 2018
      Messages:
      51
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      6
      City, State:
      Tenaha texas
      Year, Model & Trim Level:
      1993 EXPLORER eddie Bauer
      Yes they are in th e right place
       
    19. Mbrooks420

      Mbrooks420 High Voltage. Elite Explorer

      Joined:
      February 2, 2002
      Messages:
      7,540
      Media:
      4
      Albums:
      1
      Likes Received:
      556
      Trophy Points:
      133
      City, State:
      Erie, Pennsylvania
      Year, Model & Trim Level:
      1998 Mountaineer AWD
      Since you have checked everything and are sure it’s good in the harness and the sensors, I’d grab a junkyard computer for your model year and drivetrain package. I’m not sure what else it could be.
       
    20. Kevinh71047

      Kevinh71047 Member

      Joined:
      June 12, 2018
      Messages:
      51
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      6
      City, State:
      Tenaha texas
      Year, Model & Trim Level:
      1993 EXPLORER eddie Bauer
      What a drivetrain package
       
    21. Kevinh71047

      Kevinh71047 Member

      Joined:
      June 12, 2018
      Messages:
      51
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      6
      City, State:
      Tenaha texas
      Year, Model & Trim Level:
      1993 EXPLORER eddie Bauer
      Plus my koeo says Hard faults present. And it say limp mode
       
    22. Kevinh71047

      Kevinh71047 Member

      Joined:
      June 12, 2018
      Messages:
      51
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      6
      City, State:
      Tenaha texas
      Year, Model & Trim Level:
      1993 EXPLORER eddie Bauer

      They are good my koeo says Hard faults present and says on limp mode
       
    23. Kevinh71047

      Kevinh71047 Member

      Joined:
      June 12, 2018
      Messages:
      51
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      6
      City, State:
      Tenaha texas
      Year, Model & Trim Level:
      1993 EXPLORER eddie Bauer
      Hey I been looking around and I am getting a egr valve got it could that be the problem
       
    24. Centaurious

      Centaurious Active Member

      Joined:
      April 28, 2015
      Messages:
      319
      Likes Received:
      40
      Trophy Points:
      38
      City, State:
      Pensacola FL
      Year, Model & Trim Level:
      1994 Explorer Sport
      Check to see if the Fuel Pressure Regulator vacuum line is wet with fuel inside, if it is the diaphragm inside it is ruptured and you are sucking fuel into the intake.
       
      • Like Like x 1
    25. Kevinh71047

      Kevinh71047 Member

      Joined:
      June 12, 2018
      Messages:
      51
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      6
      City, State:
      Tenaha texas
      Year, Model & Trim Level:
      1993 EXPLORER eddie Bauer
      Ok will take a look at it. I just put new plug wires and it ran fine down the road until I stopped at a light stop sign and it acted like it wanted to dye on me. Also starting down the road but when i got full speed it ran fine
       
    26. Kevinh71047

      Kevinh71047 Member

      Joined:
      June 12, 2018
      Messages:
      51
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      6
      City, State:
      Tenaha texas
      Year, Model & Trim Level:
      1993 EXPLORER eddie Bauer
      How many oxygen sensors does a 4.0 1993 EXPLORER have
       

    Share This Page







    We Support Our Troops!