Dismiss Notice



Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

Shifting issues this morning

Discussion in 'Stock 2002 - 2005 Explorers' started by pet575, October 7, 2014.

^^Searches ExplorerForum.com^^





  1. pet575

    pet575 Active Member

    Joined:
    June 11, 2008
    Messages:
    529
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Kansas City, MO
    Year, Model & Trim Level:
    2004 Limited
    I've had previous transmission issues with my 2004 Limited; 4.6L V8, AWD, 5R55S. I've been living with a TCC Clutch Failure to Engage error code for almost 2 years. Replaced the TCC Clutch controller in the valve body and it did not fix the issue. I figure the next step is to replace the solenoid pack but I haven't gone that far. I've just continued to drive it, knowing that I could afford to replace the vehicle once early 2015 arrived.

    This morning, I had an odd shift on the on ramp to the freeway where the vehicle appeared to jump out of gear and into neutral instead of shifting into what I think should have been 4th. When I let off the gas it shifted correctly. I got off at the next exit and after stopping, it failed to shift correctly from 2-3. Instead, it appeared to downshift back into 1. It felt like it might possibly be shifting to neutral but the more it happened the more it seemed like a downshift to 1.

    As I completed my morning commute, the shifting on the lower end seemed to improve but then an added slam into what I think was 4th started to happen. A harsh shift. By the end of the commute, all other shifting was OK except for the harsh shift (but no longer a slam) into 4th.

    I'm starting this thread because I'm going to go get my codes read early this afternoon at a local tranny shop to see what more I can learn. I'm also going to check my fluid level once I get home but I suspect it is fine. As I'm writing this thread, I'm recalling that a "bump" back down into 1st when coming to a stop started to show up late last week.

    My suspicion is that I'm going to get some codes that relate to the solenoid pack. Anyone think I'm heading in the wrong direction on this one? I'll update once I get the codes pulled and will work on it from there.

    In the meantime, if any of you guys who have previously replaced theirs with a NEW solenoid pack have a link for a new one with a reasonable price I'd greatly appreciate you posting it in the event that is where I have to proceed. I'm lucky enough to have a loaner car I can use so that I can order the part and avoid stealership prices.

    Thanks guys!
     
  2. Support EF

    Elite Explorer 2 for 1 Sale! $20 for 2 years!

    Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.



  3. pet575

    pet575 Active Member

    Joined:
    June 11, 2008
    Messages:
    529
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Kansas City, MO
    Year, Model & Trim Level:
    2004 Limited
    Fluid level appears to be normal.

    Codes:
    P0733- Gear 3 Ratio
    P0745- line Pressure

    Did a quick Google search and these seem to relate to solenoid replacement.

    Thoughts?
     
  4. ccm2001

    ccm2001 Active Member

    Joined:
    April 30, 2014
    Messages:
    300
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    City, State:
    Vaughan Ontario
    Year, Model & Trim Level:
    2003 Sport XLT
    I get rough shifts into 5th and weird downshifts but no cel or lights appear
     
  5. pet575

    pet575 Active Member

    Joined:
    June 11, 2008
    Messages:
    529
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Kansas City, MO
    Year, Model & Trim Level:
    2004 Limited
    Drove like a champ on the way to the tx shop and home from there. Same thing driving last night and on my morning commute. Seems to indicate nothing along the lines of broken bands, gears, etc.

    Guy at tx shop said, "Yeah, hopefully" when I suggested that solenoid pack replacement might clear it up once we saw the codes.
     
  6. pet575

    pet575 Active Member

    Joined:
    June 11, 2008
    Messages:
    529
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Kansas City, MO
    Year, Model & Trim Level:
    2004 Limited
    Another day yesterday and this morning of flawless shifting. I'm not going to do anything until I get some more symptoms.
     
  7. Joscibo

    Joscibo Active Member

    Joined:
    March 14, 2013
    Messages:
    193
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Central Wisconsin
    Year, Model & Trim Level:
    2004 Explorer
    Sounds like the solenoid pack to me. That was the same problem I had with my old 04 and I even had a hard time keeping in overdrive. It would bounce the RPM's back and for 2-300 RPM's in overdrive. I changed out the pack and it was fixed. I bought my pack from the old Tousley Ford out of the MPLS area best price I could find. Not sure if there new business name now.
     

Share This Page







We Support Our Troops!